0.6 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateStatistica groazei. Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin

Statistica groazei. Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin

România ocupă primul loc în Europa la cazurile de cancer de col uterin, numărul femeilor depistate cu această boală necruţătoare fiind şi de zece ori mai mare decât în alte ţări. În Dolj, conform ultimelor date ale Direcției de Sănătate Publică, în anul 2017, din totalul de 1.086 de cazuri noi de cancer la femei, 84 au fost cazuri de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică.

Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile active sexual în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul papilomma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.
Virusul este unul comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori, infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri, infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin, care în timp se transformă în cancer.
Infecţia HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani. În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.
„România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Este a treia cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi cel colorectal. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că la noi în țară diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă“, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

SJU Craiova, centru regional pentru programul de prevenție a cancerului de col

În judeţul Dolj, cancerele de col uterin sunt cele mai frecvent întâlnite, după cancerul de sân.
„În UE, România se află într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000)“, spun medicii din cadrul DSP Dolj.
În România, există un program de prevenție pentru cancerul de col uterin. Spitalul Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulează programul național de prevenție a cancerului de col uterin. Programul se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau.

„De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate“

Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program. În mod normal, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie în ziua în care sunt născute, pentru a efectua testul. Unele sunt chemate de medicii de familie, dar numai jumătate din medicii de familie din Oltenia au acceptat să fie angrenați în program, din cauza birocrației excesive, superficialității și altor cauze. De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate.
„În mod normal, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie în ziua în care sunt născute pentru a efectua testul. Unele sunt chemate de medicii de familie, dar numai jumătate din medicii de familie din Oltenia au acceptat să fie angrenați în program, din cauza birocrației excesive, superficialității și altor cauze. De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate“, susține prof. univ. dr. Nicolae Cernea.

Testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului uman papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU.
Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

„Cifrele sunt de necomparat cu alte țări“

Medicul Dumitra Gindrovel, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, spune că atât vaccinarea, cât și testul Papanicolau pot să prevină cu succes dezvoltarea acestui tip de cancer. „În România, în fiecare an descoperim aproximativ 4.000 de femei bolnave de cancer în stadii avansate, din care 2.000 mor. Cifrele sunt de necomparat cu alte țări. De exemplu, Marea Britanie are cifre de 15 ori mai mici decât ale noastre, asta pentru că au un program de screening foarte bine pus la punct. Acesta constă în examenul Babeș-Papanicolau pentru orice femeie care depășește vârsta de 25 de ani, până la 65, care se face la trei sau la cinci ani. Lumea occidentală a reușit să scadă prin acest screening cazurile de cancer de col. În plus, Marea Britanie are acoperire de aproape 90% la vaccinarea HPV. Trebuie să se înțeleagă că profilaxia – atât testul Babeș-Papanicolau, cât și vaccinarea – pot să salveze aceste 2.000 de vieți care se pierd anual“, a precizat dr. Dumitra Gindrovel.

Româncele, mult mai afectate

O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană.
Incidenţa cancerului de col uterin în România este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS