Rovinieta se plateste pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor, de catre persoanele fizice sau juridice, pentru toate categoriile de vehicule, indiferent daca sunt inmatriculate, temporar ori definitiv, in România sau in alte state.
Pentru utilizatorii români, rovinieta este valabila 12 luni de la data declarata. In schimb, utilizatorii straini pot obtine rovinieta pentru una dintre urmatoarele perioade: o zi, sapte zile, 30 de zile, sase luni, 12 luni de la data declarata, in cazul acestora eliberându-se numai pe sensul de iesire din România, in functie de durata sederii, precum si la statiile de distributie a carburantilor auto cu care Compania Nationala a Autostrazilor si Drumurilor Nationale din România (CNADNR) a incheiat conventii in acest sens.
Clasa de emisii poluante
Pentru a afla clasa de emisii poluante a autovehiculului, in functie de care variaza valoarea rovinietei, este suficienta o privire pe certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului, la rubrica in care este mentionat numarul de omologare al masinii. Ultimele doua caractere ale numarului de omologare indica clasa de emisii poluante. Astfel, pentru vehiculele din clasa EURO I, ultimele doua caractere trebuie sa fie E1 sau R1, pentru EURO II, terminatia numarului de omologare este X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, E2 sau R2. Vehiculele EURO III au numarul de omologare cu terminatia D3, R3 sau E3, iar cele din clasa EURO IV au terminatia numarului de omologare E4 sau R4. Daca nici una din aceste terminatii nu se regaseste la finalul numarului de omologare, inseamna ca masina face parte din clasa NON-EURO de emisii poluante.
Achitare si responsabilitate
Achitarea rovinietei se face, in cazul utilizatorilor români, in lei, la cursul euro stabilit de Banca Nationala a României pentru ultima zi a lunii anterioare. Pentru autoturisme, rovinieta nu se poate plati decât integral. In schimb, pentru celelalte categorii de vehicule plata se poate efectua si in patru rate, insa numai prin oficiile postale sau la ghiseele sectiilor de drumuri nationale. In cazul utilizatorilor straini, plata se poate face fie in lei, fie in valuta, tot prin echivalent, la cursul euro stabilit de Banca Nationala a României pentru ultima zi a lunii anterioare.
Responsabilitatea achitarii rovinietei o are, in cazul utilizatorilor români de vehicule, detinatorul mentionat in certificatul de inmatriculare, iar in cazul utilizatorilor straini, responsabilitatea este a conducatorului auto.
Documente necesare
Pentru obtinerea rovinietei, persoanele fizice din România trebuie sa prezinte certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz; documentele vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar; buletinul sau cartea de identitate a platitorului pentru intocmirea facturii. Persoanele juridice din România trebuie sa prezinte certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz; certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, certificatul de inscriere si codul fiscal pentru asociatii si fundatii, original sau copie, dupa caz, pentru achitarea in rate a tarifului; documentele vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar; buletinul sau cartea de identitate a platitorului pentru intocmirea facturii. In cazul utilizatorilor straini, sunt suficiente certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz, precum si documentele de identitate ale platitorului, in vederea intocmirii facturii.
Distribuitori
Utilizatorii români pot achizitiona rovinietele de la oficiile postale ale Companiei Posta Româna, de la anumite filiale CEC, de la benzinariile PETROM – OMV, ROMPETROL, MOL, LUKOIL, de la sectiile si directiile regionale de drumuri si poduri ori de la agentii de control ai acestora. Utilizatorii straini se pot adresa pentru obtinerea rovinietei acelorasi unitati, mai putin ghiseelor Companiei Posta Româna.