Hiperhidroza reprezintă termenul utilizat pentru a descrie transpiraţia abundentă, afecţiune incomodă întâlnită la aproape 3% din populaţia planetei. Când transpiraţia excesivă apare chiar şi în condiţii de temperatură normală şi în urma unor activităţi obişnuite, atunci vorbim despre hiperhidroză. Aceasta poate fi primară sau secundară altor afecțiuni.
Oricine suferă de hiperhidroză trebuie, în primul rând, să consulte un medic pentru a beneficia de un control medical complet şi pentru a se asigura că transpiraţia excesivă nu este cauzată de o altă afecţiune medicală sau de un efect secundar al unui medicament, iar atunci vorbim de hiperhidroză secundară.
Transpirația abundentă poate fi localizată în anumite zone precum: axile, palme, tălpi, față. Ea debutează de obicei la pubertate și are o tendință de regresie după vârsta de 40 de ani. Transpirația excesivă în zona axilelor este specifică persoanelor emotive. Hiperhidroza axilară este mai pronunțată vara.
La unele persoane are loc o activitate crescută a sistemului vegetativ simpatic, care se finalizează cu apariția hiperhidrozei sau transpirației excesive. În plus, majoritatea femeilor care se află la menopauză se confruntă cu această problemă din cauza dezechilibrului neuro-endocrin.
Mirosul neplăcut, cauzat de bacterii
Uneori, transpirația este însoțită de un miros specific neplăcut, care se naște la contactul sudorii cu bacteriile aflate pe piele. Acest miros însă va fi amplificat din cauza unei igiene necorespunzătoare a pielii.
Mai mult, studiile de specialitate au subliniat că alimente precum carnea, brânza sau cafeaua contribuie la sporirea activității glandelor sudoripare, de aceea este indicat ca cel puțin vara să fie consumate în cantități mici.
Ce afecțiuni poate anunța transpirația excesivă
Hipertiroidie. Transpi-rația excesivă a palmelor este produsă și de anumite probleme ale sistemului nervos: stres, emoții, teamă. Atunci când transpirația excesivă apare pe față sau pe palme este posibil ca pacientul să se confrunte cu o hipertiroidie.
Depresie. Această afecțiune se poate manifesta și prin transpirații abundente. Mai mult, și anumite stări de anxietate sau atacurile de panică pot fi însoțite de acest simptom al transpirației excesive.
Diabetul și artrita reumatoidă mai pot cauza transpirație în exces.
Totodată, transpirația excesivă poate fi semnul altor afecțiuni ascunse, grave. Astfel, poate să apară în cazul unui infarct miocardic, a creșterilor alarmante ale tensiunii arteriale.
Tratamente naturiste
Un ulei special
Contra transpirației excesive a picioarelor, se recomandă următorul ulei de masaj: 15 ml alcool camforat, 10 picături de ulei esențial de chiparos, 10 picături de ulei esențial de salvie și 2 picături de ulei de mentă. Amestecă-le bine și masează-ți picioarele dimineața și seara.
Bicarbonatul de sodiu
Aplică bicarbonat de sodiu pe zonele cu probleme, imediat ce ai ieșit din duș. Acesta are efect răcoritor și, chiar dacă nu împiedică transpirația, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.
Pentru a ține sub control transpirația, fă dușuri zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, poartă îmbrăcăminte din bumbac și îmbracă-te adecvat pentru a permite aerisirea pielii, evită antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpirația.