Aproximativ 20.000 de crescatori de vaci din Gorj au primit formulare prin care sunt obligati sa declare cantitatea de lapte pe care o produc in vederea comercializarii. Cine nu completeaza aceste formulare pâna pe 31 martie 2006 nu va mai putea produce decât pentru consumul propriu.
Masura face parte din cele impuse României in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Ca urmare a negocierilor purtate cu oficialii europeni, dupa integrarea in UE, România are dreptul sa produca in vederea comercializarii aproximativ trei miliarde de litri pe an.
Aurel Tomescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Gorj, a spus ca doar pâna pe 31 martie se poate obtine gratuit „cota de lapte“. Fiecare crescator de vaci, indiferent daca este persoana fizica sau juridica, trebuie sa declare ce cantitate de lapte va produce anual in vederea comercializarii. Din centralizarile realizate pâna acum, gorjenii au declarat ca vor produce trei milioane de litri de lapte, din care doua milioane pentru vânzarea la piata si un milion pentru livrarea catre fabricile de procesare.
Cotele de lapte ramân mostenire de familie
Cine nu obtine repartizarea unei cote de lapte pâna pe 31 martie 2006, dar va dori sa produca lapte in vederea comercializarii, va fi nevoit sa cumpere „cota de lapte“ de pe piata libera. „In tarile Uniunii Europene se obtin bani frumosi din vânzarea cotelor de lapte. Cei care vor depune cererile pâna pe 31 martie 2006 trebuie sa stie ca vor lasa mostenire aceste cote de lapte din generatie in generatie“, a spus Aurel Tomescu.
Crescatorii de lapte care cer o anumita cota, dar nu produc cantitatea la care s-au angajat, pierd in anul urmator 30% din aceasta, care va fi luata inapoi de stat.
In Gorj, actiunea de distribuire a declaratiilor privind cota de lapte s-a realizat in proportie de aproximativ 80%, fiind tiparite aproape 27.000 de formulare. Peste o mie de crescatori de vaci din Gorj au refuzat sa completeze astfel de declaratii, unii dintre ei asociind termenul de „cota de lapte“ cu cel folosit in timpul regimului comunist, când erau obligati sa dea lapte la „achizitii“.