2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpanacul, un superaliment

Spanacul, un superaliment

Conform tradiției populare, spanacul este un aliment bogat în fier, care ne apară de anemie. Fierul este un micronutrient vital pentru organismul uman, făcând parte din compoziția hemului din hemoglobină și mioglobină, cu rol în transportul oxigenului la țesuturi. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, deficitul de fier afectează mai mulți oameni decât orice altă boală, constituind o problemă de sănătate publică. În general, cele mai afectate categorii de populație sunt femeile și copiii. În România, conform celui mai recent document publicat de Organizația Mondială a Sănătății, s-a estimat că, în 2011, 24% dintre femeile cu vârstă între 15 și 49 de ani sufereau de anemie.

Spanacul conține vitamina C, E, beta-caroten, magneziu și seleniu cu ajutorul cărora luptă împotriva stresului oxidativ și a multor probleme de sănătate.

Spanacul este bun pentru vedere

Spanacul este bun pentru vedere datorită conținutului său bogat în beta-caroten, luteină și zeaxatină, care sunt benefice pentru vedere și îi ajută pe cei care se confruntă cu astfel de probleme. Consumul regulat de spanac previne, de asemenea, cataracta.

Spanacul este benefic sistemului imunitar

Sistemul nostru imunitar este protejat prin intermediul consumului regulat de spanac, o plantă care este o rezervă abundentă de nutrienți, minerale și vitamine. Consumul de spanac previne răcelile și inflamațiile din organism.

Reglează tensiunea arterială

Spanacul este bogat în potasiu şi are un conţinut scăzut de sodiu. Această combinaţie de minerale este de un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Potasiul scade tensiunea arterială, sodiul o creşte. De asemenea, acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale şi relaxează vasele de sânge, în timp ce este menţinut fluxul sanguin adecvat.

Protejează creierul

Mai multe componente din spanac, precum potasiul, acidul folic şi diferiţi antioxidanţi, ne oferă beneficii nenumărate, cu condiţia să-l consumăm cu regularitate. Acidul folic reduce apariţia bolii Alzheimer, astfel că spanacul este o opţiune foarte bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de tulburări neuronale şi cognitive. Potasiul păstrează sănătatea creierului şi relaţionează cu creşterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea şi activitatea neuronală.

Salata de spanac

O salată de spanac oferă oricărei persoane o cantitate importantă de vitamine și minerale. Pentru prepararea salatei se vor amesteca două părți de spanac și o parte de căpșuni și afine.
Peste ingrediente se vor adăuga ceapă și nuci pecan prăjite. Se va face un sos din oțet din vin alb, oțet balsamic, miere, muștar și condimente care se va adăuga deasupra.
O porție conține 158 de calorii și 0.5 grăsimi săturate, fără colesterol. Salata oferă, în plus, 4g de fibre și 4g de proteine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS