4.8 C
Craiova
luni, 2 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcolile şi grădiniţele - obligate să renunţe la perdele şi covoare

Şcolile şi grădiniţele – obligate să renunţe la perdele şi covoare

Unităţile de învăţământ trebuie să renunţe la materialele textile care ar putea pune în pericol sănătatea copiilor (Foto: arhiva GdS)

Grădiniţele şi şcolile trebuie să renunţe la perdele şi draperii în sălile de curs pentru că împiedică pătrunderea luminii naturale şi reţin praf şi încărcătură microbiană. De asemenea, în grădiniţe nu trebuie să mai existe nici mochete sau covoare în sălile de curs tot din cauza faptului că ar favoriza încărcătura microbiană, susţin reprezentanţii DSP Dolj. Unităţile care nu se conformează pot fi sancţionate, conducerea DSP Dolj precizând într-un răspuns scris către GdS că au fost aplicate 12 sancţiuni.

Unităţile de învăţământ preuniversitar trebuie să ia măsuri pentru a înlătura materialele textile care ar pune în pericol sănătatea copiilor. Într-un răspuns scris către GdS pe această temă, DSP Dolj a făcut următoarele precizări: „Grădiniţele trebuie să renunţe la perdele, draperii, covoare sau mochete care reţin praf, încărcătură microbiană şi împiedică pătrunderea luminii naturale. Şi pentru şcoli se impune renunţarea la perdele şi draperii în sălile de curs. Termenele de conformare s-au stabilit şi se stabilesc de comun acord cu managerii unităţilor“. Măsurile impuse sunt conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995, cu privire la normele care asigură instruirea, ocrotirea şi educarea copiilor din unităţile de învăţământ, care prevede ca „pardoselile din sălile de clasă să fie uşor de curăţat“.

Managerii spun că au primit recomandări

O parte din unităţile şcolare s-au conformat acestor măsuri. „La clase nu mai avem perdele. Am apelat la jaluzele verticale“, a spus Angela Nuţă, managerul Şcolii Gimnaziale „Decebal“ din Craiova. Şi la grădiniţe s-au pus în aplicare o parte din măsuri. Managerii spun că, de fapt, aceste măsuri au venit ca recomandări ale reprezentanţilor DSP Dolj, la ultimul control tematic. „Sunt recomandări care au fost cuprinse în ultimul proces-verbal de control al celor de la DSP Dolj. Cred că acest control a fost făcut după începerea anului şcolar. A fost un control tematic şi au avut mai multe dispoziţii, printre care şi să verifice dacă sălile de clasă au lumină naturală şi puritatea aerului, şi ne-am încadrat în parametri. Am primit un set de recomandări, dar nu avem un termen de conformare. Am început să le punem în aplicare. Avem covoare doar în zonele de joacă şi în loc de perdele am pus jaluzele verticale“, a precizat Laura Uşurelu, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova.
Fiecare grădiniţă a aplicat propriile soluţii. „Am luat deja măsurile. La unele clase am înlocuit perdelele cu jaluzele tip rulou. La alte clase am pus folii cu desene la geam. Am căutat soluţii astfel încât la somn să aibă lumina corespunzătoare. Am renunţat şi la mochete şi covoarele mari, am luat doar covoare mai mici pentru colţul de joacă. Aceste covoare se curăţă mai uşor“, a spus Claudia Radu, managerul Grădiniţei cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti“ din Craiova.
Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995, „în încăperile destinate activităţii copiilor şi tinerilor se va asigura un iluminat natural direct, cu un raport luminos de 1/4 – 1/5, iar în cele pentru odihna acestora, de 1/6 – 1/8. Se va evita reducerea iluminatului natural prin obstacole exterioare, perdele sau prin culori închise folosite la zugrăvirea interioarelor“.
Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, unităţile şcolare care nu se conformează vor fi sancţionate. „Au fost aplicate 12 sancţiuni conform OG nr. 2/2001, art. 5, iar pentru nerespectarea termenelor de conformare se vor aplica sancţiuni conform HG nr. 857/2011“, se mai arată în precizarea reprezentanţilor DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS