Aproximativ 1.091 de copii erau institutionalizati in cele noua centre de plasament din judetul Olt la inceputul acestui an. Directoarea Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Olt, Cristina Patru-Staicu, a declarat ca numarul copiilor din institutiile de ocrotire din judet este in continua scadere fata de aceeasi perioada a anului 2001, cind erau inregistrate circa 1.800 de cazuri. Reducerea numarului acestora se datoreaza atit iesirii din sistemul de protectie, ca urmare a implinirii virstei de 18 ani, cit si masurilor luate de institutia mentionata. DJPDC Olt a adoptat masuri prin care a incercat sa redea cit mai multi copii familiilor naturale si, totodata, a sprijinit intens activitatea asistentilor maternali. La sfirsitul anului 2001, cei 164 de asistenti maternali din judet aveau fiecare in ingrijire un copil. Alti 412 copii erau incredintati la diferite familii sau persoane, 25 erau in incredintare la asistenti maternali in vederea adoptiei, iar 23 de copii erau in cadrul unor centre private autorizate de protectie, la 1 ianuarie numarul acestora din urma scazind la patru.
In luna decembrie a anului trecut, trei copii au fost luati de pe strada si incredintati centrelor de primire, alti 21 de copii, in cazul carora familiile naturale implicau riscuri in cresterea lor, fiind preluati de centrele de plasament. In prezent, cei mai multi copii orfani din judet se afla la Centrul de Plasament „Zorile“ din Slatina (217 copii), Centrul „Floare de colt“ (207) si „Temerarii“ (201) din Bals.
„In ultima perioada, s-a reusit prevenirea intrarii in sistem a mai multor copii, acest lucru datorindu-se sprijinului material pentru familiile naturale care au fost ajutate sa isi pastreze copiii, dar si retelei de asistenti maternali“, a spus Cristina Patru-Staicu, directoarea DJPDC Olt. Din cauza fondurilor insuficiente, actualul numar de asistenti maternali nu va putea fi majorat in viitorul apropiat. Acest fapt inseamna ca, in afara celor 164 de copii care au avut anul trecut norocul sa nimereasca la unul din asistentii mentionati din judet, ceilalti copii orfani trebuie sa astepte un „dar de la Dumnezeu“. In prezent, un asistent maternal primeste pentru un copil luat in ingrijire un salariu brut de 2,2 milioane de lei, remuneratia putind ajunge pina la 3,6 milioane de lei daca copilul are un handicap grav. In acelasi timp, ei mai beneficiaza si de o alocatie de plasament de la Directia Muncii si Solidaritatii Sociale, in valoare de 500.000 de lei, precum si de alocatia de stat de 150.000 de lei.
Copiii orfani asteapta inca un dar de la Dumnezeu – o noua familie
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei