3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObezitatea afectează tot mai mulți copii și adulți doljeni

Obezitatea afectează tot mai mulți copii și adulți doljeni

Greșelile alimentare pleacă din familie. „Gras, frumos și sănătos“ este și în prezent concepția după care sunt crescuți mulți copii din România. Medicii atrag însă atenția că această gândire nu este sănătoasă și că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie. Principiile alimentare ale românilor sunt tot mai nesănătoase. Medicii doljeni spun că în cabinetele medicale întâlnesc tot mai multe cazuri de adulți și copii cu probleme de greutate.

Boli de stomac şi ficat, hipertensiune arterială, tulburări respiratorii, probleme cu articulaţiile. Pe scurt, aşa arată lista celor mai frecvente efecte ale obezităţii, într-o Românie care mănâncă haotic şi are în meniu prea multe alimente procesate industrial.
La nivel internaţional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016, peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 de milioane erau obezi. OMS recunoaşte că, în acest secol, obezitatea are o prevalenţă egală sau mai mare comparativ cu malnutriţia şi bolile infecţioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, în 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză. Obezitatea este o boală cronică, având o prevalenţă foarte mare şi care afectează bărbaţi şi femei de toate rasele şi vârstele. Preobezitatea şi obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică şi au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi tratament şi îngrijiri corespunzătoare.

„Este o problemă serioasă deoarece creşte riscul unor boli cronice“

Trecuți de la alimente primite cu porția pe cartelă la abundenţa din hipermarketuri, românii au ajuns să mănânce haotic și nesănătos. Statul este, în mare parte, nepăsător la starea de sănătate a oamenilor. Dacă în alte țări populația este încurajată să mănânce sănătos, să aleagă produsele potrivite, la noi se acordă prea puțină importanță acestui capitol.

„În Europa, incidenţa în creştere a obezităţii la copii provoacă o îngrijorare aparte. Obezitatea la copii este recunoscută a fi un factor predictiv cert al obezităţii la adult, mai ales în cazul copiilor foarte obezi din părinţi obezi. Obezitatea la copii este o importantă problemă de sănătate publică şi acest lucru a fost întărit de prevalenţa în creştere a obezităţii la adult, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Este o problemă serioasă deoarece creşte riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer. În unele cazuri apar chiar şi probleme psihologice. Pentru societate în ansamblul ei, obezitatea are costuri directe şi indirecte ce împovărează sistemul de sănătate şi resursele sociale“, spun medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj.

„Alimentele pătrund în celulele noastre și treptat devenim ceea ce mâncăm“

Oamenii trebuie educați să facă alegeri alimentare corecte. Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia. Cele mai multe greșeli apar din cauză că nu se respectă orele de masă. Se mănâncă haotic.

„Suprapopularea Planetei este o cauză a alimentației din ce în ce mai proaste. Pe de altă parte, pentru alegerea hranei, suntem responsabili fiecare dintre noi. Medicii se ocupă de bolile noastre, noi ar trebui să ne ocupăm de sănătatea noastră. Alimentația este sursa zilnică a sănătății. Este foarte important că peste tot se vorbește din ce în ce mai mult despre asta. Astfel, oamenii înțeleg mai bine importanța conexiunii dintre alimentația sănătoasă și sănătatea organismului. Starea de sănătate nu înseamnă absența bolii, ci o stare de vitalitate, de mulțumire, fericire. Suntem ceea ce mâncăm. Alimentele pătrund în celulele noastre și treptat devenim ceea ce mâncăm. Proteinele sunt cărămizile organismului nostru. Atunci când construiesc o casă, oamenii sunt foarte atenți la materialele pe care le aleg, se documentează. Prin analogie, și atunci când mâncăm adăugăm cărămizi în fundația casei noastre, care este corpul, și ar trebui să tratăm acest lucru cu mare seriozitate“, spune Mihaela Roșianu, medic de medicină generală și terapeut nutriționist.

„Obezitatea este o boală cronică“

Institutul Sportiv Român (ISR) a anunţat că România se află pe locul doi în privinţa sedentarismului, conform celui mai recent Eurobarometru întocmit de Comisia Europeană.
Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul românilor care nu fac sport a crescut faţă de anul 2013, ţara noastră ocupând locul doi la nivel european din perspectiva sedentarismului, lucru care favorizează apariţia unor patologii precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat. Mai mult, inactivitatea fizică este identificată, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ca fiind al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală.

„Obezitatea este o boală cronică pe care copilul o va duce toată viață. Nu este indicată cura de slăbire clasică în cazul copiilor. Este total greșit să scoți din alimentația copilului pâinea ca să scadă în greutate. Copilul poate mânca și cartofi, și orez, și pâine, dar preparate cât mai sănătos, nu dăm copilului cartofi prăjiți, ci piure sau cartofi fierți. Este bine să se asigure zilnic cantitatea de proteine din ouă, carne și tot zilnic trebuie să mănânce și lactate. Sunt principii pe care trebuie să le respectăm cu toții“, a explicat dr. Flavia Vasile, medic nutriționist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS