Salata verde oferă celor care o consumă multiple beneficii nutritive. Provine din Egipt, unde a fost cultivată pentru prima dată în urmă cu peste 3.000 de ani. A fost preluată de greci și de romani și răspândită apoi în toată Europa. Salata verde se cultivă la noi în țară de peste o mie de ani. Există aproximativ șase soiuri de salată verde.
Nivelul ridicat de celuloză din salata verde ajută la îmbunătățirea peristaltismului intestinal. Salata verde poate fi folosită cu succes pentru vindecarea constipației și a altor tulburări gastrointestinale. Adăugați peste salata verde suc de lămâie, de mentă și miere de albine pentru tratarea dispepsiei, stării de greață, vărsăturilor, indigestiei, icterului și a hemoroizilor. Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive, conținând vitaminele A, C, B1, B2, K, E și minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor și molibden.
Salata verde se consumă, ca atare, în sandvișuri sau sub formă de salată în amestec cu alte legume sau verdețuri. Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet.
Frunzele de salată găzduiesc numeroși fitonutrienți necesari pentru un metabolism optim. Nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 și acid folic, nutrienți-cheie, menține un sistem imunitar sănătos și reduce riscul de obezitate, de boli cardiace și de alte boli cronice. Substanțele care dau frunzelor de salată gustul amărui au proprietăți miraculoase, mai ales atunci când salata este consumată constant, în cantități mai mari. Salata verde ne oferă antioxidanți puternici anticancerigeni.
Salata verde este benefică în timpul sarcinii
Salata verde conține acid folic, care ajută la prevenirea anemiei din timpul sarcinii. Salata verde se presupune că previne avortul și influențează secreția și eliberarea de progesteron, responsabil pentru lactație, la mamele care alăptează.
Salata verde ameliorează tulburările sexuale
Sucul de salată verde este util în tratarea mai multor tipuri de tulburări sexuale, crește nivelul fertilității și numărul spermatozoizilor.
Consumul de suc proaspăt de salată îmbunătățește disfuncția erectilă și ejacularea precoce la bărbați. De asemenea, stimulează pasiunea sexuală.
Salata este și o sursă bogată de vitamina K, cea care are un rol important în creșterea masei osoase și previne osteoporoza. De asemenea, salata s-a dovedit a avea un rol esențial la pacienții care suferă de Alzheimer, limitând daunele neuronale de la nivelul creierului.
Vitaminele din salata verde sunt numeroase. Frunzele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina A și beta caroten. Doar 100 gr de salată verde proaspătă, crudă, oferă 247% din necesarul zilnic de vitamina A și 4443 mcg de betacaroten.