3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn spitalele din Dolj şi Olt nu există dezinfectanţi neconformi

În spitalele din Dolj şi Olt nu există dezinfectanţi neconformi

Dezinfectanți neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara, a anunțat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a dat, însă, asigurări că nu a existat niciun pericol pentru pacienții din aceste spitale, susținând că acele produse erau neconforme pentru fungi, nu pentru bacterii. De asemenea, Pintea a susținut că astfel de biocide nu au ajuns și la Institutul Marius Nasta, unde patru pacienți au murit recent din cauza unei bacterii spitalicești. Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj susțin că, în acest moment, în unitățile medicale din județ nu s-a impus ridicarea substantelor dezinfectate de la nici o firmă.
Trebuie precizat faptul că anul trecut, Ministerul Sanatatii a demarat un control de verificare a substantelor dezinfectate din folosite la nivel național in unitățile medicale.
Până acum s-a cerut retargere unor dezinfectanti din 30 de spitale din țară.

Directorul DSP Olt: „Nu avem informații la ora aceasta că ar exista un produs biocid neconform într-un spital din județul Olt“

Deși Spitalul Județean de Urgență Slatina face obiectul unui control al inspectorilor DSP chiar în această perioadă, iar printre aspectele controlate se află și cele legate de produsele biocide, în județul Olt nu există, conform declarației directorului DSP Olt, Marius Bodescu, nicio unitate sanitară în care să se regăsească cele două produse incriminate de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Controlul, însă, a fost programat prin ordin de ministru, derulându-se în următoarele două săptămâni, inspectorii fiind de la DSP Teleorman.
„Nu avem informații la ora aceasta că ar exista un produs biocid neconform într-un spital din județul Olt. În acest moment se desfășoară o acțiune tematică de control încrucișat pentru verificarea respectării normelor de supraveghere, prevenire și eliminare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare. Printre altele, se verifică și modul de aprovizionare cu materiale de curățenie și produse biocide, cantități, stocuri, referate achiziții, condiții de depozitare, mod de efectuare, personal abilitat, avize pentru produse biocide emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide“, a declarat directorul DSP Olt.
În cursul dimineții de marți, 19 martie 2019, anchetatorii au descins la mai multe firme producătoare sau care comercializează produse biocide, din București, Ilfov și Prahova, după ce, în cursul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății a sesizat organele de anchetă cu privire la rezultatul mai multor teste de eficiență realizate pe produsele biocide din spitale. Din 15 produse testate, la două ar fi fost semnalate rezultate care au ridicat semne de întrebare. Aproximativ 30 de spitale, din toată țara, ar fi folosit aceste produse neconforme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS