7.3 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii pentru pietrele de la rinichi și fiere

Remedii pentru pietrele de la rinichi și fiere

Pietrele la fiere se formează ca aglomerări cristalizate de colesterol, calciu sau alte substanțe. Alimentația bogată în grăsimi rafinate (ulei rafinat de floarea- soarelui, margarină hidrogenată), produsele de fast-food, de patiserie sau mult procesate (mezeluri, conserve, snacks-uri) reprezintă așa-zisa alimentație de tip occidental vinovată în mare parte de multe boli, printre care și litiaza biliară (pietrele la fiere sau colecist).

Se estimează că 20% dintre femei și 8% dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani suferă de această boală. Practic, la fiecare 700 de persoane, una suferă o intervenție chirurgicală de extirpare a veziculei biliare. Prima intervenție chirurgicală de înlăturare a vezicii biliare a avut loc în 1882. Această operație continuă să fie principalul tratament medical al pietrelor la fiere. Se practică atât operații convenționale, cât și laparoscopice.

Pietrele mici se rezolvă cu ceaiuri

Pentru calculi de mici dimensiuni și nisip, cea mai bună soluție sunt diureticele. Ceaiurile favorizează dizolvarea sărurilor și eliminarea lor prin urină. Creșterea cantității de urină spală căile urinare și mobilizează nisipul și calculii mici. Când pietrele sunt mari există o restricție cu privire la plantele cu efect diuretic pentru că există riscul ca acești calculi mari să pornească pe căile urinare și să provoace colică renală, infecții sau hidronefroză (retenția de urină, produsă de un obstacol la nivelul tractului urinar).

Decoct de păpădie

Ceaiul de păpădie stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea bilei. Este recomandat un decoct din această plantă. Pune zece linguriţe de rădăcini într-un litru de apă, fierbe totul şi, când clocoteşte, mai lasă 15 minute la foc mic. Consumă câte o cană, înaintea meselor principale, în cură de 14 zile.

Ceai de frunze de merişor

Merişorul acţionează ca un dezinfectant asupra organismului. Are şi o acţiune antiinflamatoare. Consumul ceaiului de merişor are un efect important în cazul litiazei biliare, deoarece poate dizolva calculii. Foloseşte frunzele pentru a prepara o infuzie. Pune 2 linguriţe de frunze la o cană cu apă clocotită. Lasă vasul acoperit zece minute şi serveşte acest ceai de trei ori pe zi.

Cura cu ienupăr te scapă de pietrele mici

O cură cu fructe crude de ienupăr este de mare ajutor pentru bolnavii cu litiază biliară, deoarece previne formarea unor noi calculi şi îi topeşte pe cei de dimensiuni mici. În prima zi se iau patru boabe, care se mestecă lent, timp de 30 de minute, apoi se înghit. În zilele următoare, se creşte doza cu câte o boabă, până în cea de-a 15-a zi, când se reduce cantitatea cu câte o boabă zilnic, până ce se ajunge la doza de patru boabe, aceeaşi din prima zi de tratament. Pentru a fi şi mai eficient, după o lună se repetă tratamentul, care, în plus, contribuie şi la detoxifierea organismului.

Uleiul de măsline, un leac străvechi

Pe lângă calităţile nutritive recunoscute, uleiul de măsline are şi proprietăţi terapeutice. În litiaza biliară, tratamentul combate hiper-aciditatea şi dizolvă calculii biliari. Terapia se face cu ulei de măsline de calitate: se amestecă 250 ml de ulei de măsline extravirgin cu 250 ml suc de lămâie. Tratamentul începe seara, iar bolnavul trebuie să ia câte 50 ml de ulei de măsline amestecat cu 50 ml suc de lămâie la un interval de 30 de minute, până se termină licoarea, apoi trebuie să doarmă pe spate până a doua zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS