România este țara membră UE cu cel mai mare număr de pacienți tratați de tuberculoză. Din fericire, cifrele sunt în scădere de la un an la altul, o arată chiar evoluția incidenței acestei boli urmărită de-a lungul anilor, care a ajuns în 2018 la 59,4 la mia de locuitori. Un procent în scădere pentru România, dar de șase ori mai mare decât în UE. În 2018, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, din care 545 sunt copii. Răspândirea bolii este preponderent în județele din sud și est, unde este înregistrată cea mai mare incidență a bolii.
În România, tuberculoza nu este un fenomen izolat, ucide, stigmatizează, schimbă viețile pacienților și ale familiilor lor. Oltenia are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză (TBC) din țară, iar România are cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa. Tuberculoza nu este doar boala celor care poartă această povară, este boala unei țări care nu previne, nu tratează corespunzător toți bolnavii. Anul trecut, cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București (822), Iași (599) și Dolj (595). La polul opus se află județele Harghita (56), Covasna (63) și Sălaj (90).
Cele mai expuse persoane sunt membrii familiei, prietenii apropiați
Numită și boala sărăciei sau boala ascunsă, tuberculoza chinuie viețile a zeci de mii de români. Este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta. Persoanele bolnave de tuberculoză elimină prin tuse sau strănut picături mici de secreții care conțin bacterii. Pe calea aerului, aceste picături sunt inhalate de persoanele din anturajul apropiat al bolnavului, care devin „contacți TB“. Cele mai expuse persoane sunt membrii familiei, prietenii apropiați, colegii de serviciu, și necesită un contact apropiat și de lungă durată în spații închise pentru a se infecta.
Cele mai multe cazuri de TBC multidrog-rezistentă
Grav este că tot în România se găsesc și cele mai multe cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB MDR), o formă severă a bolii. În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TB MDR sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minimum șase luni, iar dintre aceştia, doar 20% sunt trataţi cu succes. Soluţia pentru îmbunătăţirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care oferă posibilitatea vindecării mai rapide, reduc timpul petrecut în spital şi îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor.
„Dintre toate formele bolii, tuberculoza multidrog rezistentă și extensiv rezistentă (MDR și XDR) sunt cele mai grave deoarece bacilul prezintă rezistență la tratamentul cu antibiotice de linia întâi, considerate cele mai eficiente în tratarea tuberculozei. Până și în cazul acestor categorii defavorizate de pacienți se observă o tendință de scădere a numărului de pacienți, fiind înregistrate 279 MDR și 33 XDR“, spun medicii coordonatori ai Programului Național de Control al Tuberculozei.
Suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de TBCînregistrate
TBC nu ocoloște nici copiii. În 2018 s-a înregistrat un număr mai mare de copii diagnosticați cu tuberculoză față de anul precendent.
„În ultimii cinci ani au fost înregistrate în două situații (2015 şi 2018) mai multe cazuri de copii cu tuberculoză, comparativ cu anul precedent. Tuberculoza la copii înregistrează însă o scădere constantă în ultimii ani, România înregistrând în 2018 doar o tremie din numărul cazurilor pe care le înregistram în 2002“, spun medicii.
Pentru România, tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică. Suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de TB înregistrate, incidenţa globală TB este de 5,5 ori mai mare decât în UE şi de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa. Rata prevalenței a scăzut cu 52,1% între 2004 și 2018.
„Rata de succes terapeutic/vindecare pentru cazurile noi și recidive a ajuns la 85% cumulat, în schimb avem o rată de succes mai mică de 46,3% la tratamentul cazurilor MDR/XDR-TB. Rezultatele sunt totuși încurajatoare, România aflându-se în situația în care numărul pacienților cu MDR/XDR-TB care s-au vindecat este în creștere. În 2008 se înregistra un procent de vindecare de 16,3%, iar în 2017, procentul a fost de 41,3%“, atrag atenția medicii specialiști.
În Dolj, incidența cazurilor de TBC este în scădere
Datorită măsurilor luate de Ministerul Sănătății prin Programul Național de Control al Tuberculozei, mortalitatea cauzată de tuberculoză e în scădere în România, chiar dacă rămânem încă în fruntea plutonului din UE.
„În România, Strategia Națională de Control al TB pentru perioada 2015-2020, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 121/2015, are în principal scopul de reducere a incidenței și mortalității provocate de TB, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament“, arată reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj.
În Dolj, incidența tuberculozei pe nouă luni ale anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, arată o scădere a numărului de cazuri, fiind depistate doar 378.
După ani buni, se dă start primei acțiuni de prevenție în privința TBC, la nivel național
Ministerul Sănătății derulează cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel național. Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup-țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ va folosi trei caravane mobile
Anul trecut a fost realizată metodologia de screening și s-a inițiat achiziția caravanelor care vor fi livrate în luna mai, pentru a fi utilizate în activitățile programului.
„Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci și la nivel internațional, iar proiectul demarat de către Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», alături de partenerii din asociațiile de pacienți și societatea civilă, are o importanță strategică în eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică. Proiectul înseamnă un pas major în lupta împotriva tuberculozei. El presupune activități integrate, care vizează în primul rând depistarea precoce a cazurilor de TB, prin screening, precum și diagnosticarea și tratamentul pacienților din grupuri vulnerabile, acolo unde este nevoie de intervenții rapide și eficiente pentru a stopa tuberculoza“, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.
În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ va folosi trei caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziționate.
Pe lângă activitățile de screening, diagnosticare și tratament al TB, proiectul include o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul TB. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație medicală continuă, teoretice și practice, dezvoltate în cadrul unui curriculum de formare acreditat în baza metodologiei realizate la nivel național. Complementar, 60 de profesioniști, din grupul-țintă, vor fi implicați în schimburi de experiență și de bune practici în domeniul screeningului TB, în alte state membre ale Uniunii Europene.