8.7 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiWeek-end fierbinte

Week-end fierbinte

Simbata, PNL si ApR s-au unit intr-un congres de fuziune desfasurat la Teatrul National Bucuresti. Sala plina, zaduf, aplauze, discursuri. Atmosfera incinsa. Chestiunea era anuntata cam de multisor si nimeni nu prea mai credea ca se va ajunge la un final. Cite conferinte de presa, declaratii, anunturi grave nu am citit? Multe. Rareori politicianul roman e consecvent, adica face ceea ce spune. Atit ca de data aceasta s-a si intimplat. Negocierea celor doua partide s-a incheiat cu bine. Rivalitatile, vanitatile, frustrarile au facut loc calculului politic. Fuziunea PNL-ApR este cu siguranta cel mai important eveniment consumat in opozitie de la alegerile din 2000. E bine. Deja PSD domina copios scena politica, fiind, de fapt, singurul ei actor in ultima vreme. Si derapajele spre autoritarism ale cabinetului Nastase se simt pina intr-acolo incit si presedintele Iliescu s-a sesizat. Cum s-a sesizat si de proportiile fenomenului coruptiei. Afacerea atit de misterioasa „Armagedon“ arata pina unde au ajuns tifna si intoleranta premierului Nastase, care ordona Parchetului si politiei sa aresteze si sa ancheteze oameni nevinovati. A trimite un text, indiferent de continutul lui, pe Internet, nu este un delict. Libertatea de expresie cistigata in decembrie 1989 este amenintata, ca si libertatea pur si simplu, oricui ar indrazni sa il critice pe premier. Explicatiile sale oferite in statiunea Cheia, duminica seara, sint gratuite, simple improvizatii si justificari fara continut.

Iata ca opozitia se mobilizeaza incet, incet. Dupa un an prost in care a facut figuratie. Trebuie spus ca acest moment coincide si cu o iarna grea, cu o explozie a preturilor fara precedent, cu scandaluri de presa legate de coruptie. Este strict necesar sa se auda si vocile opozitiei. Nu stim de acum care va fi pe scena politica impactul fuziunii de la ultimul congres din sala Teatrului National. Cert este ca, statistic, PNL, asa cum este acum, este cel mai puternic partid din opozitie. E de vazut daca isi va asuma acest rol si in practica. Nu e simplu si nici usor. Nu ajunge sa protestezi, sa depui motiuni in parlament, sa contesti. Adevarata politica se face in opozitie. Aici, capacitatea de a nu te lasa uitat, de a mobiliza atentia opiniei publice, se verifica mult mai mult decit la guvernare. Un prim test il reprezinta alegerile pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cite procente va lua noul PNL, citi consilieri va reusi sa cistige in urma votului? E de vazut daca PNL va merge pe liste separate sau va face o alianta cu popularul Traian Basescu. PSD se afla in competitie pe terenul cel mai nefavorabil. Bucurestiul ramine fieful opozitiei, chiar daca in alegerile din 2000 a pierdut. Daca PSD pierde la Bucuresti, e clar ca intra in declin, si ii va fi foarte greu sa refaca terenul. Acum avem un PSD cistigator, puternic insurubat in institutii. Imaginea sa este aceea a unui partid puternic, care nu va pleca prea curind de la guvernare. La Bucuresti este primul test postelectoral. Se va vedea care este acum raportul de forte.

Intr-un fel este un moment propice pentru PNL, care intra in aceasta campanie tocmai acum cind a punctat si e pregatit. Chiar isi doreste lupta. El este astazi un partid mai credibil decit ieri. A demonstrat ca face ceva, ca se organizeaza. Lumea asta asteapta. Exasperata de slabiciunea aratata de opozitie si de autoritarismul cabinetului Nastase. Trebuie spus insa ca acest autoritarism se datoreaza nu numai defectelor personalitatii premierului sau numai manierei improprii de a guverna a PSD. Se datoreaza in buna masura si slabiciunii PNL, PD si PNTCD. Defetismul, panica post electorala au dus aici. Poate ca acest moment dificil a trecut. Poate ca fuziunea PNL & ApR, ascensiunea in sondaje a lui Traian Basescu si alegerile pentru Bucuresti vor fi un prilej de relansare a opozitiei. Asta e necesara echilibrarii vietii politice romanesti de azi. Ceva se misca, sper sa nu fie o iluzie meteorologica. O minune care tine doar trei zile, cum sintem obisnuiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS