7.8 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCentralele termice, concesionate

Centralele termice, concesionate

Centralele termice din municipiul Târgu Jiu au fost fie inchise, fie date in concesiune asociatiilor de proprietari pe care le deserveau. Masura a fost aprobata de Consiliul Local Târgu Jiu ca urmare a intrarii in faliment a societatii furnizoare de agent termic, SC AQUATERM SA.


Mai putin de 600 din cele 22.500 de apartamente din Târgu Jiu mai sunt bransate la centrale termice de cartier sau de bloc, celelalte având surse independente de agent termic. Societatea de furnizare a agentului termic din municipiu, SC AQUATERM SA, a fost declarata in faliment prin hotarâre judecatoreasca. Ca urmare a acestui fapt, asociatiile de proprietari au fost nevoite sa preia prin concesiune centralele termice si sa incheie cu Distrigaz Sud contracte pentru furnizarea de gaze naturale.


Primaria Târgu Jiu a aprobat concesionarea a 17 centrale, pe o perioada de 49 de ani si cu o redeventa apreciata de consilieri drept „simbolica“. Redeventa lunara este echivalenta cu amortizarea bunurilor care fac obiectul concesiunii si este de 45 de milioane de lei pentru toate centralele la un loc. Centralele termice Debarcader si Pacii vor fi date in administrarea unor centre bugetare din invatamânt, deoarece asigura alimentarea cu agent termic a Colegiului National „Spiru Haret“ si a Grupului Scolar Tehnologic „Ion Mincu“.


Distrigaz incheie contracte direct cu asociatiile


Pentru centralele blocurilor de tip ANL, folosite in proportie de 100% de locatarii acestora, solutia concesionarii pare ideala. Nu la fel de multumiti sunt reprezentantii unor asociatii de proprietari unde este vorba despre centrale de cartier care mai functioneaza doar in proportie de 5% pâna la 20% din capacitate, cu costuri extrem de mari.


Reviziile tehnice si reparatiile capitale ale acestor centrale vor fi suportate si pe viitor tot de Primaria Târgu Jiu.


Asociatiile de proprietari care au preluat in concesiune centralele termice trebuie sa incheie contracte separate cu furnizorii de utilitati. Pentru a putea incheia contracte direct cu Distrigaz Sud, asociatiile de proprietari au fost nevoite sa constituie un fond de garantie de pâna la 15 milioane de lei, in functie de consum.


Locul defunctei societati AQUATERM SA a fost luat de Directia de Servicii pentru Utilitati Publice (DSUP) Târgu Jiu, care a preluat activitatile de alimentare cu apa, canal si salubritate. Fostii directori ai AQUATERM sunt acum la conducerea DSUP Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS