7.8 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii au facut coada la plata taxelor si impozitelor

Craiovenii au facut coada la plata taxelor si impozitelor

Sute de persoane au luat cu asalt ghiseele municipalitatii pentru a beneficia de reducerile promise de edili in cazul in care contribuabilii platesc anticipat pentru intregul an taxele si impozitele aferente terenurilor, cladirilor si autoturismelor personale.


Imbulzeala mare ieri la Directia de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Craiova. Craiovenii s-au grabit sa beneficieze inca din prima zi de facilitatile stabilite de primarie, desi mai au la dispozitie aproape doua luni in care pot face acest lucru, pâna pe 15 martie. Conform hotarârii consiliului local din septembrie anul trecut, persoanele care isi achita anticipat datoriile primesc o bonificatie de 10% din suma datorata bugetului. Agitatia din fata ghiseelor pare sa nu aiba justificare, in conditiile in care primaria a marit cu 7% cuantumul taxelor si impozitelor care trebuie platite in 2006. Directorul Directiei, Ioan Vacariu, crede insa ca populatia are toate motivele sa se inghesuie sa plateasca. „Fata de anul trecut, taxele si impozitele au crescut doar cu 7%, ceea ce inseamna mai putin decât reducerea de 10% pe care o acorda primaria. Practic, contribuabilul plateste chiar mai putin decât anul trecut, lucru care se reflecta in diferenta de 3%“, a declarat Vacariu. Si contribuabilii considera ca fac o afacere daca platesc din timp. „Chiar daca e frig afara, am venit sa platesc ca sa scap de o grija. Coada e mare, eu sunt pensionar, dar pentru mine reducerea de 10% inseamna câteva mese in plus“, a declarat unul dintre multii pensionari care asteaptau cuminti sa le vina rândul la ghiseu. Primaria se asteapta ca in prima zi de când s-a dat drumul la plata cu anticipatie sa se prezinte aproape 800 de persoane, iar pâna la termenul de 15 martie aproximativ 30% din numarul total al contribuabililor.


Cât aveti de platit pentru case, terenuri si masini


Impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se stabileste prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii impozabile care variaza intre 680.000 de lei pe metrul patrat, in cazul constructiilor din lemn, caramida nearsa, paianta sau valatuci, si 6.690.000 de lei in cazul cladirilor cu pereti din beton armat, caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale. Impozitul pe terenurile aflate in intravilan variaza intre 1.511 lei pe metrul patrat pentru cele situate in zona D (perimetrul cuprins intre limita exterioara a Zonei B si Zonei C pâna la margini si localitatile componente municipiului Craiova: Simnicul de Jos, Facai, Popoveni, Mofleni, Cernele, Izvorul Rece, Rovine) si 6.148 de lei pe metrul patrat in zona A (perimetrul cuprins intre strazile: vest: str. Iancu Jianu, str. Brestei, str. Libertatii, str. Brândusa, str. Madona Dudu, str. Bibescu, str. Câmpia Islaz, b-dul Stirbei Voda, str. Gheorghe Doja; sud: str. Calea Unirii, str. Vlad Tepes, str. Alexandru Macedonski, str. Bujorului, str. Caracal, str. General Dragalina, str. Gheorghe Magheru; est: str. Spania, str. Petre Ispirescu, str. Dezrobirii, str. Nicolae Iorga, str. Fratii Golesti; nord: str. Paltinis, str. Serban-Voda, str. Brazda lui Novac, str. Amaradia, str. Iancu Jianu, str. Turturele, str. George Enescu). Zona C, unde impozitul este de 3.180 de lei pe metrul patrat, cuprinde S-V municipiului, perimetrul cuprins intre limita exterioara a zonei B si urmatoarele strazi: vest: str. Pelendava, str. Brestei, str. Cimitirului, str. Fulgerului, str. Doicesti, str. Techirghiol, limita de vest a cimitirului Dorobantei, Aleea II Calusari, Aleea III Calusari, Aleea I Calusari, str. Drumul Jiului, str. Ion Budai Deleanu, str. Bucovat, b-dul Stirbei Voda, str. Bicaz, str. Viseu; sud: str. Siretului, limita de sud a Cimitirului Lascar Catargiu, limita de sud a perimetrului construit dintre str. Olanesti si str. Râului, str. Râului pâna la intersectia cu str. Nicolae Romanescu, str. Bechetului; est: str. Bucura, str. Potelu, limita de S-V a Parcului Romanescu. La autoturisme, taxele sunt urmatoarele: pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica de pâna la 2.000 cmc inclusiv se platesc 110.000 de lei pentru fiecare 500 cmc sau fractiune, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 de cmc trebuie platiti 180.000 de lei in aceleasi conditii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU