• In ciuda oprelistilor legislative, Consiliul Local Craiova a aprobat trecerea unui camin scolar in proprietatea CAS Dolj • Prefectura Dolj
a vizat pentru legalitate hotaririle consilierilor municipali, desi acestea
nu aveau avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii • Initial, ministrul Ecaterina Andronescu s-a opus schimbarii destinatiei internatului scolar
• Primaria asteapta totusi avizul MEC
Casa de Asigurari de Sanatate Dolj a decis, la sfirsitul anului trecut, sa obtina dreptul de proprietate asupra cladirii in care isi desfasoara activitatea de fapt un camin de elevi al Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu“ din Craiova. In ciuda opozitiei ferme a conducerii unitatii scolare, Primaria si Consiliul Local Craiova au pregatit in pripa toata documentatia necesara. Grea misie, pentru ca imobilul facea parte din domeniul public al municipalitatii si nu putea fi instrainat.
Hotariri legale, dar… cu cintec
Metoda la care s-au gindit sa apeleze primaria si consiliul local era relativ simpla: imobilul trecea din domeniul public in cel privat al municipalitatii, apoi era dat in proprietatea CAS Dolj, la schimb cu fosta cladire a Gradinitei nr. 14 Craiova plus un „mizilic“ de vreo sapte miliarde de lei. Cu o operativitate greu de crezut pentru cei care conduc destinele orasului, s-a trecut la treaba. Expertii contabili au intocmit in mai putin de o saptamina un raport de evaluare a celor doua cladiri, apoi a fost convocata o sedinta extraordinara a consiliului local. Avind anexate referate semnate de secretara primariei, jurista Nicoleta Miulescu, prin care era certificata legalitatea demersurilor, cele doua hotariri – nr. 264 si 265/2001 – au fost votate fara bataie de cap de consilierii municipali in data de 20 decembrie 2001. Si ca totul sa fie in regula, Prefectura Dolj a acordat prin juristii sai viza de legalitate pentru cele doua hotariri.
Avizul ministrului educatiei fusese dat uitarii
In graba lor, reprezentantii Primariei si ai Consiliului Local Craiova, mina in mina cu juristii Prefecturii Dolj, au „uitat“ un amanunt cerut de legislatia in vigoare. Art. 166 alin. 43 din Legea invatamintului, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 713/3 decembrie 2001, prevede: „Schimbarea destinatiei bazei materiale a institutiilor si unitatilor de invatamint preuniversitar se poate realiza numai cu avizul conform al ministrului educatiei si cercetarii“. Aviz care nu exista. Prin adresa nr.24368/14.01.2002, semnata chiar de ministrul Ecaterina Andronescu, primarul Vasile Bulucea afla ca tot efortul emiterii celor doua hotariri a fost in zadar: „Nu putem acorda avizul pentru schimbarea destinatiei spatiilor Liceului „Nicolae Titulescu“.
Primaria tot mai spera
Aplicarea celor doua hotariri a fost inghetata, dar primaria trage inca sperante ca va obtine acceptul ministrului educatiei. „Hotaririle Consiliului Local Craiova, a declarat secretara Nicoleta Miulescu, sint perfect legale pentru ca schimbarea destinatiei caminului s-a facut inca din 1999. Noi am urmat calea legala si am inaintat documentatia pentru obtinerea avizului conform din partea ministrului educatiei. In ciuda refuzului initial al MEC, avem informatii ca avizul a fost acordat si urmeaza sa ne parvina“.