Fructe și legume, produse din carne, brânzeturi și produse lactate, miere, ulei, toate direct de la producători, și deserturi făcute în casă au putut fi găsite în acest weekend în piața volantă organizată pe strada Unirii din Craiova. Deși vremea a fost ploioasă, nu au fost puțini cei care au ales să treacă prin zonă pentru a cumpăra produse naturale. O astfel de piață se va organiza de acum înainte lunar în Bănie, au spus reprezentanții SC Piețe și Târguri din cadrul Primăriei Craiova.
Craiova a avut în weekend prima ediție a Pieței Volante, prin care se încurajează producătorii locali. Amenajată pe strada Unirii din centrul orașului, piața volantă a avut aproximativ 30 de producători din Dolj, Olt, Gorj și Cluj, care au adus la vânzare diverse produse naturale. Deși a plouat, au fost mulți craioveni care nu au ezitat să iasă la cumpărături. „Am venit ca să mai luăm și produse naturale, că și așa mâncăm multe porcării de la supermarketuri. Ar trebui să avem măcar la fiecare sfârșit de săptămână o piață cu produse de-ale noastre. Am auzit de la producători că doar o dată pe lună se face o astfel de piață. Foarte rău! Avem nevoie să mâncăm sănătos“, a spus o craioveancă venită la cumpărături.
În general, cei care au trecut prin piață au făcut prima oprire la vitrina cu preparate din carne, din Gorj, unde prețurile variau între 25 și 30 de lei, la produse precum kaiser, salam, caltaboși, cârnați. Succes au avut și brânzeturile și preparatele din lapte, vândute de un producător local.
„Sunt din Craiova, din cartierul Rovine. Am brânză din producție proprie, 14 lei kilogramul de brânză de vacă. Avem și brânză de oaie, de capră, precum și smântănă la 16 lei kilogramul. Avem clienți care caută produsele naturale. Dacă vremea ar fi fost mai bună, ar fi mers mai bine“, a spus producătorul de brânzeturi Mădălina Coman. Nu au lipsit nici legumele și verdețurile de sezon, fiind prezenți mulți producători din Ișalnița. Prețurile s-au apropiat de cele din piețele permanente ale Craiovei. Salata verde era 2,5-3 lei bucata, ceapa verde și usturoiul – 1 leu și 2 lei legătura, ridichiile – 2 lei legătura. Prețurile se mai puteau negocia în funcție de cumpărăturile făcute. La capitolul fructe, se găseau mere cu prețuri cuprinse între 2,5 și 3 lei kilogramul.
Ulei din Olt și desert de la Cluj
În piața volantă se găsea și ulei natural de primă presă, adus de un producător din Olt. „Avem ulei de floarea-soarelui presat la rece, procedeu care îi păstrează vitaminele. Avem atât ulei simplu, cu 8 lei litrul, cât și ulei aromat pentru salate, cu 7 lei sticla. Uleiul îl facem în comun Rotunda, județul Olt. Am venit cu aceste produse la piață pentru că avem mulți clienți la Craiova. Livrăm și pe comandă, prin curierat“, a precizat Cristian Ciocan.
Cei care au vrut și desert puteau alege între ciocolată de casă, halva și diverse rulade, toate făcute în Ardeal. „Am venit tocmai de la Cluj cu ciocolată de casă, halva, nuga, diverse rulade. Sunt produse făcute în casă. Am mai fost la Craiova, am avut succes cu produsele noastre și de aceea am revenit“, a spus Ioan Dobrin. Un kilogram de ciocolată albă era 50 de lei, iar unul de halva – 25 de lei. Nu au lipsit nici producătorii de miere, un borcan de miere polifloră costând 10 lei. De asemenea, cei care iubesc aranjamentele florale în ghiveci au putut alege din ofertele producătorilor din Ișalnița și Ghindeni.
Printre primii cumpărători din piața volantă s-a numărat și primarul Craiovei, Mihail Genoiu.