9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe ar trebui să știi despre sănătatea sânilor

Ce ar trebui să știi despre sănătatea sânilor

Experții recomandă să îți examinezi sânii cel puțin o dată pe lună

Cancerul de sân se află printre cele mai frecvente tipuri de cancer, care face milioane de victime anual în întreaga lume, potrivit Institutului Național al Cancerului. Acest lucru ar trebui să atragă atenția fiecărei femei și să le îndemne să meargă regulat la controale și, de asemenea, să nu ezite să se adreseze medicului specialist de fiecare dată când simt că nu este ceva în regulă, notează Powerofpositivity.com. Pentru a preveni situații grave, există anumiți pași pe care orice femeie îi poate urma pentru a asigura o viață sănătoasă a sânilor și, de asemenea, ar trebui să știe câteva lucruri esențiale despre acest subiect, informează 9am.ro.

Nu există o metodă standard prin care toate femeile ar trebui să-și examineze sânii. Fiecare formă, dimensiune și culoare sunt frumoase, unice și diferite. Este posibil ca sânii cu care te-ai născut să fie perfect sănătoși și normali pentru tine, deci bucură-te și fii recunoscătoare pentru acest lucru. Însă, ia în calcul faptul că stilul de viață poate afecta sănătatea sânilor tăi. Începând cu alimentația, purtarea mărimii potrivite a sutienului sau chiar vizitele regulate la medic, toate acestea îți vor asigura un control asupra lor și vei putea să previi eventuale complicații.

Află dacă ai un istoric familial al cancerului de sân

Dacă ai în familie cazuri de cancer mamar, medicul îți poate recomanda să faci teste pentru a descoperi dacă există mutații genetice. De exemplu, femeile cu mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2 prezintă un risc mai mare de cancer de sân: 55-65% pentru BRCA1 și 45% pentru BRCA2.

Alăptarea poate reduce riscul de cancer

Alăptarea a intrat și a ieșit din „trend“ în ultimul secol, dar potrivit unor studii mai recente, poate reduce riscul de cancer cu 20%. Majoritatea oamenilor știu că alăptarea oferă nou-născuților anticorpi care inițiază un sistem imunitar sănătos și ajută la formarea unei legături puternice de mamă – copil, dar beneficiile pentru mame au fost, de asemenea, verificate prin studii din mai multe țări diferite. Aceste studii arată un risc scăzut de unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, cancerul hormon-receptor-negativ. Deci, există mai multe motive decât oricând pentru femeile însărcinate să ia în considerare această opțiune.

Este bine să îți examinezi sânii lunar

Indiferent de vârsta pe care o ai, experții recomandă să îți examinezi sânii cel puțin o dată pe lună. Până la 40% din diagnosticele de cancer au fost făcute ca urmare a faptului că femeile identifică o anomalie sau orice alt lucru ciudat la atingere. Detectarea precoce crește foarte mult un rezultat de succes al tratamentului. Autoexaminarea se poate face în duş sau în timp ce stai în pat. Majoritatea femeilor au niște țesuturi ciudate în sânii lor, iar cele mai multe dintre acestea nu sunt canceroase.

Când este bine să faci mamografie

Încă există dubii cu privire la vârsta la care o femeie ar trebui să înceapă să își facă mamografii de rutină. Însă, în general, femeile care prezintă un risc mediu ar trebui să își facă mamografiile anuale începând cu vârsta de 45 – 50 de ani. Pentru femeile cu un risc crescut, ele pot începe la o vârstă mai mică, în funcție de recomandările medicului. De aceea, este foarte important să acorzi o atenție deosebită examinărilor la domiciliu și în funcție de acestea să mergi la un control de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS