Pompierii gorjeni au donat joi alimente de bază şi jucării pentru două familii sărace din Târgu Jiu şi Bălăneşti care au în total 11 copii. Prima familie este compusă din un adult, respectiv Elena, o femeie care are grijă de 7 copii. Cele opt persoane locuiesc într-o locuinţă socială de 28 de metri pătraţi, la marginea oraşului Târgu Jiu. Patru dintre micuţi sunt copiii Elenei, iar ceilalţi 3 sunt copiii lui Laurenţiu, fratele Elenei căruia în urmă cu 2 ani i-a murit soţia. Laurenţiu a fost nevoit să plece la muncă în străinătate şi şi-a lăsat copiii în grija sorei sale. Elena este divortaţă din cauza numeroaselor neînţelegeri cu fostul soţ. Cei opt stau într-o locuinţă socială în municipiul Târgu Jiu şi sunt monitorizaţi de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Săraci, dar curaţi
Copiii şi Elena stau într-o garsonieră micuţă, dar foarte curată! Micuţii unt foarte îngrijiţi şi, cel mai important, toţi merg la scoală şi la grădiniţă. Elena a declarat că nici nu concepe ca micuţii să nu meargă la şcoală. “Doar dacă învaţă o să aibă un viitor mai bun! Trebuie să se ducă la şcoală, să înveţe şi să nu trăiască aşa cum trăim acum! Din cauza asta nu mă pot duce la muncă! Stau lângă ei să-i duc la şcoală, să-i iau, să-şi facă temele şi să ajungă şi ei cineva! Aşa scapă de sărăcia asta în care trăim!”, a declarat femeia. Elena nu-şi poate căuta un loc de muncă pentru trebuie să aibă grijă de cei 7 copii. Toţi trăiesc din bănuţii pe care Laurenţiu îi trimite lunar.
„Din banii pe care i-am stâns le-am cumpărat şi lor rechizite, mâncare, hăinuţe şi încălţăminte. Anul acesta vor avea o masă de Paşte aşa cum nu au avut niciodată.
Bucătăria garsonierei este foarte mică şi neîncăpătoare pentru toţi 8. În garsonieră au 2 paturi mari în care dorm, iar masa la care mănâncă o reprezintă o faţă de masă pusă pe jos între cele două paturi. În jurul acelei feţe de masă fac un cerc şi mănâncă. Sunt oameni pentru care soarta nu a fost prea blândă. Cum au ajuns în situaţia asta nu mai ţine de noi. Nu trebuie să-i judecăm! Trebuie doar să vedem dacă sunt oameni buni şi să-i ajutăm dacă putem. Aceşti copii nu au nicio vină! O masă îmbelşugată pentru mulţi dintre noi înseamnă foarte puţin! Pentru ei înseamnă enorn de mult!”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
O mamă şi patru fetiţie la Bălăneşti
O altă familie cu o situaţie materială grea a fost vizitată de pompieri în comuna Bălăneşti! Alina are grijă de cele 4 fetiţe în timp ce soţul este plecat la muncă în străinătate. Cu toate acestea, viaţa pe care o duc nu este nici pe departe una normală. Trăiesc într-o sărăcie greu de descris în cuvinte, însă pompierii au fost impresionaţi de cele 4 fetiţe care merg la şcoală şi la grădinită şi care, deşi au vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, sunt conştiente că singura lor şansă de a scăpa de viaţa sărăcăcioasă pe care o duc este să înveţe!„Le-am cumpărat şi lor rechizite, mâncare, dulciuri şi jucării şi suntem convinşi că în acest an Paştele va reprezenta şi pentru ei o sărbătoare aşa cum reprezintă pentru fiecare dintre noi. Am trecut de etapa de a judeca din ce cauză aceşti copii duc o astfel de viaţă şi am încercat doar să ajutăm! Atât cât am putut! Puţinul tău, puţinul nostru, pentru ei înseamnă mult!”, a mai declarat reprezentantul ISU Gorj, Florin Chisim.
Eugen Măruţă