În fiecare an, la 4 mai este sărbătorită Ziua Internaţională a Pompierilor. Aceasta a fost instituită pentru a recunoaşte şi a onora sacrificiile făcute de pompieri, pentru comemorarea celor aflaţi în serviciul public care au murit în lupta cu flăcările, asigurând comunităţile şi mediul înconjurător, informează Agerpres.
Simbolul Zilei Internaţionale a Pompierilor este panglica în culorile roşu şi albastru care simbolizează elementele cu care lucrează pompierii: roşu pentru foc şi albastru pentru apă. Acestea sunt şi culorile recunoscute internaţional ca simboluri ale serviciilor de urgenţă, conform site-ului www.firefightersday.org.
Tot pentru a da onorul pompierilor căzuţi la datorie, în prima duminică din luna mai, la ora locală 12.00 se efectuează ceremonialul „Sound Off”. Sirenele din staţiile de pompieri şi de pe maşinile de intervenţie sunt lăsate să sune pentru 30 de secunde iar apoi, timp de un minut se păstrează tăcerea.
Sărbătorirea Zilei internaţionale a pompierilor a fost instituită în 1999, pe 4 ianuarie, ca urmare a morţii a cinci pompieri într-un incendiu de vegetaţie din Linton, Statul Victoria, Australia. Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas şi Matthew Armstrong au fost trimişi pe 2 decembrie 1998 să stingă un incendiu, când o schimbare bruscă a direcţiei vântului a adus flăcările în drumul camionului de intervenţie, omorându-i pe pompieri. Mai târziu, JJ Edmondson, locotenent de pompieri în Victoria, a coordonat instituirea Zilei Internaţionale a Pompierilor.
Data de 4 mai a fost aleasă pentru a corespunde cu celebrarea Sfântului Florian, ocrotitorul pompierilor. Acesta fusese comandant militar şi organizator al unei brigăzi de pompieri în vremea Imperiului Roman şi a fost martirizat în timpul persecuţiilor lui Diocleţian, mai notează sursa citată.