Un număr de14 ansambluri și formaţii artistice de amatori și Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Gorjului“ au confirmat prezenţa la Festivalul Folcloric Păstoresc „Urcatul Oilor la Munte“, care va avea loc pe 19 mai, la Novaci, în judeţul Gorj. Prezența formaţiilor de amatori într-un număr aşa de mare, ținând cont că mai există două astfel de manifestări ale păstorilor din comunele Marginimea Sibiului, judeţul Sibiu, și Corbii de Piatră, județul Argeș, este dovada clară că toate comunitățile de păstori acordă o mare importanță urcatului oilor la munte. „Pentru că cei care duc într-o comunitate făclia tradiției populare sunt amatori de folclor autentic, nu putem decât să ne exprimăm respectul pentru fiecare, pentru prietenia și dăruirea de care dau dovadă, deplasându-se, poate chiar sute de kilometri, pentru a participa la evenimente precum ”Urcatul oilor la munte”, cu dorința de a demonstra că satele, comunele și micile orașe ale României știu să „trăiască și să respire“ arta populară, dansul popular, folclorul muzical și etnografic, într-un cuvânt, cultura tradițională care ne reprezintă ca națiune“, potrivit unei informări a organizatorilor, respectiv Casa de Cultură din Novaci. Ansamblurile participante vin din județele Gorj, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Argeş.
A 52-a ediţie
Festivalul Folcloric Păstoresc „Urcatul Oilor la Munte“ – Novaci – 2019, organizat de Casa de Cultură, Primăria și Consiliul Local al Orașului Novaci se află la a 52 ediție. Evenimentul este dedicat locuitorilor oraşului Novaci, pentru care, de-a lungul sutelor de ani, păstoritul a reprezentat unica sursă de venit. Faptul că peste secole păstoritul, ca îndeletnicire de bază, a dăinuit până în zilele noastre, i-a motivat pe novăceni să nu renunţe la tradiţia păstorescă, să crească turme de oi, să practice încă trashumanța, adaptându-se din mers timpurilor pe care le trăim. Traiul crescătorilor de animale deloc ușoară, dar plină de farmecul specific vieţii omului crescut la munte, localnic sau venit de peste munţi, este viaţa fiecărui locuitor din Novaci, care, într-o formă sau alta, prin străbunici, bunici sau părinţi, o poartă ascunsă în buzunarul de la piept, ferită de vremuri tulburi, cu gândul sacru de a o transmite peste ani. Urcatul Oilor la Munte este sărbătoarea locală organizată anual care îi ține pe novăceni ancorați în trecut cu gândul la viitor, un viitor care nu poate fi rupt de tradiția locală.
Activități organizate:
– Sâmbătă – duminică: târg în Pădurea Hirișești;
– Sâmbătă, 18.05.2019, ora 19,00 spectacol folcloric pe scena din Pădurea Hirișești;
– Duminică, 19.05.2019, ora 10,00, în faţa Casei de Cultură Novaci – Măsuratul laptelui, parada portului popular, întâlnire cu ansambluri şi formaţii folclorice din mai multe judeţe, recital folcloric păstoresc cu formaţia Marius Ţugulescu – ora 13.00, în Pădurea Hirișeşti – spectacol folcloric susţinut de formaţiile şi ansamblurile folclorice invitate.