Desi legislatia in domeniu a intrat in vigoare la mijlocul lui 2005, abia recent primaria a infiintat un centru de colectare, unde a adunat doar câteva sute de kilograme de deseuri. Despre centre private, puse la dispozitia producatorilor, nici nu poate fi vorba. Pe hârtie insa, orasul trebuie ca in acest an sa strânga in medie 600 de tone de deseuri electronice si electrocasnice…
Cu toate ca legislatia in domeniu a fost aprobata la jumatatea anului trecut, comerciantii craioveni si chiar administratia locala nu par prea hotarâti sa infiinteze centre de colectare a deseurilor electrice si electrocasnice, asa cum suna cerintele UE. Pentru alinierea la normele europene in ceea ce priveste strângerea diferentiata a deseurilor si reciclarea acestora, guvernul a aprobat anul trecut HG nr. 448/2005. Intrat in vigoare in cursul lunii iulie a aceluiasi an, actul face referire stricta la modul in care trebuie colectate deseurile de echipamente electrice si electrocasnice. Potrivit art. 5 din hotarâre, autoritatile publice locale au obligatia de a strânge separat acest tip de deseuri de la gospodariile particulare si de a pune la dispozitia producatorilor de electrice si electrocasnice spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de colectare selectiva a acestora. De asemenea, pâna la sfârsitul anului trecut, autoritatile locale erau obligate sa infiinteze cel putin un punct de colectare in fiecare judet si unul in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori. Pâna la sfârsitul lui 2006, câte un punct de colectare este obligatoriu pentru fiecare oras cu peste 20.000 de locuitori.
In 2006, Craiova trebuie sa produca 600 de tone de deseuri
Cerintele europene sunt stricte si in ceea ce priveste cantitatea de deseuri de acest tip colectate. Pâna la 31 decembrie 2006, rata medie anuala de colectare selectiva pe cap de locuitor provenita din gospodarii trebuie sa fie de cel putin doua kilograme, urmând ca, pâna la sfârsitul lui 2008, aceasta sa creasca progresiv pâna la opt kilograme pe cap de locuitor. In aceste conditii, am putea spune ca un oras de dimensiunile Craiovei ar trebui sa produca o medie anuala strânsa, numai in 2006, de 600 de tone de asemenea deseuri, iar in 2008 – 1.200 de tone. Cu toate acestea, in Craiova activitatea este abia la inceput. Angajatii Serviciului Public de Salubritate (SPS) abia daca au reusit sa colecteze câteva sute de kilograme de deseuri, dupa cum a marturisit directorul Sorin Ciobanu.
„Avem un singur centru, in incinta incineratorului propriu al serviciului. Am inceput aceasta activitate doar de doua luni si nu am avut timp sa ne organizam asa cum trebuie. Deseurile de electrice si electrocasnice strânse de la gospodarii cântaresc doar câteva sute de kilograme. Noi intentionam sa facem un proiect mai mare in acest sens. Este vorba de un centru-pilot de colectare, pentru care am facut documentatia si asteptam sa vedem daca obtinem finantare din fondul de mediu. Este vorba de circa 17 miliarde de lei“, a declarat Ciobanu. Cu toate ca amenzile pentru nerespectarea acestei hotarâri ajung pâna la 200 de milioane de lei, in afara de punctul de colectare infiintat de primarie prin SPS in oras nu mai exista asemenea spatii de colectare diferentiata. „Stiu si eu câteva persoane dornice sa investeasca in aceste centre. Cerintele nu sunt mari. Iti trebuie spatii betonate pentru depozitare si conditii de dezasamblare. Doritorii trebuie sa aiba autorizatie de mediu si contracte pentru livrarea acestei materii. Dar nu stiu unde anume si in ce conditii trebuie sa le livreze“, a declarat Marin Costache, comisar-sef al Garzii de Mediu Dolj.