Certificatul de urbanism necesar pentru constructii definitive, demolari sau imprejmuiri, precum si pentru schimbari de destinatii este subiectul unei controverse la nivel national rezultata in urma unei „erori materiale“ aparute in momentul in care s-a facut trecerea la leul greu. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor isi asuma vina.
Eroarea a dus insa la o crestere de o suta de ori a taxei de urbanism. Astfel, in loc de 10 RON, plus câte un ban, pentru fiecare metru patrat (mp) ce depaseste 1.000 mp, in documentele oficiale valoarea taxei era de 10 RON plus un 1 RON. Diferenta de 0,99 RON, adica 9.900 ROL, face ca pentru un teren de 200 mp contribuabilul sa plateasca 1.980.000 ROL in plus. La 1.000 mp, taxa pe eroare ajunge la 9.900.000 ROL, scosi din buzunar din cauza unei erori depistate de reprezentantii ministerului ca urmare a sesizariilor venite de la mai multi primari de comune.
Majorarea din creion, aplicata si in Craiova
Eroarea buclucasa a ramas deocamdata nemodificata, astfel ca marile magazine care doresc sa se extinda in România ar trebui, potrivit reglemetarilor in vigoare, sa plateasca sume de ordinul zecilor de milioane de lei numai pentru eliberarea certificatelor de urbanism. Ghidându-se dupa nivelul stabilit de HG nr. 797 din 14/07/2005, Consiliul Local Craiova a decis ca, incepând cu 1 ianuarie 2006, contribuabilii craioveni vor plati, pentru o suprafata mai mare de 1.000 mp, 30 RON, plus 1,3 RON pentru fiecare mp ce depaseste mia. Astfel, in anul fiscal 2006 se poate vorbi de o majorare de 200% fata de anul trecut a taxei pentru eliberarea certificatelor. In Craiova, o persoana care doreste sa faca o constructie de 2.000 mp ar trebui sa plateasca 30 RON pentru primii 1.000 mp si 1.300 RON (de 43 de ori mai mult), pentru urmatorii 1.000. Daca nu ar fi existat eroarea buclucasa, contribuabilii craioveni ar fi trebuit probabil sa plateasca in total numai 160 RON, si nu 1.330 RON pentru cei 2.000 mp.
Constructiile pe suprafete mari, descurajate
Greseala de redactare a textului trebuia indreptata de cei de la Ministerul Finantelor prin noul Cod fiscal, dar acesta nu a mai fost promovat. Reprezentantii de la nivel national spun insa ca nu exista motive de ingrijorare. „Eroarea materiala, asa se numeste din punct de vedere juridic, va fi remediata.
Consiliile locale isi stabilesc insa singure taxele. Noi am pus un nivel minim, dar nu cred ca administratia locala vrea sa-si omoare contribuabilii cu taxe foarte mari. Sunt de parere ca fiecare consiliu local isi va adapta propriile taxe deoarece nu cred ca vor fi multe persoane carora sa le convina sa plateasca milioane de lei pentru un certificat“, a declarat Mircea Nicu Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. „Daca exista, aceasta greseala va fi cu siguranta indreptata printr-un act normativ“, a spus Ion Vacariu, directorul Directiei de Impozite si Taxe Locale Craiova. Astfel, in functie de decizia luata la nivel national, se va stabili si in Craiova daca nivelul taxelor va ramâne acelasi sau daca se va micsora.