6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Fermierul“ are picioare de lut!

„Fermierul“ are picioare de lut!

Programul special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala (SAPARD) a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare a tarilor candidate la Uniunea Europeana din centrul si estul Europei. Pâna la sfârsitul anului 2005, in tara noastra programul s-a derulat anevoie, iar pentru anul 2006 guvernul a creat programul „Fermierul“, menit sa asigure o absorbtie mai mare a fondurilor europene prin cofinantarea cu 50% a proiectelor selectate.


In ultimii sase ani de când functioneaza programul SAPARD in România, Uniunea Europeana a pus la dispozitia solicitantilor care au dorit sa-si contureze o afacere in agricultura milioane de euro sub forma de ajutor nerambursabil. Majoritatea sumelor aflate la dispozitia fermierilor români au ramas necheltuite, programul dovedindu-se neatractiv pentru ca-i obliga pe solicitanti sa dispuna de jumatate din valoarea proiectului pentru care solicitau finantare, jumatate pe care nu o aveau, pentru ca toate cheltuielile trebuia facute din banii proprii, care urma sa fie decontati dupa o metoda destul de greoaie, si pentru faptul ca, desi avem un numar impresionant de tarani proprietari de pamânt, avem doar câtiva fermieri aflati intr-o perioada de acumulare, si nu intr-una de dezvoltare.


UE iti da, dar nu-ti baga si in gura


La sfârsitul anului 2005, la presiunile Uniunii Europene, care probabil nu intelege nici acum de ce nu sunt cheltuiti banii alocati, guvernul a conceput programul „Fermierul“, prin care a dorit sa asigure cofinantarea de 50% a proiectelor prin care se acced banii SAPARD. Ce inseamna acest lucru? Solicitantul care vrea sa-si dezvolte o afacere in domeniul agricol are nevoie, pe lânga jumatatea din valoarea proiectului asigurata de SAPARD, de inca o jumatate pe care o poate obtine prin programul „Fermierul“, si nu ca pâna acum, din propriul buzunar.


Cofinantarea „Fermierului“ se aloca prin Banca Comerciala Româna (care a câstigat licitatia) cu dobânda de 5% pe o perioada de maximum zece ani si cu o perioada de gratie cuprinsa intre unu si cinci ani. In 2006, ultimul an in care este functional programul SAPARD, UE a alocat României 400 de milioane de euro. Pentru accesarea acestor bani, proiectele pentru care, prin programul „Fermierul“, banca aloca jumatate din finantare trebuie sa se incadreze in anumite masuri si submasuri ale programului european.


300 de miliarde de lei pentru doua luni


La sfârsitul lunii septembrie 2005, ministrul Gheorghe Flutur a emis ordinul 979, prin care s-a aprobat lista obiectivelor de investitii si plafonul maxim al creditelor care trebuia sa se acorde pâna la sfârsitul anului, in conditiile Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura. Conform acestui ordin, creditele se acorda doar in conditiile in care proiectele se incadreaza in masura 1.1- Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, masura 3.1- Investitii in exploatatii agricole si in masura 3.4- Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative. Pentru proiectele care se incadrau in prima masura, valoarea maxima a creditelor alocate se incadreaza intre 150.000 si 250.000 de euro, pentru cele din masura a doua, intre 30.000 si 150.000 de euro, iar pentru masura trei creditele maxime sunt cuprinse intre 100.000 si 500.000 de euro. Ordinul amintit al ministrului agriculturii, pe lânga aprobarea listei cu obiectivele de investitii, a aprobat si suma de 300 de miliarde de lei care reprezenta fondul din care se cofinantau proiectele declarate eligibile. Banii alocati proiectelor pe cele trei masuri trebuia cheltuiti in luna decembrie 2005 si luna ianuarie 2006. Deocamdata, Doljul nu are o situatie a accesarii celor 300 de miliarde de lei disponibili in ultima luna a anului 2005 si prima luna a lui 2006. Pentru restul lunilor din acest an, se asteapta un nou ordin al ministrului Flutur, care sa disponibilizeze banii de cofinantare si sa stabileasca alta lista de obiective. Pâna acum, in Dolj, nici un proiect nu a trecut la faza de aprobare a cofinantarii de catre banca desemnata sa finanteze proiectul.


Conditii minime


La Directia Agricola Dolj, de la inceputul anului, s-au prezentat foarte multi potentiali fermieri care au cerut informatii despre fondurile europene destinate agriculturii. „Programul SAPARD poate fi accesat de fermierii care fac dovada ca au in proprietate, arenda sau concesiune minimum cinci hectare de teren agricol si care desfasoara activitati in mediul rural. Pentru orice activitate finantata de SAPARD trebuie sa faci dovada pregatirii profesionale prin studii de specialitate dovedite cu acte legale. Cei care doresc sa achizitioneze utilaje agricole trebuie sa stie ca nu o pot face decât daca acestea sunt noi si produse in UE“, a spus directorul general adjunct al Directiei Agricole Dolj, Dragomir Brumar. Simplificând lucrurile, un solicitant poate apela la specialistii Directiei Agricole pentru a obtine toate informatiile legate de program. Dupa ce si-a fixat obiectivul, care trebuie sa se incadreze intr-una din masurile aflate in vigoare, merge la specialistii de la Oficiul pentru consultanta agricola, unde va incheia un contract de consultanta pentru care nu va plati nici un ban. Specialistii de aici ii vor intocmi un proiect de finantare a activitatii pe care doreste sa o realizeze si nu-i vor cere bani daca acesta nu depaseste valoarea de 10.000 de euro. Daca depaseste aceasta valoare, tot ei sunt cei care pun la dispozitie o lista cu firmele autorizate sa execute proiecte pentru un comision cuprins intre trei si 12% din valoarea proiectului. Comisionul se plateste din banii solicitantului si nu poate fi inclus pe cheltuieli decontate din finantare. De câteva zile, chiar specialistii Oficiului de consultanta sunt abilitati sa execute proiecte mai mari de 10.000 de euro pentru care percep comision minim. „De foarte putin timp, Oficiul pentru consultanta agricola a fost abilitat sa intocmeasca proiecte mai mari de 10.000 de euro pentru comisioane rezonabile“, a spus Constantin Cucu, director adjunct al Oficiului pentru consultanta agricola Dolj.


Din specialist in specialist


Dupa intocmirea proiectului, solicitantul trebuie sa mearga cu el la specialistii de la birourile regionale ale SAPARD, unde se face o prima verificare si de unde va obtine avizul de principiu. Cu acelasi proiect, solicitantul trebuie sa mearga la institutia bancara care asigura cofinantarea de 50%, unde va trece printr-o evaluare specifica bancii. Pentru aprobarea cofinantarii, banca verifica din punct de vedere economic proiectul si ia in garantie investitia propriu-zisa careia ii aplica norma bancara. Garantia bancii reprezinta 60% din valoarea investitiei ce se va realiza prin proiect, iar pentru diferenta de 40% solicitantul este nevoit sa aduca garantii suplimentare. Daca proiectul primeste avizul bancii, titularul primeste scrisoarea de conformitate, care reprezinta promisiunea bancii de cofinantare. Urmeaza incheierea contractelor de finantare. De aici urmeaza intocmirea unui lung sir de documente pe care putini sunt in stare sa le faca si mult mai putini sunt cei care pot urma pas cu pas ghidurile SAPARD, care prevad un control drastic al fiecarui leut cheltuit. In acest caz, toti cei implicati au dreptate. Uniunea Europeana trebuie sa aiba un control al banilor acordati, iar solicitantii trebuie sa se dumireasca o data ca nimeni nu-ti da bani fara sa te intrebe ce faci cu ei, iar banca trebuie sa-si ia masuri asiguratorii in ceea ce priveste returnarea imprumutului acordat. „In ultimele doua luni, cele mai multe solicitari de informatii au venit din partea persoanelor care doresc sa achizitioneze masini si utilaje agricole. Dosarul de achizitie pentru astfel de produse este mult mai usor de intocmit, dar deocamdata astfel de produse nu se pot achizitiona decât dupa emiterea unui nou ordin al ministrului agriculturii, care sa contureze lista cu obiectivele de investitii si plafonul maxim al creditelor acordate“, a spus Dragomir Brumar, director general adjunct al DADR Dolj.


„Fermierul“- tatonat


Cu tot efortul facut de guvern pentru cheltuirea banilor europeni, micii fermieri vor accede cu greu la acestia. De programul „Fermierul“ vor beneficia tot cei care au reusit sa strânga ceva bani din care sa achite cheltuielile neeligibile. Proprietarii de mici exploatatii care fac agricultura de subzistenta sau tinerii care vor sa inceapa o afacere in agricultura vor ramâne, ca de fiecare data, pe dinafara. „Am o mica ferma in care exploatez 30 ha de teren la Dabuleni. Am un tractor de 65 de cai putere cu toata gama de utilaje si in magazie am 20 de tone de grâu pe care nu am cui sa le vând. Mi se ofera 1.700 de lei pe kilogramul de grâu, bani pe care daca ii iau nu-mi acopar nici cheltuielile pe care le-am facut. Nu stiu unde sa vând grâul. In alti ani, pretul grâului mi-a permis sa pun si ceva deoparte si acum m-ar interesa sa iau un tractor de fabricatie straina pentru ca este mult mai bun si consuma si motorina mai putina. Am 58 de ani si cred ca mai pot inca sa muncesc. Am venit la Directia Agricola sa vad si eu care sunt conditiile cu programul SAPARD. Inca nu stiu daca o sa iau bani, dar macar sa nu mor prost!“, a spus Gheorghe Marcu, fermier din Dabuleni. In ultimele doua luni, câteva sute de agricultori din Dolj au cerut informatii despre SAPARD si geamanul sau- „Fermierul“.


In cele mai multe cazuri, oamenii au abandonat entuziasmul care-i cuprinsese si febra investitiilor in agricultura, constatând pe propria lor piele ca una este intentia si alta este realitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS