2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova nu mai este roşie! PSD, învins de USR PLUS

Craiova nu mai este roşie! PSD, învins de USR PLUS

PSD este în şoc, alegerile europarlamentare la Craiova au fost câştigate de Alianţa 2020 USR PLUS. Social-democraţii sunt în degringoladă, după ce Liviu Dragnea a ajuns ieri la puşcărie. Liberalii sunt pe locul trei în Craiova, iar semnalul este clar. În 2020, Opoziţia poate câştiga atât Primăria Craiova, cât şi Consiliul Judeţean Dolj.

Marele câştigător al alegerilor europarlamentare din Craiova este Alianţa 2020 USR PLUS, care a obţinut 29,82% din voturile valabil exprimate, potrivit calculelor GdS. Aceasta este urmată de PSD – 26,93%, PNL – 21,77%, PRO România – 7,71%, PMP – 6,27%, ALDE – 4,27% şi alte partide – 3,23%.
În Dolj, ordinea este următoarea: PSD – 40,80%, PNL – 22,84%, USR PLUS – 17%, PRO România – 5,42%, ALDE – 5,15% şi PMP – 4,49%.
Alianţa USR PLUS a câştigat cele mai multe dintre voturile craiovenilor – 34.854, fiind urmată de PSD – 31.480 şi PNL – 25.449. De altfel, Alianţa a câştigat în toate marile oraşe din România, fiind prima în preferinţele electoratului din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, dar şi la Constanţa, Galaţi, Piteşti, Ploieşti sau Buzău. Rezultatul pe Craiova este cu atât mai uluitor cu cât oraşul a fost în ultimii 30 de ani un fief al PSD. Social-democraţii au fost învinși de un partid care, în vara lui 2016, practic nu exista.

Prisnel: „Alianţa USR PLUS va da viitorul primar al Craiovei!“

Reprezentanţii Alianţei USR PLUS au organizat luni o conferinţă de presă în care şi-au proclamat victoria şi şi-au anunţat intenţiile pentru viitor. „Este pentru prima dată când o forţă politică nouă, tânără, câştigă Craiova. Mi s-a spus că este imposibil, că nu putem să batem PSD aici. Şi am învins. Am luat 35.000 de voturi, iar Alianţa USR PLUS va da viitorul primar al Craiovei. Victoria nu este a noastră, ci a craiovenilor care au votat schimbarea. Craiovenii au ales speranţa în locul fricii de PSD, craiovenii au ales un alt fel de a face politică. Sunt sătui de compromisurile şi înţelegerile pe sub masă, de complicităţile de afaceri ale vechilor partide. Noi, Alianţa USR PLUS, am intrat în politică nu ca să întoarcem privirea de la aceste practici, ci ca duşmani ai acestora. Şi craiovenii ne-au acordat încredere pentru că suntem alternativa reală la ceea ce s-a întâmplat până acum“, a declarat Adrian Claudiu Prisnel, deputat USR de Dolj şi şeful organizaţiei judeţene a partidului. Acesta a mai spus că şi în judeţ partidul şi-a triplat scorul faţă de alegerile trecute, „semn că presiunile, şantajul şi ameninţările nu au mai funcţionat“. „26 mai este doar începutul, mai avem alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. În 2020, vom fi primul partid din România“, a încheiat Prisnel.
La rândul său, Gabriel Păunica, reprezentantul PLUS, a spus că oamenii şi-au dorit altceva, iar votul din 26 mai arată că „ei au astăzi o alternativă reală“. „Dorim să câştigăm încrederea oamenilor prin ceea ce vom face, prin calitatea oamenilor pe care îi vom promova şi prin valorile pe care le vom respecta şi pe care ni le-am asumat“, a mai spus acesta.

Opoziţia unită poate bate PSD în Dolj

Votul de duminică mai arată ceva: că în acest moment opoziţia formată din USR PLUS – PNL – PMP reprezintă aproape 58% din preferinţele electoratului craiovean. Este foarte posibil ca această majoritate să dea primarul Craiovei în 2020. Semnalul este foarte clar, Craiova nu mai este a PSD.
De remarcat că PNL a căzut pe locul trei în Craiova, iar scorul obţinut nu i-ar permite să nominalizeze un eventual candidat comun al opoziţiei pentru primărie. Este posibil ca USR PLUS să nominalizeze acest candidat în eventualitatea unei colaborări. În 2020, opoziţia unită s-ar putea astfel bate cu succes cu PSD şi pentru Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. În teritoriu, liberalii au deocamdată o reţea de organizaţii mai mare, dată de vechime. USR vine însă din spate, cu multe organizaţii locale înfiinţate în ultimul an. Iar la acestea s-ar adăuga şi efortul PLUS. Rămâne ca această majoritate să fie validată şi la alegerile prezidenţiale din toamnă.
Lipirea referendumului pe justiţie de alegerile europarlamentare a adus lumea în număr mare la vot. A fost o participare de aproape 51% la europarlamentare şi de peste 35% la referendum. E important de subliniat că referendumul a avut o participare de aproape 40% în Craiova. Vorbim despre un oraş care în ultimii ani a ţinut prima pagină a ziarelor prin scandalurile de corupţie din administraţia locală. Să nu uităm că există cel puţin patru mari dosare în lucru la DNA, care îşi aşteaptă rezolvarea în perioada următoare.
Tot în Craiova, PRO România a obţinut un rezultat bun, peste media pe ţară, conform calculelor GdS. De asemenea, PMP a obţinut un rezultat bun surclasând ALDE, care nu a făcut nici aici pragul de 5%.

Încep răfuielile interne

Rămâne de văzut cum se va schimba arhitectura scenei politice în urma cutremurului de duminică, amplificat şi de condamnarea la puşcărie de ieri a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Pentru social democraţi, urmează o perioadă zbuciumată, de degringoladă, atât la nivel central, cât şi în teritoriu. Lupta pentru putere deja a început şi va fi dură, aşa se întâmplă când un lider autoritar dispare brusc din scenă. Se vor plăti poliţe şi se vor înfige cuţite în spate, probabil lupta va fi tranşată şi cu denunţuri şi dosare penale.
În ce priveşte soarta guvernării, rămâne de văzut cum se va oglindi noua majoritate în vechiul parlament, dominat încă formal de coaliţia PSD-ALDE şi sprijinită de UDMR. Unul dintre scenarii ar fi dislocarea de parlamentari ai coaliţiei pentru conturarea unei noi majorităţi care să-şi asume guvernarea sau să provoace anticipate. Alt scenariu urmăreşte să lase coaliţia la putere ca să deconteze guvernarea proastă şi la următoarele rânduri de alegeri. Următoarea perioadă se anunţă extrem de interesantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS