6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDietă pentru ochi sănătoși

Dietă pentru ochi sănătoși

Bolile de ochi și pierderea vederii sunt din ce în ce mai frecvente, odată cu creșterea ratelor de diabet zaharat și îmbătrânirea populației. Multe afecțiuni oculare se agravează foarte încet și nu au simptome notabile într-un stadiu incipient. Din acest motiv, controlul anual la oftalmolog este extrem de important. Dar ce putem face pentru a preveni bolile de ochi dintr-o perspectivă nutrițională? Dr. Jeffrey Anshel, președinte al Societății de Nutriție Oculară, și dr. Elizabeth Johnson spun că există un regim alimentar care poate fi sănătos pentru ochi.

Care alimente sunt sănătoase pentru ochi?

Retina umană conține de aproximativ 1.000 de ori mai multe carotenoide concentrate decât orice altă parte a corpului. Ochii noștri folosesc acești pigmenți pentru a se proteja de daunele provocate de lumina soarelui. Carotenoidele (beta-carotenul, licopenul, luteina și zeaxantina) se găsesc în concentrații mai mari în legumele verzi. Gălbenușul de ou este, de asemenea, o bună sursă de carotenoide. Retina are o predilecție și pentru acizii grași omega-3 (care se găsesc în peștele gras), care protejează ochii de radiațiile UV.

Morcovii sunt buni pentru ochi?

Morcovii conțin beta-caroten, care concurează cu alte substanțe carotenoide pentru transportul moleculelor și poate împiedica transportul luteinei și zeaxantinei la nivelul retinei. Adulții nu procesează beta-carotenul precum copiii și un consum prea mare de morcovi poate să nu fie benefic (mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă).

Ar trebui să luați suplimente nutritive pentru ochi?

Cea mai bună opțiune este obținerea carotenoidelor din alimente. Cu toate acestea, unii oameni (de exemplu, persoanele care iau anticoagulante) nu pot mânca legume cu frunze verzi deoarece acestea conțin, de asemenea, vitamina K, care poate interfera cu medicamentele. Pentru cei care nu pot atinge un nivel optim de carotenoide din alimente, suplimentele pot fi benefice.

Care este legătura dintre obezitate și bolile cronice de ochi?

În timp ce obezitatea este un factor de risc pentru diabet zaharat și acesta poate provoca boli de ochi, mai poate exista și o altă problema. Carotenoidele sunt liposolubile și sunt stocate în celulele grase, mai degrabă decât să rămână în fluxul de sânge. Când avem depozite mai mari de grăsime, acestea pot „spăla“ carotenoidele pe care le consumăm din legume, fără a le permite să fie transportate la ochi. Unii cercetători sugerează că persoanele obeze ar putea avea nevoie de creșterea aportului de carotenoide cu suplimente, în scopul de a preveni bolile de ochi. Pierderea în greutate este, de asemenea, o strategie importantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS