Un şantier pentru neliniştea locatarilor

Locatarii unui bloc din cartierul craiovean Rovine spun că sunt terorizaţi de şobolanii care vin din şantierul aflat chiar sub ferestrele lor. Este vorba de blocul H5 de pe strada Traian Lalescu, în grădina căruia, la doar câţiva metri, se ridică o clădire supraetajată.

Aceasta a fost retrocedată cu câţiva ani în urmă şi proprietarul a decis să ridice un imobil cu mai multe etaje. Prin urmare, de câţiva ani, zona este un adevărat şantier care înconjoară blocul şi care creează un adevărat disconfort pentru locatari, din câte susţin aceştia.

„Sunt şobolani, este mizerie. Noi înţelegem că se construiește, dar mizeria este de nedescris. Au luat tot terenul de lângă bloc şi ne-au cotropit“, spune o locatară din blocu H5.


Într-adevăr, împrejmuirea şantierului, care lasă de dorit, este încropită dintr-o plasă de fier peste care este aşezată o plasă de umbrire. Gardul este căzut pe alocuri, iar plăcuţa care trebuie să indice că aici este un şantier lipseşte. Surpriza mare vine chiar din interiorul şantierului: mormane de moloz, resturi de materiale de construcţii, multe, multe peturi de bere, saci de hârtie zac în jurul blocului nou, la doi-trei metri de geamul şi balcoanele apartamentelor din blocul H5. „Este foarte multă mizerie. Gunoiul nu a fost ridicat niciodată. Cel puţin eu nu am văzut. Mişună şobolanii. Ne reproşează că aruncăm noi gunoi. Cum să facem aşa ceva? Se vede clar că este gunoi de acolo, din şantier. Mişună şobolanii. Cum să vină din bloc? Până acum de ce nu am avut şobolani? Suntem terorizaţi!“, afirmă altă locatară din blocul H5, Rovine.

Proprietarii spun că în şantier este mizerie

Proprietarii s-au plâns şi la asociaţie


Mulţi dintre locatari au mers cu jalba la asociaţia de proprietari din care fac parte şi au insistat ca reprezentanţii lor să le susţină cauza în faţa autorităţilor sau instituţiilor în măsură să ia decizii în această situaţie. „Oamenii au venit la mine disperaţi pentru că sunt invadaţi de şobolani din cauza mizeriei din acest şantier. M-au rugat să sesizez această stare de fapt instituţiilor care pot lua măsuri. Locatarii se plâng de mizerie, de miros, ca să nu mai vorbesc de o altă situaţie care nu are legătură cu şantierul, ci cu magazinul. Persoanele care vin şi consumă băuturi aici merg în spate şi urinează la colţul blocului. Dacă mergeţi acolo este baltă de urină, iar de miros….“, spune preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 10 Rovine, Ştefan Tudor.

Gunoiul nu a fost niciodată ridicat din şantier

Proprietarul terenului şi totodată beneficiarul lucrării spune că, în mare parte, vina este a proprietarilor care, culmea, aruncă mâncare în şantier. Acesta spune că are un contract cu operatorul de salubritate, dar recunoaşte, în acelaşi timp, că gunoiul nu a fost ridicat niciodată din şantier.


„Ei aruncă mâncarea pe geam. Muncitorii mănâncă în oraş. Eu vă invit în clădire să vedeţi ce curat este. Eu am contract cu Salubritatea, dar nu au venit niciodată să ridice gunoiul. Săptămâna aceasta îi voi anunţa să vină să ridice acel moloz. Într-adevăr, plăcuţa a căzut când au pus muncitorii polistirenul. Vă spun clar că am contract cu Salubritatea din 2017, fiindcă nu puteam primi autorizaţie. Ştiu că sunt nişte vecini din bloc care tot fac reclamaţii, dar aşa nu ştiu să fie chiar toţi nemulţumiţi. Eu vă spun că şobolanii, dacă au apărut, sunt din cauza celor din bloc fiindcă aruncă pâine sau mâncare pentru păsări sau câini. Lucrarea este pe final şi săptămâna viitoare, cel târziu, gunoiul va fi luat din şantier. Eu am plătit 1.000 de lei către Salubritate“, susţine proprietarul, Cosmin Alexandru Dina.

Şantierul din faţa blocului H5, o adevărată groapă de gunoi

Atenţionare de la Poliţia Locală

Una dintre instituţiile în măsură să verifice situaţia şantierului de pe strada Traian Lalescu, intersecţie cu bulevardul Decebal, este Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Craiova.


„Am verificat dacă există autorizaţie de construcţie. Șantierul este împrejmuit. În incinta unui şantier, într-adevăr se face mizerie, dar trebuie să existe un contract cu Salubritatea, care vine şi ridică molozul. Dacă lucrurile stau aşa cum susţin proprietarii, noi îi vom pune în vedere constructorului să ridice molozul şi să ţină o stare optimă de igienizare a amplasamentului şantierului pentru că aduce prejudicii locatarilor din bloc. O să-i punem în vedere să încerce să ridice molozul mai des. Mizeria nu este pe domeniul public și din acest motiv nu putem lua alte măsuri împotriva beneficiarului. Menţionez, el trebuie să fie atent să nu creeze un disconfort proprietarilor din imediata vecinătate a şantierului“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.


La rândul lor, reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL spun că, în cazul în care există un contract cu societatea, beneficiarul trebuie să facă solicitare către operatorul de salubrizare, ca să ridice cantitatea de gunoi din şantier.

Maria CERNĂTESCU
A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.