3.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPurtatorii de sifilis, nedescoperiti de medici

Purtatorii de sifilis, nedescoperiti de medici

Un bilant arata ca numarul pacientilor cu sifilis din Vâlcea este in crestere. Boala cu transmitere sexuala a facut ravagii atât in rândul pensionarilor, intelectualilor, cât si copiilor. Situatia este ingrijoratoare, având in vedere ca specialistii nu au putut identifica nici macar jumatate din sursele de imbolnavire. Acest lucru inseamna ca purtatorii virusului continua sa imprastie sifilisul.


Statistica pe anul 2005, intocmita la nivelul Spitalului Judetean Vâlcea, indica faptul ca numarul bolnavilor de sifilis din Vâlcea este in continua crestere. Si, cu toate acestea, cifrele nu indica numarul real al persoanelor infectate, deoarece multe dintre acestea nu se prezinta la un control de specialitate.


In 2005, au fost descoperite 87 de cazuri in care pacientii sufereau de aceasta boala, iar sursele depistate au fost 25 de persoane. Majoritatea oamenilor care se imbolnavesc de aceasta maladie nu recunosc manifestarile primare ale bolii, ignorându-le de cele mai multe ori. Adesea, ei se trateaza singuri cu diverse creme, pastile, inducând o retragere momentana a simptomelor bolii.


Exista trei faze ale acestei afectiuni, motiv pentru care bolnavul poate duce boala pe picioare mai multi ani. „Comparativ cu anii trecuti, numarul statistic al bolnavilor nu este foarte mare, insa cifrele sistematizate de noi nu sunt cele reale. Pacientii care vin cu simptome ale bolii au o sursa de imbolnavire pe care noi nu o putem depista, existând mereu bolnavi care nu ajung in evidentele noastre“, a declarat Alexandru Pirici, medic primar dermato-venerolog din cadrul Spitalului Nr. 2 din Râmnicu Vâlcea.


Inmultirea cazurilor de bolnavi de sifilis este si o consecinta a faptului ca tinerii practica sexul neprotejat, in special cu prostituate. Medicii spun ca acelasi lucru este valabil si pentru „batrânei“, care adesea au legaturi cu menajere sau pustoaice care au deja „cruci in sânge“.


„Cauzele care au dus la imbolnavire sunt multiple si tin de modificarile socio-economice din ultima perioada. Din cauza necunoasterii modului de transmitere, multi ignora semnele care i-ar scuti de suferinta, daca tratamentul ar fi facut la timp“, a adaugat Alexandru Pirici.


Cinci bebelusi s-au imbolnavit de sifilis


Unul dintre lucrurile cele mai ingrijoratoare este ca anul trecut cinci bebelusi s-au imbolnavit de sifilis. Nou-nascutii au capatat infectia direct in sânge deoarece boala a fost transmisa congenital de la mamele lor, care nu si-au facut analizele in timpul sarcinii.


Sifilisul este o boala grava, din genul bolilor cu transmitere sexuala (BTS), care nu se vindeca fara tratament si care, in stadiul cel mai grav, afecteaza organele interne. Desi pacientii ar trebui sa vina la medic in faza incipienta a bolii, majoritatea se prezinta in faza ei tardiva, atunci când apar simptome la nivelul pielii.


Prima manifestare a bolii este prezenta unei rani in zona organelor genitale. Dupa 65 de zile, boala trece in faza a-II-a, numita sifilis secundar, in care eruptiile apar in orice zona a pielii si pe mucoase, din cauza patrunderii in sânge a microbilor. Leziunile sunt nedureroase. Boala evolueaza pâna la doi, trei ani, dupa care bolnavul are senzatia ca este sanatos, insa infectia persista in organism. Cea de-a treia faza a bolii este cea mai periculoasa. Sifilisul tertiar se localizeaza pe tegumente si pe organele interne. Apar ulceratii, sunt afectate: sistemul nervos central, aparatul cardio-vascular si ochii. Ranile sunt foarte grave, se pot produce paralizii, anevrisme, chiar demente, care pot duce la decesul bolnavului. Tratamentul acestei boli trebuie sa acopere o perioada mare de timp, adica 10-15 cicluri de inmultire a treponemelor care se divid la 30-33 de ore. Streptomicina, calamicina, gentamicina si neomicina sunt medicamente ineficiente pentru tratarea infectiei. Desi tratamentul este gratuit si se asigura confidentialitatea, bolnavii refuza in continuare sa se prezinte la un specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU