6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHoţii minori dintre morminte

Hoţii minori dintre morminte

O cititoare GdS susţine că furturile comise de hoţi minori în cimitirul Ungureni au ajuns la o cotă alarmantă, iar măsurile întârzie să apară.
În replică, poliţiştii doljeni susţin că numai de la începutul acestui an au soluţionat şase cazuri de furt comise în cimitirul Ungureni, iar alte patru dosare sunt încă în lucru.


Cititoarea GdS a căzut pradă hoţilor în cursul zilei de sâmbătă, 1 iunie, când un minor i-a furat geanta în care avea 500 de lei, acte şi telefonul mobil şi a dispărut printre morminte.

Femeia spune că nu este singura victimă a hoţilor minori dintre morminte, iar pentru a mai stopa fenomenul, poliţiştii au pus la poarta cimitirului a un anunţ prin care craiovenii sunt avertizaţi despre pericol.

„După anii 90, cimitirul Ungureni a fost lăsat pradă devastatorilor de statui şi basoreliefuri din bronz, iar acum a încăput pe mâna nepoţilor acestora. Ei fac legea, deposedând de genţi persoanele venite să îngrijească mormintele familiei. Problema nu este de ieri, de azi, aşa că poliţia a luat măsuri. Teribila măsură constă în afişarea unui anunţ de format A5 pe unul din geamurile gheretei portarului, prin care este anunţat pericolul furturilor de genţi“, a povestit cititoarea GdS. 


Aceasta din urmă a adăugat că unul dintre portarii cimitirului ştie mai multe astfel de incidente, cea mai mare sumă furată fiind de 4.500 de lei. Cele mai multe astfel de furturi sunt comise de minori, care smulg genţile femeilor şi o rup la fugă printre morminte. 

Hoţii minori pândesc printre morminte

Potrivit poliţiştilor doljeni, numai de la începutul anului au fost sesizate zece fapte de furt, din care au fost soluţionate şase.

„De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul Secției 2 Poliție Craiova au fost sesizate zece fapte de furt, care ar fi fost comise în cimitirul respectiv. Dintre acestea, trei au fost constatate în flagrant delict de către polițiști.

În prezent, se mai află în lucru patru dosare penale, în celelalte cazuri cercetările fiind definitivate și înaintate cu propunerile corespunzătoare unității de parchet competente.

Activități preventive sunt desfășurate în mod constant de polițiști, acestea fiind adaptate, în permanență, în funcție de evoluția situației operative“, au explicat reprezentanţii IPJ Dolj. 
În ceea ce priveşte cazul cititoarei GdS, oamenii legii au precizat că fac cercetări pentru identificarea autorilor.

Prinşi la furat de coroane

Dintre cele zece cazuri de furt sesizate de la începutul acestui an, numai unul are ca autori persoane majore. De altfel, este vorba de furtul mai multor coroane de pe morminte, de la începutul lunii mai, nu de genţi sau de alte bunuri.

În noaptea de 13 spre 14 mai, polițiștii de la Secţia 2 Craiova au prins în flagrant, în apropierea cimitirului Ungureni, doi bărbaţi care transportau cu un Opel Astra 20 de coroane furate din cimitir.

Este vorba de doi bărbaţi de 27, respectiv 54 de ani, care s-au şi ales cu un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

„În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cele 20 de coroane ar fi fost sustrase din cimitirul Ungureni, de la două morminte. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat“, au mai precizat poliţiştii doljeni.

La începutul lunii mai, poliţiştii au prins doi bărbaţi din Craiova care furaseră 20 de coroane din Cimitirul Ungureni.


Ca şi cimitirele Sineasca, Nord şi Dorobănţia, cimitirul Ungureni se află în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova.

Minorii nu răspund penal


Potrivit Codului Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au între 14 și 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedește că au săvârșit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani, minorii pot răspunde penal. 


Dacă au între 14 și 18 ani, față de minori se poate lua o măsură educativă, printre care se numără supravegherea, asistarea zilnică sau internarea într-un centru de detenție.

Măsurile privative de libertate se dispun în cazul infracţiunilor grave (pedepsite cu peste şapte ani de închisoare) sau în cazul minorilor care au comis mai multe infracţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS