-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine a inventat berea? În Antichitate era considerată băutură divină

Cine a inventat berea? În Antichitate era considerată băutură divină

Ce poate fi mai plăcut decât să stai la o terasă şi să bei o bere rece, cu prietenii. Te-ai întrebat însă cine a inventat această băutură? Am găsit o explicaţie interesantă care o să-ţi ofere o perspectivă inedită şi pe care, cu siguranţă, o să fie interesant să o povesteşti şi prietenilor, potrivit gadgetreport.

Berea, în antichitate, era considerată a fi o băutură divină. Motiv pentru care inclusiv Noe ar fi luat-o pe  Arca sa. Romanii o considerau băutura zeiţei agriculturii, Ceres, aşa că-i spuneau “cerevisia”, iar egiptenii chiar au creat o hieroglifă specială pentru ea. Platon îi celebra în scrierile sale pe inventatorii berii drept “oameni intelepti”.

Primele documente care atestă această băutură datează de acum 6.000 de ani, din artefactele sumeriene, descoperite în Iranul de astăzi. Este vorba de o sculptură cu persoane care folosesc ….paie de stuf pentru a bea dintr-un vas uriaş. Un alt document, de acum 3900 de ani, include chiar un imn dedicat lui NInkasi (zeita berii)”,  şi care descrie cea mai veche reţetă de bere înregistrată în istorie.

În Antichitate era considerată băutură divină

Istoricii spun că băutura era întâlnită şi la popoarele din Asia, Africa, Europa şi America de Nord. Au fost descoperite dovezi de bere în recipiente de 7000 de ani în munţii Zagros din vestul Iranului, germanice şi celtice în Europa. Dovezi a existenţei unor adevărate fabrici de bere s-aui găsit şi în Tibet şi China.

Berea se făcea din orz  în Egipt, mei, porumb şi manioc fermentat în Africa, porumb si mesteacan negru în America de Nord,  porumb si cartofi în America de Sud, curmale japoneze si agave în Mexic,grâu în China, secara în Rusia, orez în Japonia.

La sortimentele de bere erau folosite şi tot felul de alte ingridiente, de la balsamul de plante medicinale, fân, păpădie, seminţe de pelin şi mentă.

Babilonienii, de exemplu, aveau nu mai puţin de 20 de tipuri de bere tulbure, nefiltrate si siropoase, obtinute din cereale usor copate si malt.

Berea a continuat să fie atât de populară încât, în Evul Mediu, era folosită drept monedă pentru plata taxelor şi impozitelor, iar oamenii o beau în locul apei, pentru că era mai sigură.

În zilele noastre, berea reprezintă o adevărată industrie, fiind produse, la nivel internaţional, peste 170.000 de sortimente atestate oficial. Sunt câteva zeci de mii de producători, iar afacerea numită bere generează anual vânzări de peste 200 de miliarde de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS