6.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţiile scapă de amenda pentru acoperiş, nu de autorizaţie

Asociaţiile scapă de amenda pentru acoperiş, nu de autorizaţie

Asociaţiile de proprietari din Craiova care au obţinut în instanţă anularea proceselor-verbale întocmite de Poliţia Locală pentru acoperişurile construite ilegal, tot vor fi obligate să intre în legalitate.

Decizia instanţei de judecată anulează, într-adevăr, sancţiunile contravenţionale şi complementare prevăzute în respectivele procese-verbale, dar nu permite menţinerea unei construcţii fără autorizaţie.

Poliţia Locală, cea care a inventariat şi identificat acoperişurile construite fără autorizaţie, are acum posibilitate să acţioneze în instanţă proprietarii care nu intră în legalitate.


„În cazurile în care plângerile contravenţionale au fost respinse definitiv, iar asociaţiile de proprietari nu au intrat în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire sau prin desfiinţarea cu forţe proprii a șarpantelor realizate fără autorizaţie de construire, Poliţia Locală va sesiza instanţele de judecată în temeiul art. 32 din Legea nr. 50/1991“, se arată într-un răspuns venit de la Poliţia Locală Craiova.


Legea spune în acest sens:

„În cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1), organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz:
a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei;
b) desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal“, art 32 (1)/Legea 50/1991.

Construcţiile realizate nelegal au nevoie de autorizare

1.027 blocuri cu acoperişuri fără autorizaţie

În Craiova au fost identificate de către Poliţia Locală 3.273 de blocuri, totalizând un număr de 3.757 de scări de bloc, care şi-au modificat acoperişul sau terasa. Dintre acestea, în cazul unui număr de 1.027 de blocuri-scări de bloc au fost luate măsuri, potrivit Legii nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Cu alte cuvinte, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare bloc.
Totodată, pentru toate acoperişurile realizate fără autorizaţie de construire s-au dispus şi măsuri complementare de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, în caz contrar trecându-se la desfiinţarea lucrărilor neautorizate.

Amenzi contestate în instanţă

La acel moment, asociaţiile de proprietari au contestat procesele-verbale de constatare în instanţă, cu gândul de a scăpa de amenzi şi autorizarea acoperişurilor sau demolarea lor (măsurile complementare prevăzute în procesele-verbale).


„Un număr de 714 procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor din cele 1.027 menţionate mai sus au fost contestate în instanţă de asociaţiile de proprietari. Până la acest moment, 449 de dosare au fost soluţionate definitiv, 185 fiind favorabile Poliţiei Locale, iar 264 nefavorabile, iar 265 dosare se află pe rolul instanţelor de judecată. Precizăm faptul că instanţele de judecată nu au admis plângerile contravenţionale judecând cauzele pe fond, în sensul că este clar că șarpantele au fost executate fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare (fără autorizaţie de construire), ci pe excepţia procesuală, în sensul că unele instanţe de judecată au constatat că, în cauze, a intervenit prescrierea dreptului de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile potrivit art. 31 din Legea nr. 50/1991“, se mai precizează în răspunsul dat GdS de către Poliţia Locală.

Asociaţiile scapă de amendă, nu şi de intrarea în legalitate

Faptul că asociaţiile scapă de amenzi este confirmat şi de reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP) Craiova, care a susţinut în instanţă cauzele celor amendaţi contravenţional. Însă, şi acesta recunoaşte că proprietarii nu pot evita obţinerea autorizaţiei.

„Procesul-verbal se anulează, adică se anulează amenda, dar şi celelalte prevederi consemnate în acesta. Cu toate acestea, Poliţia Locală are posibilitatea ca, în termen de şase luni, să notifice din nou asociaţiile să obţină autorizaţie de construire sau să revină la vechea formă. În caz contrar, pot să ceară acest lucru în instanţă. La acest moment, din totalul dosarelor pe care noi le-am avut la Uniunea Asociaţiilor de Proprietari, 62% au fost câştigate în instanţă de Poliţia Locală, iar restul au fost câştigate de noi. Instanţa apreciază că dacă aduci un proprietar ca martor, nu depune o mărturie sinceră, pentru că are un interes în cauză“, a explicat Ion Pătrulescu, reprezentantul UAP Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS