5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA început a 30-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Vizuale GORJFEST

A început a 30-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Vizuale GORJFEST

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj organizează până pe 16 iunie 2019 cea de a XXX-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Vizuale GORJFEST. Manifestarea care a debutat duminică este dedicată în același timp preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Așadar, dacă România înseamnă Europa, la mijlocul acestui iunie Europa înseamnă Târgu Jiu și înseamnă GORJFEST. Inițiat de Teodor Dădălău și Ion Cepoi în primăvara anului 1990, ca Salon Național de Imagini Document (fotografie și film documentar), GORJFEST împlinește în aceste zile și 15 ani de la transformarea sa în Festival Internațional al Artelor Vizuale. De-a lungul edițiilor, festivalul s-a bucurat de colaborarea a zeci de artiști (pictori, sculptori, fotografi, creatori de film documentar etc.) din peste 40 de țări ale lumii, în fiecare an constituindu-se în evenimentul care a promovat cel mai mult la nivel internațional imaginea culturală a județului. Prezența a circa 100 de artiști din România, dar și din America de Sud, America de Nord, Europa, Asia și Africa constituie încă o dovadă că timp de o săptămână aici va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale desfășurate în ultimele decenii în Gorj.

Zeci de artiști din afara țării

Dintre cei peste 70 de artiști plastici și artiști fotografi din afara țării pot fi amintiți: Josep Cerda (fost decan al Academiei de Artă din Barcelona) din Spania, Andreea Portrega (arhitect de renume internațional) din Barcelona, Felicia Saviskaia (fost decan al Academiei de Artă din Chișinău) din Republica Moldova, Ivan Kanchev (profesor la Academia de Artă din Gabrovo) din Bulgaria sau Bernando Newman, decanul Academiei de Artă din Buenos Aires, Argentina. Și pentru că festivalul are loc într-un an aniversar, evenimentul a fost precedat de organizarea de către CJCPCT a 28 de expoziții diverse, la sediu, în județ, în afara județului și în afara țării, urmând ca acelea cu numerele 29 și 30 să fie vernisate în 13 iunie.

Deschidere festivă

Deschiderea festivă a manifestării va avea loc marți, 11 iunie, la orele 11.00, la Casa Muzeu „Constantin Brâncuși“ de la Hobița, unde oaspeții vor fi întâmpinați de Ion Alexandrescu, actorul care, în aceeași după-amiază, la ora 18.00 va da chip lui Brâncuși și în spectacolul „Sărutul“, pus în scenă de Horațiu Mihaiu la Teatrul „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu. Pe 12 iunie, artiștii vor avea prilejul să cunoască o parte din zestrea spirituală a Gorjului: Muzeul de la Curtișoara, unde casele de patrimoniu vor fi însuflețite de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“.
La Baia de Fier, familia Mihuțescu le va oferi o cină păstorească, apoi, după o vizită la Horezu, se va ajunge la Novaci, ca invitați ai domnului Dumitru Leuștean, primarul orașului.
Ziua de 13 iunie este dedicată zonei expoziționale. Mai întâi, la ora 11.00, la invitația primăriei, la Casa de Cultură Motru va avea loc vernisajul expoziției „Arta Gorjului de la mic la mare“, expozanți fiind trei elevi de opt ani și trei artiști plastici gorjeni consacrați. În aceeași zi, la ora 17.00, la Muzeul Județean „Al. Ștefulescu“, va fi deschis Salonul Internațional al Artelor Vizuale „GORJFEST ‘30/ Europa de-acasă“ și se va lansa Catalogul Festivalului. Seara, participanții se vor deplasa la Negomir, la invitația lui Ion Gruescu (consilier județean) și Tudor Oiță (primar). Vineri 14 iunie, la ora 11.00, la Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu, va avea loc închiderea evenimentului“, conform CJCPCT Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS