2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la roaming involuntar în apropierea graniţelor

Atenţie la roaming involuntar în apropierea graniţelor

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care au serviciul de roaming activat. „Atenţie la roaming involuntar în apropierea graniţelor”, acesta este mesajul transmis de ANCOM. Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o reţea dintr-o ţară vecină, iar utilizatorii, deşi se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii în roaming.

Roaming involuntar

Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.
Utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.
Furnizorii au obligaţia de a informa utilizatorii asupra tarifelor, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat dupa conectarea la reţeaua partenera, fără întârzieri nejustificate.
Utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Tarife de roaming

În cazul în care telefonul sau tableta se conectează automat la reţeaua unui stat vecin membru al Uniunii Europene cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate şi consumul de date se vor tarifa conform mecanismului Roam like at home. Mai exact, tarifarea se va realiza ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsură în care acesta nu depăşeşte limitele unei utilizări rezonabile. După epuizarea beneficiilor naţionale incluse, se aplică tarifele în afara propriei reţele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel naţional. În cazul abonaţilor RCS&RDS, tarifele aplicabile pentru convorbirile şi consumul de date efectuate în roaming sunt exceptate de la Roam like at home.

Cheltuieli mult mai mari, însă, pot rezulta în urma conectării la reţeaua unui operator dintr-un stat vecin care nu este membru UE, cum sunt Moldova, Ucraina şi Serbia. În aceste ţări, tarifele de roaming aplicabile nu sunt reglementate, fiind semnificativ mai mari.

Localităţi cu risc de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Localităţile identificate ca având un potenţial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vaslui.

Utilizatorii pot consulta lista actualizată, în 2018, a localităţilor de graniţă identificate de ANCOM ca având un risc potenţial de intrare în roaming involuntar, în funcţie de operator. Lista indică localităţile cu risc de roaming involuntar în care, in functie de deplasarea utilizatorului, echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin, dar şi localităţile cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin pe toată suprafaţa localităţii respective. Listele nu sunt exhaustive, fiind posibil ca fenomenul de roaming involuntar să se manifeste şi în alte localităţi.

Sfatul ANCOM

Atunci când sunteţi în zone de graniţă, trebuie să fiţi atenţi când folosiţi telefonul. Operatorii au obligaţia să vă anunţe prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin. S-ar putea însă, din neatenţie, să nu daţi importanţă unor astfel de mesaje. Şi atunci, pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine să vă luaţi câteva măsuri de precauţie:

  • selectaţi manual reteaua (dezactivaţi opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei);
  • solicitaţi operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere, când vă deplasaţi în străinătate;
  • verificaţi la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS