O nouă ediție a festivalului-concurs pentru copii „Călușul Românesc“ este aproape să înceapă, în aceste zile, pe esplanada Slatinei, având loc repetițiile ansamblurilor din județ. Prima repetiție generală s-a desfășurat ieri, pe un soare toropitor, participând aproximativ 600 de copii dansatori, veniți din tot județul. Motivul pentru care s-a produs desfășurarea de forțe este un nou moment coregrafic impresionant, cred organizatorii, după călușul de record monadial din urmă cu doi ani și un alt moment care a adunat, anul trecut, cei mai mulți dansatori la un loc.
„La Slatina se vor întâlni peste 2.500 de copii, din toate colțurile țării, mesageri ai călușului românesc, iar factorul care va caracteriza ediția de anul acesta este tabloul coregrafic intitulat „Călușul unește România“, care este dedicat intrării călușului în patrimoniul imaterial UNESCO, fapt care s-a realizat cu sprijinul județului Olt în anul 2005.
Sunt 17 formații din țară, două din străinătate – un ansamblu din Polonia și unul din Republica Moldova – și, bineînțeles, formațiile din județul nostru. Sunt, practic, 14 ore de spectacol care se vor desfășura pe Esplanada din Slatina, iar dacă anul trecut nu am avut paradă, anul acesta slătinenii se vor bucura de parada portului popular, care se va desfășura pe bulevardul Alexandrau Ioan Cuza, începând cu ora 18,00, miercuri, 19 iunie“, a declarat directorul festivalului, coregraful Iliuță Brăileanu.
Județul Olt numără astăzi cele mai multe formații de călușari din țară, în aproximativ 70 de localități din Olt fiind susținute ansambluri de copii, cinci dintre ele înființate doar în ultimul an, care au în repertoriu și dansul renumit în toată lumea.
Se va concura pe mai multe categorii – ansambluri de călușari, formații de călușari, cete de călușari, dansuri de băieți, orchestre populare, grup vocal, ansambluri folclorice, formații de dansuri mixte, formații de dansuri fete, la fiecare acordându-se marele premiu, în vreme ce trofeul festivalului este rezervat celor mai buni călușari.