2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacebook anunţă lansarea monedei virtuale Libra

Facebook anunţă lansarea monedei virtuale Libra

Facebook anunţă lansarea monedei virtuale Libra. Aceasta va permite miliardelor de utilizatori să facă tranzacții financiare pe tot globul, într-o mișcare care ar putea agita sistemul bancar din lume, potrivit The Guardian.

Libra este un mijloc de a conecta oamenii care nu au acces la platformele bancare tradiționale. Cu aproape 2,4 miliarde de utilizatori care folosesc Facebook în fiecare lună, Libra ar putea fi un jucător pe piaţa finaciară, dar se va confrunta cu o analiză atentă. Această analiză se face având în vcedere scandalurile de confidențialitate în care a fost implicată compania Facebook.
Analiștii sugerează că Libra ar putea fi un mare producător de bani pentru Facebook.
Tehnologia de a face tranzacții cu Libra va fi disponibilă ca aplicație independentă, precum și pe platformele WhatsApp și Facebook Messenger încă din 2020. Aceasta va permite consumatorilor să își trimită bani reciproc, precum și să plătească eventual bunuri și servicii utilizând Facebook în loc de moneda lor locală.

S-a creat Asociația Libra

Facebook a înființat împreună cu 28 de parteneri o companie de tehnologie financiară în Geneva, numită Asociația Libra, care va guverna noua sa monedă digitală, care va fi lansată în prima jumătate a anului 2020.
Compania a creat, de asemenea, o filială numită Calibra, care va oferi portofele digitale pentru a salva, trimite și a cheltui monedele Libra.
„Calibra” va fi conectată la platformele de mesagerie Facebook Messenger și WhatsApp, care deja au peste un miliard de utilizatori.
Prin acest demers, Facebook speră nu doar că va furniza tranzacții între consumatorii stabiliți și întreprinderile din întreaga lume, ci că va oferi clienților care nu au accesat servicii bancare până acum posibilitatea de a beneficia de servicii financiare pentru prima dată.
Dar, cu compania în cruce pentru încălcarea mai multor încălcări ale confidențialității, această mișcare atrage deja atenția autorităților de reglementare financiară și a avocaților de confidențialitate din întreaga lume. Facebook se confruntă în prezent cu o amendă potențială de 5 miliarde de dolari de la Comisia federală pentru comerțul american (FTC), care a deschis o investigație ca răspuns la revelațiile Cambridge Analytica, raportate inițial de Guardian și Observer.

Oficialii americani şi britanici sunt reticenţi

Oficialii americani și britanici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la mutarea companiei Facebook în sectorul financiar. În luna mai, membrii comisiei Senatului SUA pentru afaceri bancare, locuințe și afaceri urbane au scris lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, cerându-i să răspundă la întrebările privind problemele de confidențialitate și reglementarea financiară.
„Este important să înțelegem cât de mari platforme sociale pun datele disponibile, care pot fi folosite în moduri care au implicații mari asupra vieții financiare a consumatorilor”, a spus scrisoarea. „De asemenea, este important să înțelegem cât de mari platforme sociale folosesc datele financiare pentru a-și exprima viziunea și pentru a-și viza consumatorii”.

Libra va ajuta numeroasele milioane de oameni

Directorii Facebook susțin că sistemul Libra va ajuta numeroasele milioane de oameni care nu au conturi bancare, dar care au acces la telefoanele mobile pentru a intra în lumea bancară și pentru a trimite fără probleme bani.
În timp ce Facebook a creat moneda, deciziile privind întreținerea continuă a platformei Libra vor fi luate de Asociația Libra, un colectiv de zeci de companii financiare, nonprofit și de comerț. Pentru a se alătura noii filiale Facebook, fiecare dintre aceste companii a contribuit cu o sumă de minimum 10 milioane de dolari la această acțiune, oferind companiei mai mult de 1 miliard de dolari pentru a face față noii valute.

Lansarea Facebook a Librei va extinde dominația globală

Companiile implicate includ Mastercard, PayPal, banca de schimb de date Crypto și eBay. De asemenea, aderarea la Asociația Libra este organizată de organizațiile financiare Uber și Lyft și organizațiile financiare nonprofit Women’s World Banking, platforma de micro-împrumut Kiva și grupul de ajutor umanitar Mercy Corps. Fundația va avea sediul la Geneva, iar Facebook susține că va fi independentă de guverne și de compania în sine.
Într-un document care prezintă modul în care va funcționa noua criptare, Facebook a declarat că scopul său este de a promova mai mult accesul la „servicii financiare mai bune, mai ieftine și mai deschise”. Spre deosebire de bătăi de cap și de alte criptocuritate, Libra este legat de o combinație de active globale pentru a preveni nivelul de volatilitate comun în spațiul monetar digital. Facebook a construit moneda pe propria tehnologie de tip blockchain – tehnologia criptată folosită de bitcoin și alte criptocuritate – pentru a se scala la mai mulți utilizatori mai repede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS