Primăria Târgu Jiu va avea la dispoziție un regulament în baza căruia se vor putea face lucrări de întreținere la operele lui Constantin Brâncuși. În următoarea ședință a Consiliului Local Târgu Jiu va fi aprobat Proiectul – Cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru intervenții la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, situat în Târgu Jiu, Parc Municipal și Parc Coloana fără Sfârșit.
Este vorba, în principal ,de un set de reguli care vizează modul în care autoritățile locale vor monitoriza și vor interveni în cele două parcuri pentru păstrarea în bune condiții a sculpturilor realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Acestea au fost construite în perioada 1937 – 1938 și au nevoie periodic de restaurare. Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că era obligatoriu un astfel de regulament de monitorizare și intervenție, mai ales din perspectiva includerii operelor de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial protejat de UNESCO.
Singurul proiect monumental realizat de Brâncuși pe plan mondial
Ansamblul monumental din Târgu Jiu cuprinde monumentele realizate de sculptor cu origini gorjene Constantin Brâncuşi, părintele sculpturii moderne, și anume: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana fără Sfârșit, cărora li se adaugă și altele mai mici (scaunele de pe alee și băncile de la Poartă). Operele brâncușiene sunt dispuse pe un ax – Calea Eroilor – ce conduce vizitatorul de la Colana fără Sfârșit, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor către râul Jiu, în faţa căruia, Masa Tăcerii te invită la meditaţie, la reculegere. Traseul poate fi parcurs și în celălalt sens, de la vest la est, de la Masa Tăcerii spre Coloana fără Sfârșit: Masa Tăcerii – Poarta Sărutului 160 metri – Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel 810 metri – Coloana fără Sfârșit 530 metri. Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, însumează câteva dintre temele principale la care artistul a lucrat toată viața, fiind capodopera de maturitate a acestuia și chintesență a genialității sale. În lume, este singurul proiect monumental realizat dintre numeroasele pe care Brâncuşi le-a gândit.