2.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBalcoane distruse de acoperișul spulberat de vânt

Balcoane distruse de acoperișul spulberat de vânt

Acoperișul unui bloc nou, din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, de pe bulevardul Oltenia, a fost zburat de vânt şi izbit de blocul de peste drum.

Vântul a fost atât de puternic încât a dislocat acoperişul blocului F2M, ridicat în urmă cu doi ani, l-a purtat peste un bulevard şi l-a proiectat în faţada altui bloc. Atunci locatarii din blocul 164 J s-au trezit cu zeci de tone de lemne, tablă, şi cuie prăvălindu-se peste faţada şi terasa blocului lor.

În urma izbiturii, balcoanele din termopan de la etajele superioare au fost rase, geamurile au explodat, altele au fost dislocate din zid, iar din loc în loc aticul de la terasa blocului a fost distrus. Acoperişul vechiului bloc a fost şi el făcut praf, iar izolaţia terasei ciuruită.

Acoperişul unui bloc a fost spulberat de vânt şi aruncat peste alt bloc

„A fost un coşmar! Impactul a fost atât de puternic încât am crezut că este cutremur. Izbitura a zguduit tot blocul. Este prăpăd ce este sus“, povesteşte un locatar de la etajul şapte.

„S-a spart placa de beon, aticul. Sunt mai multe apartamente afectate. Dacă nu erau stâlpii de susţinere, pagubele erau mult mai mari. Avem acoperişul zob, tocmai ce am pus izolaţia. Acum îmi plouă prin tavan. Stau cu ligheane în casă. Cei care au construit blocul de peste drum au trimis muncitorii să se apuce de treabă, să repare acoperişul. Să vină să ne pună termopanele şi să ne refacă balcoanele. Eu nu discut cu ei. Am mers cu maşinile la poliţie, am luat dovadă şi acum să ni le repare. Investitorul este obligat să facă toate reparaţiile“, susţine alt proprietar din blocul 164J.


Într-adevăr, opt apartamente sunt afectate, 15 autoturisme distruse şi acoperişul unui bloc cu şapte etaje dărâmat, la care se adaugă pagubele suferite de blocul nou construit, al cărui acoperiş a fost zburat de vânt şi, parţial, la etajele superioare a rămas fără anvelopă.
Autorităţile au venit, au constatat şi au plecat, iar oamenii au rămas cu pagubele.


Într-adevăr, opt apartamente sunt afectate, 15 autoturisme distruse şi acoperişul unui bloc cu şapte etaje dărâmat, la care se adaugă pagubele suferite de blocul nou construit, al cărui acoperiş a fost zburat de vânt şi, parţial, la etajele superioare a rămas fără anvelopă.


Autorităţile au venit, au constatat şi au plecat, iar oamenii au rămas cu pagubele.

O autorizaţie „zburată“ de vânt

Ca să scape de vâlva făcută în jurul acestui caz, investitorul, care a ţinut să nu-i dăm numele, dar şi reprezentantul constructorului s-au repezit să încheie cât mai repede socotelile cu locatarii păgubiţi. Aceştia au dat, în primul rând, vina pe fenomenele naturii, dar nu au negat că în construirea imobilului cu opt etaje nu s-ar fi strecurat şi erori. Poate şi de aici graba cu care au bătut la uşa păgubiţilor, au plătit bani pentru reparaţii şi au trimis echipe de muncitori ca să remedize pagubele.


Istoria blocului al cărui acoperiş a fost spulberat de vânt este de dată recentă. În anul 2016, un anume Georgescu Eugen Florin obţine de la Primăria Craiova autorizaţie pentru construirea unui imobil „D+P+8 locuinţe colective şi imobil Sth+P+5 funcţiuni complexe de interes public şi servicii de interes general(Sc=440,00 mp, Sd=2900,00 mp, Su=2635,62 mp, Sl=305,36 mp,Sc subsol tehnic=330,00 mp, Sc demisol=110,00 mp, Scd=1910,00 mp-funcțiuni complexe de interes public și servicii de interes general, Scd=990,00 mp locuințe, sistem constructiv: cadre b.a., fundații b.a., acoperiș -șarpantă, învelitoare din tablă)“.
Ulterior, „afacerea“ este demarată de alţi investitori. Primul porneşte lucrările, ridică primele cinci etaje, apoi construcţia este dusă la bun sfârşit de un alt partener de afaceri şi în 2017 finalizată. Lucrările se fac cu aceeaşi firmă, reprezentată de un anume Ionuţ Drăghici. Ce spune acesta despre blocul al cărui acoperiş a fost spulberta de vânt?

„Imobilul are şi o formă ciudată şi poziţia l-a dezavantajat. Este în capătul bulevardului, în apropiere este balta, o zonă deschisă. Aici se formează mereu o masă de curenți. Viteza vântului şi înălţimea au dus la acest dezastru. În privinţa legalităţii construcţiei pot să spun că există autorizaţie din anul 2016. Vântul a luat acel pod nelocuibil, care formează acoperişul. În privinţa oamenilor afectaţi, noi am început deja să-i despăgubim. Am adus o firmă de termopane care montează deja balcoanele, sunt puse geamurile la balcoanele din cornier. Cred că sunt vreo opt apartamente afectate şi vreo 15 maşini. Proprietarii maşinilor le-au dus în service şi vor veni cu devizele de plată. Alţii au vrut banii să-şi ia singuri piesele.
Reparăm atât la blocul vecin, cât şi la blocul nou. Am refăcut acoperişul ambelor clădiri şi urmează să facem terasa, izolaţia. Vom monta şi schelele pentru refacerea anvelopei la blocul nou. Reparaţiile încercăm să fie încheiate săptămâna viitoare. Sper să nu avem probleme cu vremea, ca să ne putem face treaba. Repet, lucrarea are autorizaţie şi recepţie“, a ţinut să precizeze Ionuţ Drăghici, reprezentantul firmei de construcţii.

De precizat că şi acesta a ţinut să nu i se facă public numele firmei.

Blocul al cărui acoperiş a fost spulberta de vânt
Blocul al cărui acoperiş a fost spulberta de vânt

„Undeva, probabil, este un viciu“

Cele spuse de constructor sunt, în parte, susţinute şi de unul dintre investitori, care nu exclude strecurarea unor posibile erori la momentul construirii imobilului supraetajat.

„Autorizaţia este pe numele lui Georgescu Eugen Florin, iar construcţia este făcută jumătate de mine, jumătate de un alt partener de afaceri, un alt investitor. Am participat la recepţie şi a fost totul bine.
Proiectul prevede pod. Am spus, eu am făcut primele etaje, ultimele etaje au fost construite de un alt inveestitor, Preda. Constructorul şi noi ne-am implicat foarte mult să remediem dezastrul creat de furtună. Am reparat acoperişul blocului vecin, punem termopanele, reparăm izolaţia terasei.
Undeva, probabil, este un viciu. S-a strecurat o eroare de construire. Când s-a făcut recepţia nu a fost nimic în neregulă. Vom vedea cine este vinovat, dar înainte de toate trebuie să rezolvăm situaţia oamenilor din blocul afectat. Eu garantez că toate pagubele vor fi reparate. Nu avem nevoie de publicitate negativă“, a spus unul dintre cei doi investitori imobiliari.

Dezastrul rămas în urma acoperişului spulberta de vânt
Dezastrul rămas în urma acoperişului spulberta de vânt

Reprezentanţii Poliţiei Locale, Disciplina în Construcţii, au precizat că ei au atribuţii în verificarea existenţei autorizaţia de construire. În cazul acestui imobil există autorizaţie din 2016 şi s-a făcut recepţia în 2017. Disciplina în Construcţii nu mai poate verifica alte aspecte după semnarea procesului- verbal de recepţie, fiindcă se presupune că s-au respectat termenii din autorizaţia de construire.

Firma constructoare şi-a trimis angajaţii să repare pagubele

.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS