Acoperișul unui bloc nou, din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, de pe bulevardul Oltenia, a fost zburat de vânt şi izbit de blocul de peste drum.
Vântul a fost atât de puternic încât a dislocat acoperişul blocului F2M, ridicat în urmă cu doi ani, l-a purtat peste un bulevard şi l-a proiectat în faţada altui bloc. Atunci locatarii din blocul 164 J s-au trezit cu zeci de tone de lemne, tablă, şi cuie prăvălindu-se peste faţada şi terasa blocului lor.
În urma izbiturii, balcoanele din termopan de la etajele superioare au fost rase, geamurile au explodat, altele au fost dislocate din zid, iar din loc în loc aticul de la terasa blocului a fost distrus. Acoperişul vechiului bloc a fost şi el făcut praf, iar izolaţia terasei ciuruită.
„A fost un coşmar! Impactul a fost atât de puternic încât am crezut că este cutremur. Izbitura a zguduit tot blocul. Este prăpăd ce este sus“, povesteşte un locatar de la etajul şapte.
Într-adevăr, opt apartamente sunt afectate, 15 autoturisme distruse şi acoperişul unui bloc cu şapte etaje dărâmat, la care se adaugă pagubele suferite de blocul nou construit, al cărui acoperiş a fost zburat de vânt şi, parţial, la etajele superioare a rămas fără anvelopă.
Autorităţile au venit, au constatat şi au plecat, iar oamenii au rămas cu pagubele.
Într-adevăr, opt apartamente sunt afectate, 15 autoturisme distruse şi acoperişul unui bloc cu şapte etaje dărâmat, la care se adaugă pagubele suferite de blocul nou construit, al cărui acoperiş a fost zburat de vânt şi, parţial, la etajele superioare a rămas fără anvelopă.
Autorităţile au venit, au constatat şi au plecat, iar oamenii au rămas cu pagubele.
O autorizaţie „zburată“ de vânt
Ca să scape de vâlva făcută în jurul acestui caz, investitorul, care a ţinut să nu-i dăm numele, dar şi reprezentantul constructorului s-au repezit să încheie cât mai repede socotelile cu locatarii păgubiţi. Aceştia au dat, în primul rând, vina pe fenomenele naturii, dar nu au negat că în construirea imobilului cu opt etaje nu s-ar fi strecurat şi erori. Poate şi de aici graba cu care au bătut la uşa păgubiţilor, au plătit bani pentru reparaţii şi au trimis echipe de muncitori ca să remedize pagubele.
Istoria blocului al cărui acoperiş a fost spulberat de vânt este de dată recentă. În anul 2016, un anume Georgescu Eugen Florin obţine de la Primăria Craiova autorizaţie pentru construirea unui imobil „D+P+8 locuinţe colective şi imobil Sth+P+5 funcţiuni complexe de interes public şi servicii de interes general(Sc=440,00 mp, Sd=2900,00 mp, Su=2635,62 mp, Sl=305,36 mp,Sc subsol tehnic=330,00 mp, Sc demisol=110,00 mp, Scd=1910,00 mp-funcțiuni complexe de interes public și servicii de interes general, Scd=990,00 mp locuințe, sistem constructiv: cadre b.a., fundații b.a., acoperiș -șarpantă, învelitoare din tablă)“.
Ulterior, „afacerea“ este demarată de alţi investitori. Primul porneşte lucrările, ridică primele cinci etaje, apoi construcţia este dusă la bun sfârşit de un alt partener de afaceri şi în 2017 finalizată. Lucrările se fac cu aceeaşi firmă, reprezentată de un anume Ionuţ Drăghici. Ce spune acesta despre blocul al cărui acoperiş a fost spulberta de vânt?
De precizat că şi acesta a ţinut să nu i se facă public numele firmei.
„Undeva, probabil, este un viciu“
Cele spuse de constructor sunt, în parte, susţinute şi de unul dintre investitori, care nu exclude strecurarea unor posibile erori la momentul construirii imobilului supraetajat.
Reprezentanţii Poliţiei Locale, Disciplina în Construcţii, au precizat că ei au atribuţii în verificarea existenţei autorizaţia de construire. În cazul acestui imobil există autorizaţie din 2016 şi s-a făcut recepţia în 2017. Disciplina în Construcţii nu mai poate verifica alte aspecte după semnarea procesului- verbal de recepţie, fiindcă se presupune că s-au respectat termenii din autorizaţia de construire.
.