6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 600 de elevi din Dolj au medii între 9 și 10 la evaluarea națională

Peste 600 de elevi din Dolj au medii între 9 și 10 la evaluarea națională

Contestațiile la evaluarea națională au adus schimbări majore în rezultatele elevilor. Șase candidați au reușit să obțină media 10 după recorectarea lucrărilor. Au fost creșteri de zece sutimi, dar și diferențe mari față de notele inițiale, atât la română, cât și la matematică. După contestații, în Dolj sunt 645 de candidați cu medii între 9 și 10.

La nivelul județului Dolj s-au înregistrat 592 de contestații, dintre care 407 au fost admise în plus. A crescut numărul mediilor de zece de la 26 la 31. Trei dintre elevii care au primit media zece după contestații sunt de la Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. La această unitate școlară, după contestații, s-au dublat mediile de zece, fiind șase elevi cu astfel de rezultate. Pe primul loc, cu cele mai multe medii de zece, rămâne Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova, unde, după reevaluarea lucrărilor, s-a adăugat o medie de zece. Sunt șapte elevi cu media zece la evaluarea națională. O medie de zece, după contestații, a fost obținută și de o elevă de la Școala Celaru.

La 12 școli nu s-a schimbat numărul mediilor de 10

Numărul mediilor de zece a rămas neschimbat după contestații la 12 unități școlare. La Colegiul Național „Frații Buzești“ și la Liceul „Tudor Arghezi“ sunt câte trei medii de zece la evaluarea națională. La Colegiul Național „Ștefan Velovan“ sunt două medii de zece. Câte o medie de zece s-a înregistrat la Colegiul „Carol I“, Școala gimnazială „Elena Farago“, Școala gimnazială „Gheorghe Bibescu“ Craiova, Școala gimnazială „M. Eminescu“, Școala gimnazială „M. Viteazul“, Școala gimnazială „Traian“. În județ, media zece la evaluarea națională a fost obținută de câte un elev de la Școala gimnazială „Eliza Opran“ Ișalnița, Școala gimnazială nr. 5 „AV. P. Ivanovici“ Băilești și Școala gimnazială Podari.

Notele au crescut și cu peste un punct la română

O analiză asupra rezultatelor finale arată că mulți dintre elevii care au depus contestații au reușit să obțină note cu mult mai mari decât aveau inițial. La limba și literatura română, în unele cazuri au fost creșteri de peste un punct după recorectrarea lucrărilor. La Școala „Nica Barbu Locusteanu“ Leu, un elev cu 8,40 la română, după contestații a primit 9,80. Un alt elev de la Colegiul Național „Elena Cuza“, care avea 8 la română, după contestații a primit 9,50. Candidatul respectiv avea și la matematică 4,85 și după contestații a rămas la această disciplină cu 4,90. Un elev de la Școala Piscu Vechi avea inițial 8,20 la română și a primit 9,60 după contestații. Și la Colegiul Național „Frații Buzești“, un elev de 8,80 la română a primit 9,70 după contestații. O elevă de la Școala gimnazială „Nicolae Romanescu“ din Craiova avea 6,80 la română și după reevaluare a primit 8,00. Și exemplele pot continua. La Liceul „Matei Basarab“, un elev de 6,30 la română a obținut după contestații 7,40. Un candidat de la Școala gimnazială „Traian“, care avea 5,70 la română a obținut după contestații nota 7.

Creștere și de două puncte la matematică

Și la matematică sunt situații în care s-au înregistrat diferențe mari între nota inițială și nota după contestații. Cea mai mare creștere este de două puncte, obținută de un elev de la Școala Sărbătoarea, care inițial avea 5,80 la matematică, iar după contestații a primit 7,80. Elevul respectiv are 9,20 la limba română. Nota după contestații i-a modificat și media la evaluarea națională cu un punct, de la 7,50 – la 8,50, modificându-i mult și locul în clasamentul pe județ. Și la Colegiul Național „Frații Buzești“, un elev care a luat 7,75 inițial la matematică a obținut 8,90 după contestații, adică 1,15 puncte în plus. O creștere de un punct a obținut și un elev de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“, care avea 8,35 inițial și a ajuns la 9,35. Au fost și note care au scăzut. Cea mai mare scădere a fost înregistrată tot la matematică. Un elev de la Școala „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, care avea 9,04 la matematică, după contestații a obținut 8,20. La nivelul județului au fost, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, 146 de note modificate în minus.

Peste 100 de elevi cu medii între 9,80 și 10.00

În Dolj au dominat notele modificate în plus. Sunt 407 note mărite. La nivelul județului a crescut procentul mediilor peste 5 de la 7,09% la 7,19%. Unii dintre elevii care au făcut contestații se află, după rezultatele finale, între cei care au medii între 9 și 10. În prezent, sunt 645 de elevi care au medii între 9 și 10 la evaluarea națională. Dintre aceștia, 348 sunt cu note între 9,50 și 10 la evaluarea națională. Cu medii între 9,80 și 10.00 sunt 143 de elevi. Rezultatele finale sunt afișate pe site-ul Ministerului Educației Naționale, la secțiunea evaluarea națională 2019.

Media la evaluarea națională reprezintă 80% din media de admitere la liceu. În perioada 3 – 7 iulie 2019, absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 12 iulie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS