Președintele forului legislativ, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că proiectul privind modificarea legislației electorale, prin extinderea votului la trei zile pentru românii din străinătate, va intra luni în plenul Senatului, potrivit hotnews.
Tăriceanu speră ca actul normativ să fie votat în plenul Camerei miercuri.
„După amiază acest proiect va intra la aprobare și va fi trimis la Cameră, unde sperăm că va fi votat în plenul de miercuri. Azi (luni-n.red.) vom avea plen, mâine lucru în comisii și miercuri din nou ședință de plen. Sunt și alte lucruri care ne ocupă ordinea de zi, dar vrem ca în această sesiune extroardinară să facem pași esențial”, a declarat, luni, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a vorbit și despre proiectul de revizuire a Constituţiei, precum şi despre modificarea Codului penal, spunând că acestea vor fi temele ședinței de luni a coaliției. „Rămâne ca astăzi, în cadrul coaliţiei, să discut cu colegii noştri de la PSD despre proiectul de revizuire a Constituţiei, care mi se pare celălalt proiect destul de important care trebuie avut în vedere (n.r. – votul din diaspora), precum şi modificarea Codului penal, astfel încât să putem da răspunsul adecvat la prima întrebare de la referendum”, a precizat Tăriceanu, după şedinţa Biroului permanent.La şedinţă participă noua echipă de conducere a PSD.
Comisia parlamentară comună, condusă de senatorul Dorin Bădulescu, a adoptat forma finală a legii privind votul în diaspora cu câteva amendamente. Astfel, la alegerile prezidenţiale din acest an, alături de votul clasic vor funcționa şi votul prin corespondenţă şi cel anticipat, pe durata a trei zile, care vor fi valabile numai pentru diaspora, unde mii de români care au stat la cozi interminabile nu au putut vota în 26 mai.
Principalele modificări prevăzute în proiectul de lege:
- Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile: „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21,00”
- Românii din străinătate care se vor afla la rând sau în secția de votare la ora 21.00, când se închid secțiile, vor putea să voteze: ”La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”.
- Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va menționa numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
- În cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
- Cetăţenii care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot prezenta la orice secţie de votare din statul în care se află
- Guvernul stabilește data alegerilor cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării. În forma actuală a legii, termenul în care Executivul stabilește data alegerilor este de 60 de zile.