3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMotive pentru care eşti un “magnet" pentru ţânţari

Motive pentru care eşti un “magnet” pentru ţânţari

Din fericire există soluţii naturale pe care le poţi face chiar la tine acasă pentru a ieşi învingător în lupta cu aceste insecte nesuferite. Şi plantele îţi pot veni în ajutor!
Însă ştiai că există câteva motive pentru care aceşti sugători de sânge trag numai la tine? Iată câteva dintre acestea!

Anumite alimente

Dacă mănânci alimente precum usturoi sau banane, află că respiraţia te poate face o ţintă sigură pentru ţânţari şi asta pentru că ei se folosesc de simţul olfactiv pentru a ne găsi. Cu cât mirosim mai puternic, cu atât ţânţarii ne vor găsi mai uşor!

Transpiri mult

După o alergare în parc sau după o şedinţă de antrenament la sală, nu fi surprins dacă toţi ţânţarii din jur vor trage la tine ca albina la miere. Atunci când transpiri, corpul secretă o substanţă chimică numită acid lactic – ingredientul perfect pentru a atrage insectele.

Îţi miros picioarele

Studiile arată că persoanele care se confruntă cu mirosul neplăcut al picioarelor sunt mai predispuse la înţepăturile de insecte deoarece bacteriile responsabile de apariţia mirosului se pare că atrag ţânţarii într-un mod inexplicabil.

Te dai cu prea mult parfum

Ţânţarii sunt atraşi în mod natural de nectarul florilor. Prin urmare mirosurile florale vor fi întotdeauna un punct slab al acestora, cărora nu le pot rezista. Prin urmare, redu cantitatea de parfum sau evită de tot parfumurile dulci, florale. Cel puţin pe perioada verii…

Dă vina pe gene!

Se pare că unii oameni sunt chiar predispuşi genetic să fie înţepaţi de nesuferitele zburătoare. Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Infections, Genetics and Evolution, persoanele care sunt purtătoare de gena HLA (Human Leukocye Antigen) au un miros corporal diferit, uneori chiar respingător. Asta atrage foarte mult insectele.

Consumul de bere

O singură halbă de bere e suficientă pentru a stârni interesul curioşilor ţânţari. Cauzele? Necunoscute! Urmarea? Bâzâială şi ciupituri!
Ai o anumită grupă de sânge

Deşi nu e bătut în cuie, majoritatea studiilor afirmă că persoanelor cu grupa sanguină 0 e mai probabil să le fie tulburată existenţa de prezenţa ţânţarilor. De ce? Încă nu au stabilit cauza. Există însă şi voci care contrazic această afirmaţie, despre care spun că nu are cum să fie precisă, mai ales în condiţiile studiului pe un eşantion redus numeric.

Eşti gravidă

Motivele pentru care ţânţarii preferă şi femeile însărcinate se pare că sunt: transpiraţia abundentă şi respiraţia îngreunată.

Soluţie anti ţânţari şi anti insecte preparată în casă

Dacă spray-urile anti insecte din comerţ nu sunt pe placul tău, din cauza mirosului puternic sau a ingredientelor toxice, află că există numeroase soluţii naturale, la îndemână, prin care te poţi proteja de înţepăturile de insecte.

Iată cum poţi prepara la tine acasă diferite soluţii care alungă insectele din încăpere şi te ţin la distanţă de nesuferitele mâncărimi şi iritaţii specifice sezonului estival:

O primă soluţie este să ne spălăm cât mai des posibil în perioada caldă, pentru că transpiraţia să nu devină o invitaţie la adresa ţânţarilor, plus că aceasta sporeşte aciditatea corpului. Folosiţi un săpun mentolat, deoarece acesta scade aciditatea pielii şi de asemenea maschează mirosul uman.

Pentru a evita ca tânţarii să se atenteze asupra pielii dumneavoastră puteţi aplica pe piele o soluţie de apă în care aţi picurat câteva picături de ulei esenţial de mentă, eucalipt, cimbru sau cedru.

De asemenea, puteţi să vă preparaţi propria soluţie din 6 picături ulei de citronella; 3 picături ulei de eucalipt, 3 picaturi ulei de mentă, 3 picături ulei de lavandă şi 100 ml apă plată. Uleiul esenţial de citronella are un miros plăcut dar puternic, şi nu este suportat de ţântari. Puneţi soluţia într-un recipient cu pulverizator şi utilizaţi-o ori de câte ori este nevoie; mai ales seara sau înainte de a pleca de acasă.

Ca să ţineţi ţânţarii la distanţă de casă, puteţi apela cu încredere la câteva plante pe care le puteţi ţine în casă.

Muşcatele, acele plante frumos colorate, pe langă aspectul estectic, acţionează ca un scut împotriva ţânţarilor.

Dacă dorişi protecşie dublă împotriva ţânţarilor, apelaţi cu încredere la busuioc. Astfel, veţi avea o plantă proaspătă, aromată şi delicioasă în bucătărie dar şi o armă rapidă împotriva ţânţarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS