Deși nu orice semn reprezintă neapărat o ciupercă a unghiei, este important să cunoști simptomele. Aplicarea unui tratament încă de la primele semne va face diferența între o infecție ușoară și una care poate dura ani de zile.
Ciuperca unghiei poate fi o afecțiune persistentă dacă rămâne netratată. Aceasta este nedureroasă la început şi există o serie de semne ce trebuie urmărite cu atenție. Cel mai comun semn al ciupercii constă în îngroșarea unghiei, precum și îngălbenirea ei, notează csid.ro. Unghia poate lua culoarea galbenă, albă sau neagră. Totodată, unghiile devin foarte fragile și se rup ușor. În timp, îngroșarea poate duce la desprinderea lor de piele. Dacă infecția nu este tratată, complicațiile pot provoca durere și disconfort. Prin urmare, tratamentul se va prelungi pe o perioadă lungă de timp.
De ce apare ciuperca unghiei?
O banală tăietură a pielii poate favoriza apariția și instalarea ciupercii. Infecția unghiilor de la picior este adesea cauzată de o infecție fungică din jurul degetelor, care poate duce la apariția micozei piciorului. Ciuperca duce la creșterea și dezvoltarea infecției în medii cu căldură și umiditate crescută. De asemenea, există o probabilitate foarte mare ca aceasta să apară după purtarea unei perechi de încălțăminte mai mult timp sau în cazul în care picioarele sunt transpirate și neaerisite. Piscinele, saunele publice sau alte locuri similare cu umiditate ridicată pot adăposti această ciupercă. Aproximativ o treime din oamenii care suferă de micoza piciorului pot dezvolta și o infecție a unghiei. Vârstnicii, care suferă de anumite afecțiuni, precum diabet sau micoza piciorului, au un risc crescut de contractare a ciupercii unghiei. Micoza piciorului afectează, în general, pielea dintre degete, cauzând roșeață, descuamare și senzație de mâncărime.
Acționează rapid!
Folosirea unor metode simple de autoîngrijire poate fi eficientă în unele cazuri. De exemplu, trebuie să evitați să purtați încălțăminte care vă face piciorul să transpire. În felul acesta preveniți apariția ciupercii unghiei. Reacția precoce la semne, precum și tratarea lor sunt foarte importante. Dacă ați observat că semnele ciupercii unghiei persistă, este bine să consultați imediat medicul specialist.
Menținerea unei rutine de îngrijire a picioarelor este crucială. La fel de importantă este și menținerea unghiilor scurte. Altă recomandare este să nu împărțiți cu nimeni ustensilele folosite pentru manichiură și pedichiură.
Dacă aveți o infecție fungică și simptomele se înrăutățesc, chiar după menținerea unui tratament conform instrucţiunilor primite, este recomandat să căutați ajutorul unui medic. Dacă degetele devin dureroase, roșii sau cu secreție mergeți la doctor.