Statul cu ochii în calculator cel puţin opt ore pe zi, expunerea la soare fără ochelari de protecţie, alimentaţia deficitară se numără printre cauzele principale ale degradării vederii. Efectele nu sunt imediate şi deseori amânăm vizita la medicul oftalmolog până în punctul în care singura soluţie este purtarea ochelarilor de vedere.
Încerci să privești în depărtare și vezi totul încețoșat? Oricât te-ai concentra, nu reușești să distingi prea bine? Nu ajută nici dacă te depărtezi, nici dacă vii mai aproape? Medicul va stabili dacă ochii tăi au nevoie de ajutor ca să distingă mai bine, notează clicksanatate.ro.
Te adaptezi greu de la lumină la întuneric
Dacă începi să nu vezi lucruri noaptea, cum ar fi câinele tău în curte, sau te adaptezi foarte greu la trecerea de la întuneric la lumină și invers, şi acestea pot fi un semn. De asemenea, fii atent la privitul monitorului! Începe-ți ziua cu aceeași pagină, de la o distanță măsurată, pentru a putea observa dacă îți scade vederea.
Ai ochii obosiți
Dacă observi că îți obosesc ochii foarte repede atunci când citeşti, poate e momentul să faci o programare la medic. Oboseala ochilor vine ca urmare a vederii blurate, iar semnele pot fi că mijeşti ochii și tinzi să clipești des. Asta se întâmplă după câteva ore la volan sau dacă ești dependent de telefonul mobil.
Suferi de dureri de cap
Durerile de cap sunt unul dintre cele mai cunoscute semne că ai nevoie de ochelari. Atunci când ochii obosesc și mușchii responsabili încearcă să se adapteze fac asta prin diferite mișcări (mijeşti ochii, clipești mai des). Acest lucru poate da dureri fizice, traduse prin dureri de cap.
Vezi obiectele distorsionat
Dacă imaginea din fața ochilor este fie în valuri, fie cu halou e semn că ai probleme cu vederea. Dacă liniile de contur apar neregulat, iar culorile sunt pale, ar fi o idee bună să consulți un medic. Şi faptul că simți presiune oculară poate fi un semn de glaucom. Este de dorit să excluzi mai întâi cauzele frecvente precum oboseala cronică, stresul de la job sau nopțile albe.