6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDepresia postnatală - cum îți dai seama că ești afectată

Depresia postnatală – cum îți dai seama că ești afectată

Nașterea unui copil poate declanșa o serie de emoții puternice, de la bucurie la frică și anxietate. Poate duce, în schimb, și la ceva ce nu te aștepți – depresie. Depresia postnatală poate varia de la uşoară la severă şi poate afecta femeile în moduri diferite. Poate apărea chiar din senin…

Majoritatea proaspetelor mămici se confruntă cu depresia tranzitorie postnatală („baby blues“), care apare la două – trei zile după naștere. Aceasta se manifestă prin tristețe, iritabilitate, plâns nemotivat, schimbări de dispoziție, anxietate și dificultăți de somn, notează clicksanatate.ro. Aceasta poate dura până la două săptămâni. Unele mame (aproximativ 10-15%) se confruntă cu o formă mai severă, cunoscută sub numele de depresie postpartum.

Cum se manifestă

Depresia postpartum poate fi confundată cu depresia tranzitorie postnatală la început. Semnele și simptomele sunt însă mai intense și durează mai mult. Acestea pot interfera, în cele din urmă, cu capacitatea mamei de a îngriji copilul și de a face față activităților zilnice. Simptomele se dezvoltă de obicei în primele câteva săptămâni după naștere, dar pot începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.
Printre simptomele depresiei postpartum se numără: schimbări ale dispoziției, plâns necontrolat, îndepărtarea de familie și prieteni; pierderea apetitului sau, din contră, dorința de a mânca mult mai mult decât de obicei. Alte simptome sunt incapacitatea de a dormi, oboseala accentuată, iritabilitate și furie intense, dar şi sentimente de inutilitate, rușine şi vină.

De ce apare

Nu există o singură cauză a depresiei postpartum, dar problemele fizice și emoționale pot juca un rol important în declanșarea ei. După naștere, o scădere dramatică a hormonilor poate contribui la instalarea depresiei postpartum. Alți hormoni produși de glanda tiroidă pot, de asemenea, să scadă brusc. Acest lucru le face pe proaspetele mame să se simtă fără chef de viață și deprimate. Multe dintre acestea pun la îndoială capacitatea lor de a avea grijă de nou-născut şi se simt mai puțin atractive. Totodată, se luptă cu simțul identității sau li se pare că au pierdut controlul asupra vieții lor.

Când să mergi la medic

Dacă ești deprimată după nașterea bebelușului, este posibil să fii reticientă sau rușinată să recunoști asta. Este important să consulți cât mai repede medicul dacă simptomele depresiei nu se estompează după două săptămâni sau chiar se înrăutățesc. Faptul că îți este greu să ai grijă de copilul tău sau te gândești să-ţi faci rău sau să-l rănești sunt alte semne de alarmă. Lăsată netratată, depresia postpartum poate interfera cu consolidarea relației mamă-copil și poate cauza probleme familiale. Totodată, aceasta se poate transforma într-o tulburare depresivă majoră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS