2.3 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul Național de Folclor „Cheile Oltețului“ 2019, la Polovragi

Festivalul Național de Folclor „Cheile Oltețului“ 2019, la Polovragi

Primăria din Polovragi, Gorj, organizează săptămâna viitoare, în premieră, Festivalul Național de folclor „Cheile Oltețului“, care are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc, reprezentând spațiul de afirmare a tinerilor interpreți și de repunere în circulație a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale țării. Organizat într-o zonă cunoscută pentru zestrea spirituală moștenită de generații de păstrători și purtători de folclor, festivalul va cuprinde un concurs de interpretare și este deschis tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc din întreaga țară.

Specificul acestui festival-concurs este repertoriul muzical exclusiv pastoral. Acest lucru asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil. Preselecţia candidaţilor va avea loc în ziua de 19 iulie, la Căminul Cultural Polovragi, începând cu ora 10.00. Neprezentarea la preselecție atrage după sine neparticiparea la concurs. Regulamentul festivalului şi fișa de înscriere se află postate pe www.polovragii.ro și pe www.traditiigorj.ro

Condiții de participare la Festivalul Național de Folclor

Vor fi selectaţi concurenţi din rândul participanţilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. Ei au obligaţia de a completa pentru înscriere fişa de participare model, anexată la prezentul regulament. Fişa va fi însoțită de partiturile repertoriului de concurs și vor fi trimise Primăriei Polovragi sau la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj la adresa de e-mail [email protected], [email protected] până la data de 18.07.2019, în mod excepțional până la 19.07. 2019, ora 09.30, la Preşedintele juriului.

Cum se desfăşoară concursul

Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști. Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești. Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști. Juriul concursului va fi alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc. Președinte și director al festivalului este conf.univ.dr. habilitat Gabriela Rusu-Păsărin.

Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești. Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști. Juriul concursului va fi alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj, ai Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și ai Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului. Președinte și director al festivalului este conf.univ.dr. habilitat Gabriela Rusu-Păsărin.

Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului“ – 71 de ani de activitate

În cadrul festivalului va susține un spectacol ansamblul din localitate. Anul acesta se împlinesc 71 de ani de la înființarea Ansamblului Focloric „Cheile Oltețului“ conform afirmațiilor lui Titu Rădoi în cartea sa „Columnele Prezentului“, unde ansamblul era considerat „Emblemă a condiției actuale a satului românesc“. Autoritățiile locale din stațiunea turistică Polovragi doresc să marcheze acest eveniment printr-un spectacol organizat în data de 18 iulie, începând cu ora 18.00 pe scena din Vatra Târgului. Spectacolul va aduce pe scenă cinci generații de dansatori și artiști locali. Aceştia vor repune în scenă suite la fluier și dansuri populare, dar și soliști vocali care au fost și sunt membri ai ansamblului.

Conform spuselor reprezentanțiilor ansamblului, prin ansamblu au trecut aproximativ 800 de persoane în cei 71 de ani de activitate.
Ansamblul a participat la mai multe festivaluri naționale și internaționale, unde a luat premii care au marcat existența acestuia. A început cu un ansamblu de fluierași și băcițe, iar după doi ani s-au axat și pe dansuri populare. Ansamblul a fost coordonat, din 1948 până în prezent, de Constantin Mesteacăn, Marin Chrițescu, Gheorghe Epure. Acum, coordonator al lui este coregraful David Andreea. Este cel mai vechi ansamblu folcloric din județ fără activitate neîntreruptă în ultimi 71 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS