-2.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalNici unul dintre cei 28 de elevi suspecti ca ar fi bolnavi nu are tuberculoza

Nici unul dintre cei 28 de elevi suspecti ca ar fi bolnavi nu are tuberculoza

• Tinerii suspectati ca ar fi fost infectati primesc tratament pentru prevenirea aparitiei tuberculozei • Directorul, medicul scolii si trei inspectori sanitari au fost sanctionati • Conducerea Liceului „Tudor Arghezi“ sustine ca profesoara bolnava de tuberculoza a depus la inceputul anului scolar analize medicale in regula • In tabelul trimis Serviciului de preventie, profesoara Doina Rangu figura insa ca nu a depus astfel de analize • Singurul act medical este un buletin ITN eliberat in luna iulie 2001

Analizele medicale privind pe cei 28 de elevi ai Liceului „Tudor Arghezi“, descoperiti pozitiv la reactia cu tuberculina (IDR) si suspectati ca ar fi infectati de profesoara de matematica Doina Rangu, bolnava de TBC, au fost finalizate ieri-dimineata. Nici unul dintre elevi nu este bolnav de tuberculoza. Ei au facut o reactie alergica la tuberculina si vor primii tratament pentru prevenirea aparitiei tuberculozei. Ancheta efectuata ieri de Directia Sanitara Dolj a scos la iveala numeroase nereguli privind respectarea normelor igienico-sanitare de catre cadrele didactice, conducerea liceului si unii inspectori sanitari. In urma cu zece zile, conducerea Liceului „Tudor Arghezi“ a fost anuntata de Laboratorul TBC al Spitalului Clinic nr. 3 Craiova ca profesoara de matematica Doina Rangu este bolnava de tuberculoza. „Doamna profesoara a avut mari probleme familiale, si, pe fondul unei depresiuni psihice, s-a imbolnavit de tuberculoza. Leziunea tuberculoasa era de maximum doua luni, avea o forma localizata si nu era intr-un stadiu avansat. Doamna Rangu a venit la medic si nu are nici o vina, i se putea intimpla oricui“, a spus dr. Daniela Bica, medic pneumoftiziolog in cadrul Laboratorului TBC.

109 profesori si 92 de elevi au fost testati cu tuberculina

Profesoara Doina Rangu a dat semne ca ar fi bolnava inca din luna decembrie a anului trecut. „Profesoara Rangu a depus la noi un buletin medical din 26 iulie 2001, eliberat de dr. Daniela Bica de la Laboratorul TBC, din care reiesea ca este sanatoasa. Pe 14 ianuarie ne-a sunat doamna profesoara si ne-a spus ca va lipsi de la scoala pentru ca nu-i ies bine niste analize. In dupa-amiaza aceleiasi zile am primit un telefon de la laborator prin care eram anuntati ca dinsa are TBC. Imediat am dat dispozitie ca toti copiii din scoala sa plece acasa si, in prezenta asistentei, s-au dezinfectat cu cloramina toate salile de clasa. A doua zi, doctorul Smeu de la cabinetul medical al scolii a intocmit tabele cu toate cadrele didactice ale celor doua scoli care isi desfasoara activitatea in aceeasi curte, Liceul „Tudor Arghezi“ si ICM 1, si cu elevii doamnei profesoare“, a spus Lucian Sandoi, directorul liceului.

Miercuri, 16 ianuarie, 109 profesori si 92 de elevi au fost testati cu tuberculina si pe 21 ianuarie, cind s-a facut citirea semnului lasat pe mina, s-a constatat ca 28 dintre elevi aveau diametrul petei mai mare, deci erau suspectati ca fiind infectati cu tuberculoza. De asemenea, s-a constatat ca nici unul dintre profesori, in urma intra-dermo-reactiei (testul IDR) si dupa radiografie, nu luase bacilul Koch. Elevii suspectati au fost supusi examenului epidemiologic si ieri-dimineata a fost dat rezultatul. Nici unul nu era bolnav de TBC.

Aproximativ 25% dintre cadrele didactice doljene incalca legea

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a declansat ieri o ancheta pentru stabilirea cauzelor care au dus la scandalul de la Liceul „Tudor Arghezi“. Lucian Sandoi sustine ca mediatizarea cazului a patat imaginea liceului: „Inca de aseara (joi – n.r.) parintii au inceput sa-mi telefoneze. Mi-au spus chiar ca nu o sa-si mai lase copiii la scoala, desi nici unul dintre elevi nu s-a imbolnavit. Conducerea liceului a respectat legislatia in vigoare si a luat toate masurile de prevenire a raspindirii bolii.“ Cu toate acestea, DSP a ajuns la concluzia ca s-au comis grave abateri de la norme si ca directorul institutiei de invatamint cu pricina nu si-a facut datoria. „Am avut azi (vineri – n.r.) o discutie cu toti cei care pot avea o legatura cu evenimentul respectiv. Conform tabelului trimis de catre conducerea scolii la Serviciul de preventie, profesoara Doina Rangu nu a depus la inceperea anului scolar nici un fel de analiza medicala, desi acest lucru era obligatoriu. Conducerea liceului este in culpa pentru ca trebuia sa ia masuri in acest caz, dar nu a facut-o. Doamna profesoara s-a prezentat pe 26 iulie 2001 la dr. Daniela Bica, pe atunci medic la Segarcea, cu o radiografie facuta nu se stie unde. A fost diagnosticata cu traheo-bronsita acuta, i s-a eliberat un bilet cu Imagine Toracica Normala (ITN) si i s-a recomandat ca peste o saptamina sa se prezinte la control, ceea ce nu s-a intimplat. Problema este ca 20%-25% dintre cadrele didactice din Dolj nu au depus la inceputul anului inscrisurile medicale obligatorii“, a precizat doctor Constantin Ecobici, directorul DSP Dolj.

Ancheta ISJ s-a lasat cu amenzi si avertismente

In cazul anchetei privind Liceul «Tudor Arghezi» s-a constatat ca medicul scolii nu s-a preocupat indeajuns de aceasta situatie si a fost sanctionat cu avertisment, conducerile celor doua scoli au fost amendate pentru ca nu au luat masuri privind depunerea actelor medicale de catre toate cadrele didactice. De asemenea, trei inspectori sanitari scolari au fost sanctionati cu avertisment pentru ca nu au aplicat nici o amenda, asa cum prevede legea, in cazurile profesorilor care nu au respectat-o“, a spus Constantin Ecobici, directorul DSP Dolj.

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj a dispus, de asemenea, ca luni, 28 ianuarie, sa fie deschisa o ancheta pentru analizarea situatiei create la Liceul „Tudor Arghezi“. Conducerea inspectoratului considera ca trebuia informata imediat despre cazul respectiv. Directorul liceului, Lucian Sandoi, spune insa ca nu era obligat sa informeze inspectoratul: „Legea prevede ca nu trebuia sa informez inspectoratul decit daca elevii erau intr-adevar bolnavi de TBC. Eu cred ca am luat toate masurile legale, am anuntat Sanepid-ul si Inspectoratul Scolar sa ne trimita o alta profesoara in locul doamnei Rangu, pe perioada cind aceasta este in spital.“ Numai ca directorul Lucian Sandoi nu a precizat in adresat de solicitare a unui suplinitor si boala de care suferea profesorul titular, respectiv Doina Rangu. Fiecare dintre directorii celor doua institutii au primit cite un milion de lei amenda, iar cadrele didactice care nu si-au depus analizele au fost si ele sanctionate.

„Profesoara nu are nici o vina“

Ieri-seara, Maria A., pensionara din Craiova, ne-a contactat telefonic la redactie pentru a-si exprima un punct de vedere legat de cazul de la Liceul „Tudor Arghezi“. „Eu m-am imbolnavit la 17 ani de tuberculoza si mama mea, care era in virsta pe atunci, nu a luat niciodata boala de la mine. Profesoara respectiva nu are nici o vina ca s-a imbolnavit si nu ar trebui acuzata de nimic, mai ales ca acum este suferinda.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS