-2.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSC PROVIC SA sfideaza legea si minte cumparatorii

SC PROVIC SA sfideaza legea si minte cumparatorii

Banala vata este un produs indispensabil in actul medical. Si avind in vedere domeniile in care este cu precadere utilizata, aceasta ar trebui sa fie produsa in conditii de igiena desavirsite. Din pacate insa, in Craiova functioneaza o fabrica de vata in care tocmai normele de igiena sint incalcate flagrant. O echipa formata din inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului si ai Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj a facut un control de rutina la SC PROVIC SA, din Craiova.
Deficientele constatate de catre inspectori ar fi suficiente pentru ca fabrica sa fie inchisa definitiv.

Fabrica SC PROVIC SA functioneaza intr-o fosta hala de la Avicola Simnic si produce patru tipuri de vata: vata hidrofila de uz medical in pachete de 100 de grame; vata medicinala hidrofila tip BC, in pachete de 200 de grame; vata SNOW ce nu contine substante alcaline, acizi, cloruri sulfate sau calciu si este albita cu hidrogen peroxidat si vata medicinala pentru uz cosmetic, ambalata in pachete de 100 de grame. La ora controlului, Catalin Banica, patronul societatii, nu a putut prezenta nici un document de atestare a calitatii vatei, licenta de fabricatie si autorizatie din partea Ministerului Sanatatii si nici nu a putut da o explicatie plauzibila vizavi de inscriptionarea sumara de pe pachetele de vata.

„Pe pachet trebuie sa fie trecut producatorul, adresa acestuia si date despre ceea ce contine pachetul. De asemenea, mai trebuie sa faca dovada ca produsul finit respecta STAS-ul inscriptionat pe eticheta, respectiv STAS 2969“, sustine Dumitru Ionescu, inspector OJPC. Conditiile in care se producea vata medicinala erau departe de a respecta normele de igiena. „Am gasit cam multa mizerie pentru o unitate care scoate pe piata un produs folosit mai ales in spitale. Nu exista apa curenta de mai mult timp. Pentru stropitul vatei se lua apa dintr-un bidon cu niste sticle de plastic“, a mai spus inspectorul OJPC.

Pentru orice observatie din partea inspectorilor, Catalin Banica avea si un raspuns, care de cele mai multe ori nu sta in picioare.

Initial, el a declarat ca are toate avizele necesare in baza carora poate produce si livra pe piata vata medicinala. Dar, dupa citeva ore de discutii in contradictoriu, timp in care a fost rugat sa probeze cu acte afirmatiile sale, a recunoscut ca nici unul din tipurile de vata produse de SC PROVIC SA nu are continut de celofibra, asa cum prevede STAS-ul, si ca vata hidrofila tip BC, in loc sa fie un amestec de bumbac si celofibra, este, de fapt, doar bumbac. Cu alte cuvinte, cumparatorii sint indusi in eroare cu buna stiinta de catre producator.

Pentru materia prima importata din Turcia, patronul a pus la dispozitia inspectorilor un certificat de calitate in limba turca, fara ca acesta sa aiba si traducerea obligatorie in limba romana. Singurele documente pe care le avea SC PROVIC SA si in baza carora functiona erau autorizatia sanitara de functionare, prin care societatea era obligata sa respecte citeva ordine ale Ministerului Sanatatii, si un certificat de inregistrare, nr. 6864/1998 pentru vata hidrofila pentru uz medical, tip BC, de 200 de grame. „Certificatul eliberat de Ministerul Sanatatii pentru vata tip BC isi pierde valabilitatea in momentul in care nu este respectata compozitia si calitatea produsului. Si ca vata respectiva nu contine bumbac si celofibra a recunoscut-o chiar patronul. Ramine de vazut ce vor scoate la iveala si analizele de laborator“, a precizat Dumitru Ionescu. In momentul controlului, patronul, desi a spus ca toti muncitorii au analizele la zi, nu a prezentat carnetele de sanatate ale acestora.

„Pai ce, sint timpit sa le fac carti de munca la toti?!“

Chiar daca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj duce o adevarata campanie de combatere a muncii la negru, se pare ca patronii rau intentionati sint mai abili decit organele de control. Conform numarului de contracte inregistrate la camera de munca, se pare ca SC PROVIC SA are anagajati doar directori. „Toti cei opt muncitori carora le-am luat declaratii munceau la negru, fara ca ei sa stie acest lucru. Unii dintre ei, desi stiau sigur ca nu au semnat nici un contract de munca, de teama sa nu isi piarda slujba, au declarat ca au semnat un astfel de act intr-unul sau mai multe exemplare. Grav este ca sint salariati care lucreaza din 1998 in fabrica si nu au carti de munca. Oamenii aceia au pierdut citiva ani de vechime, care la batrinete conteaza. Cu exceptia celor care ocupa functii de conducere, restul angajatilor muncesc la negru. Astfel, patronul scuteste niste bani, sustragindu-se de la plata impozitelor“, spune Radu Mitran, inspector in cadrul ITM. Se dovedeste inca o data ca muncitorii nu isi cunosc drepturile si nu stiu ca, daca accepta sa munceasca la negru, nu beneficiaza de asistenta medicala, de concedii de odihna sau medicale si nici de vechime in cimpul muncii.

In timpul controlului, patronul Catalin Banica a fost intrebat daca le-a facut oamenilor carti de munca. Cu o indiferenta greu de imaginat, acesta a replicat ironic: „Pai ce, sint timpit sa le fac carti de munca la toti?!“.

Pentru ca utiliza forta de munca la negru, SC PROVIC SA a primit o amenda din partea ITM de zece milioane de lei.

In zilele urmatoare, dupa ce probele de vata ridicate de la SC PROVIC SA vor fi analizate intr-un laborator de specialitate, OJPC va aplica o amenda considerabila de citeva zeci de milioane de lei. Sigur pe sine, patronul si-a dat cuvintul de onoare ca nu va plati nici o amenda si ca, daca OJPC si ITM vor bani, sa se duca sa ii ia de la spitale. Adica de acolo de unde Catalin Banica are de recuperat bani pe vata medicinala livrata. Cu sau fara sanctiunile aplicate de organele de control, SC PROVIC SA continua sa lucreze sfidind orice lege, pina cind cineva se va hotari sa puna piciorul in prag si sa ceara fie inchiderea fabricii, fie intrarea ei in legalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS