2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria se bate cu proprietarii pe locul de joacă

Primăria se bate cu proprietarii pe locul de joacă

Proprietarii unui bloc din Craiova au ajunsă să se „bată“ cu primăria pentru un loc de joacă. În urmă cu mulţi ani, locatarii au închis spaţiul din jurul blocului, pe motiv că le aparţine, şi au amenajat aici un loc de joacă. În realitate, terenul aparţine domeniului public după cum reiese şi dintr-o adresă transmisă de primărie locatarilor.

Proprietarii din blocul 307C de pe strada Toporaşi din Craiova au folosit ani buni spaţiul verde din vecinătatea imobilului ca pe propriul lor teren.

Aceştia au invocat tot timpul o înţelegere făcută în trecut cu un fost primar al Craiovei (Vasile Bulucea – n.r.) şi, prin urmare, şi-au atribuit prerogative de proprietari.

Ei au îngrădit spaţiul din laterala blocului, unde au amenajat un loc de joacă şi de recreere pentru locatari şi copiii lor.

Locatarii susţin că au acest drept, fiindcă blocul a fost construit pe locul unei foste cazarme militare, iar ei sunt fie angajaţi sau foşti angajaţi în cadrul armatei. Motiv care le dă dreptul să folosească tot terenul care se întinde în jurul blocului.

Proprietarii închid cu gard  domeniul public -foto:cititor GdS
Proprietarii închid cu gard domeniul public -foto:cititor GdS

„Noi am vorbit de pe vremea lui Bulucea la primărie şi ne-au dat voie să închidem, să amenajăm locul. Terenul pe care s-a făcut acest bloc şi cele învecinate a fost cazarmă militară. Armata a cedat terenul pentru aceste blocuri, terenul este al nostru şi-l întreţinem. Este spaţiul verde al blocului, este proprietate privată“, spune unul din proprietarii din blocul 307C.


Lucrurile au rămas în această stare ani buni sub oblăduirea administraţiei locale. Prin urmare, proprietarii au pus monopol pe terenul din vecinătatea blocului, au adus mobilier urban şi ansambluri de joacă şi au ridicat un gard metalic.

Unii au privit cu ochi buni această iniţiativă, fiindcă în acest fel locul a fost ferit din câte spun locatarii. Adică nu s-a transformat în groapă de gunoi şi nici nu a făcut cu ochiul vreunui investitor imobiliar.

Aşa arăta locul de joacă în urmă cu câteva luni-foto cititor GdS
Aşa arăta locul de joacă în urmă cu câteva luni-foto cititor GdS

„Noi l-am închis, fiindcă nu se ocupa nimeni de el, veneau caii aici, aruncau gunoaie. În plus, nu vedeţi că în zona asta au început să apară blocuri noi ca ciupercile. Au făcut până şi acolo, la biserică, în colţul ăla“, spune un alt locatar din blocul 307C.

S-au certat pe locul de joacă

La un moment dat, însă, la locul de joacă de la blocul 307C se uitau cu jind şi locatarii din blocurile învecinate.

„Şapte ani, locul de joacă şi tot spaţiul a fost folosit doar de locatarii din acest bloc. Copiii se jucau aici, îşi plimbau câinii, era rezervat pentru ei. Nimeni nu avea acces acolo. Au pus monopol pe toată zona şi nouă ne-au spus că este domeniu privat“, spune o proprietară dintr-un bloc învecinat cu blocul 307C.

Locatarii din blocu 307C au îngrădit intrarea la locul de joacă , foto cititor GdS
Locatarii din blocu 307C au îngrădit intrarea la locul de joacă , foto cititor GdS

De aici nu a fost decât un pas până când au început să curgă sesizările la primărie sau la regia care administrează domeniul public al oraşului.

Drept urmare, împrejmuirea locatarilor a fost înlăturată şi în locul ei a apărut acel gard viu colorat, specific locurilor de joacă din oraş. În plus, aici aveau acces toţi copiii din cartier.

„RAADPFL a împrejmuit în primăvara trecută locul de joacă şi în cele din urmă am avut şi noi acces la locul de joacă. Numai că proprietarii din blocul 307C, pe motiv că este zgomot, au legat poarta de acces şi nu au mai permis accesul şi altor persoane. Acum câteva zile am observat că s-au ridicat nişte tobogane, că a fost ridicat gardul şi locatarii din 307 au început să-şi construiască alt gard. Ei spun mereu că este terenul lor. Nu cunosc ce se întâmplă, dar văd că a venit şi poliţia aici, dar ei continuă să îngrădească acest spaţiu“, susţine aceeaşi locatară.

Alţii susţin că certurile au pornit chiar de la preşedintele asociaţiei de proprietari.
În replică, cei implicaţi în amenajarea locului de joacă afirmă că:

„S-a găsit un vecin mai deştept să facă cerere ca să desfiinţeze locul de joacă. Noi aveam îngrădirea noastră şi a venit RAADPFL-ul, a pus gard specific locurilor de joacă şi veneau toţi aici, făceau gălăgie. Noi avem document, este spaţiul nostru. Este spaţiul verde al blocului, este proprietate privată“, explică o locatară din blocul 307C de pe strada Toporaşi. Este ciudat modul de abordare al acestora, fiindcă ei deţin un răspuns de la primărie pe care scrie negru pe alb că terenul este „domeniu public al Municipiului Craiova”

Locul de joacă este amenajat pe domeniul public

n ceasul al doisprezecelea, administraţia locală craioveană spune răspicat că locul cu pricina aparţine domeniului public. Primăria a trimis și o înștiințare locatarilor de la blocul 307C, în care scrie negru pe alb că terenul este „domeniu public al Municipiului Craiova“, astfel că aceștia sunt obligaţi să lase în sarcina administraţiei locale amenajarea acestui teren, chiar dacă sunt bine intenţionaţi.


„Terenul din laterala blocului 307C aparţine domeniului public al municipiului Craiova. Eu am mers la faţa locului, au fost şi inspectorii de la Corpul de Control şi am elucidat situaţia acestui teren. În cele din urmă, aici primăria a iniţiat un proiect pentru amenajarea unui loc de joacă. Proprietarii pot, la rândul lor, să-şi menţină aici mobilierul destinat copiilor. Totodată, RAADPFL va îngrădi acest spaţiu“, a declarat Delia Ciucă, director Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova.

Gardul care împrejmuia locul de joacă a fost înlăturat
Gardul care împrejmuia locul de joacă a fost înlăturat


În plus, proprietarii riscă să fie şi amendaţi dacă nu lasă terenul liber.

„Într-adevăr, acel teren aparţine domeniului public. Locatarii trebuie să-şi ridice mobilierul şi să desfiinţeze îngrădirea, în caz contrar ei riscă să fie amendaţi“, a spus Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS