2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCe facultăţi din Craiova aleg absolvenţii de liceu

Ce facultăţi din Craiova aleg absolvenţii de liceu

Universitatea din Craiova a demarat procesul de admitere la cele 12 facultăţi. Conform datelor furnizate de Universitatea din Craiova, până miercuri s-au înscris peste 2.800 de candidați la toate programele de licenţă şi 1.712 candidaţi la programele de master.

Sute de absolvenţi de liceu roiesc pe holurile Universităţii din Craiova pentru a se înscrie la una sau mai multe specializări din cadrul celor 12 facultăţi. În această sesiune de admitere, Universitatea din Craiova pune la dispoziţia candidaților 2.900 de locuri la licență-buget și 1.680 de locuri la master-buget. La taxă, candidaţii pot opta pentru unul dintre cele 2.692 de locuri la licenţă şi 1.260 de locuri la master. Locurile sunt disponibile la 97 de programe de licență și 92 de programe de master. La fiecare facultate sunt afişate specializările, dar şi domeniile în care pot activa absolvenţii.
La majoritatea specializărilor, admiterea se va face pe baza mediei de la bacalaureat. Excepţie fac specializările vocaţionale la care candidaţii susţin probe de aptitudini.

De asemenea, la specializarea Calculatoare de la Automatică, Electronică şi Calculatoare sunt peste 200 de candidaţi.
„Până miercuri s-au înscris 320 de candidaţi. Cei mai mulţi s-au înscris la Calculatoare. Erau înregistraţi peste 200 de candidaţi. Foarte mulţi vin la această facultate pentru că locurile de muncă din domeniu sunt bine plătite chiar şi la nivelul Craiovei. Înscrierile continuă până inclusiv sâmbătă, 20 iulie. Candidaţii vor fi selectaţi pe bază de examen. Se va da examen la matematică, din materia de bacalaureat. Rezultatele se vor afişa marţi, 23 iulie, şi la această specializare, dar şi la celelalte specializări ale facultăţii la care admiterea se va face pe bază de dosar“, a precizat conf.univ.dr. Dorin Şendrescu, prodecanul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii din Craiova.

Ce preferinţe au candidaţii

La specializările Facultăţii de Litere sunt cei mai mulţi candidaţi înscrişi. Până miercuri, erau 480 de candidaţi. Foarte mulţi absolvenţi de liceu au trecut şi joi pragul facultăţii pentru a-şi depune dosarul de înscriere. O bună parte dintre ei au optat pentru Jurnalism sau Comunicare.
Şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor erau înregistraţi 392 de candidați, iar la Facultatea de Drept s-au înscris 373 de candidaţi. La Facultatea de Ştiinţe erau, până pe 17 iulie, 277 de candidaţi, la Facultatea de Mecanică – 244 de candidaţi, iar la Facultatea de Ştiinţe Sociale – 224 de candidaţi. De asemenea, la Facultatea de Agronomie erau 119 înscrişi.

Zeci de absolvenţi de liceu erau joi prezenţi şi la Facultatea de Inginerie Electrică. O parte dintre ei erau din judeţul Olt. „Am venit la înscrieri. Sunt din Slatina. Îmi doresc să urmez o specializare în domeniul ingineriei, pentru că este nevoie de specialişti pe piaţa muncii“, a spus unul dintre candidaţi.
Până miercuri, la această facultate erau înregistraţi 105 candidaţi. Cei mai mulţi înscriși erau înregistraţi la Inginerie electrică şi calculatoare.
„Avem trei domenii şi cinci specializări. Domeniile sunt inginerie electrică, cu specializările inginerie electrică şi calculatoare, electromecanică şi informatică aplicată în inginerie electrică. Al doilea domeniu este inginerie energetică, ingineria sistemelor electroneregetice, şi al treilea domeniu este ingineria aerospaţială cu specializarea echipamente şi instalaţii de aviaţie. Cele mai multe înscrieri sunt la inginerie electrică şi calculatoare. Până miercuri, 17 iulie, s-au înscris 35 de candidaţi. Specializarea oferă posibilitatea de a face pregătire în domeniul ingineriei electrice, dar cu aplicaţii ale tehnologiei informaticii în domeniul ingineriei electrice. Este orientată în special pe parte de programe software, specializate pentru proiectare şi calcul în instalaţiile electrice. Toate specializările de inginerie electrică sunt căutate pe piaţa muncii. Studenţii noştri fac o pregătire specifică, care se face la toate domeniile. Majoritatea angajatorilor se uită la domeniu şi nu la specializare. Avantajul aici este, ca la toate specializările care intră în domeniul tehologiilor informatice, că absolvenţii şi cei care lucrează în domeniu sunt scutiţi de impozitul pe profit. Este una din atracţiile domeniului respectiv“, a declarat prof.univ.dr. Mariana Ciontu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică.


Cei mai puţini candidaţi au fost înregistraţi la Facultatea de Horticultură – 75. La Facultatea de Teologie sunt 73 de candidaţi. Înscrierile continuă până la sfârşitul acestei săptămâni.

Peste 600 de candidaţi la Medicină

Înscrieri se desfăşoară şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, până pe 21 iulie. La această universitate s-au înscris până joi 698 de candidaţi. Cei mai mulţi înscrişi sunt la Medicină – 393, şi la Asistenţă Medicală generală – 116 candidaţi.
La Farmacie sunt 69 de înscrişi, la Medicină Dentară – 56, iar la Tehnică Dentară – 33. Cei mai puţini concurenţi sunt la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare – 31. Selecţia studenţilor se va face, la toate domeniile de studii, pe bază de examen. La programele de studii Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, concursul va fi pe 24 iulie 2019, ora 10.00. La programele de studii Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, respectiv Tehnică dentară, concursul va fi pe 26 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS