Oamenii legii l-au reţinut, vineri, pe principalul suspect în cazul fetelor dispărute la Caracal.
Gheorghe Dincă, de 65 de ani, poreclit „Popicu”, este bărbatul din Caracal în locuinţa căruia anchetatorii au descoperit resturi de oase arse, cinci pungi cu carne, despre care se crede că sunt rămăşiţele Alexandrei Măceşanu. Presupusele victime ale bărbatului sunt Alexandra Măceşanu şi Mihaela Luiza Melencu, care au fost văzute ultima dată în timp ce erau luate la ocazie.
UPDATE, ora 16.00:
Suspectul este anchetat de câteva ore de poliţie, dar nu-şi recunoaşte fapta. Bărbatul este bănuit şi de alte crime.
Serviciul de Telecomunicații Speciale ( STS) a furnizat 3 adrese greşite. Fata, sechestrată, ar fi reuşit să sune la 112 de trei ori.
Revenim cu amănunte.
UPDATE, ora 16.50:
Klaus Iohannis va cere anchetă în CSAT în cazul presupuselor crime de la Caracal. Poliţiştii au avut nevoie de 18 ore să descindă la adresa suspectului.
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat ”profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal” și ”revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și a pierdut viața în condiții dramatice. Circumstanțele în care a acționat criminalul trebuie clarificate de urgență”.
”Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă. În situația în care se va dovedi că s-au luat măsuri greșite sau cu întârziere, vinovații vor trebui aspru sancționați. De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranța cetățeanului trebuie să fie garantată de instituțiile statului”, se mai arată într-un comuniicat transmis de Admimistrația Prezidențială.
UPDATE, ora 17.20:
Polițiștii puteau interveni fără autorizația procurorului sau judecătorului
Procurorul general Bogdan Licu spune că se putea interveni fără autorizație de la procurorului sau judecătorului la locuința bărbatului din Caracal suspectat de uciderea fetei de 15 ani. „Din momentul în care a fost identificată locația au trecut multe ore. Cu atât mai mult cu cât viața e pusă în pericol pot să intervină fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil dacă așa s-a întâmplat”, a spus Licu, la Antena 3, adăugând că „viața fetei putea fi salvată”.
Procurorul de caz a stat joi noapte câteva ore în fața porţii locuinței suspectului, în așteptarea autorizației pentru percheziție.
„La ora 3 Judecătoria a emis autorizație, ceea ce înseamnă că polițiștii și procurorii știau cu câteva ore înainte locația. (…) Au trecut ore multe, ore în care fata putea fi salvată. Se putea interveni fără a aștepta autorizația judecătorului. (…) este de nepermis și de neiertat, a declarat procurorul general la Antena 3.
Procurorul General a precizat că bărbatul suspectat că a ucis-o pe tânăra de 15 ani era în cercul suspecților în cazul dispariției în urmă cu trei luni a unei alte fete. În acest ultim caz era deschis un dosar de trafic de persoane.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața.
Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.
Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că există indicii că polițiștii și procurorii din Caracal nu au gestionat așa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.
Revenim cu amănunte.
UPDATE, ora 18.00:
Apar din ce în ce mai multe indicii care duc la confirmarea ipotezei cum că bărbatul de 65 de ani şi-a adus victima în locuinţa sa.
Poliţiştii caută în continuare indicii în curtea de 2000 metri pătraţi a suspectului.
Revenim cu amănunte.
UPDATE, ora 18.30:
STS revine cu explicații în cazul Caracal
STS arată într-un nou comunicat de presă că victima din cazul Caracal a fost localizată de polițiști în zona indicată de STS în urma a două din cele trei apeluri la 112.
În completarea comunicatului de presă remis la ora 15.00, facem următoarele precizări:
Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos.