20.3 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO mama din Slatina nu are bani sa-si aduca acasa fiul mort in Spania

O mama din Slatina nu are bani sa-si aduca acasa fiul mort in Spania

Marius Nicu Melnic din Slatina – Olt a plecat in Spania anul trecut, in ajunul Craciunului, iar dupa o luna a suferit un tragic accident de circulatie, in urma caruia si-a pierdut viata. El implinise cu trei zile in urma 24 de ani. Liviu, cum ii spuneau rudele si prietenii, plecase din Romania pentru a-si face un rost in viata intr-o tara din Occident, dar soarta nu l-a ajutat. Mai mult, seria coincidentelor nefericite care continua si acum i-a facut pe membrii familiei sale sa ajunga sa creada ca tot ghinionul din lume s-a proptit in pragul casei lor. Pe mama sa o doare insa cel mai tare faptul ca nu a apucat sa vada trupul neinsufletit al fiului ei si sa-i faca o inmormintare crestineasca, dupa traditia romaneasca.

Ultimul bilet…

Liviu a lucrat ca muncitor, timp de patru ani, la societatea ALPROM din Slatina. Prietenii lui spun ca era baiat cuminte si se descurca. Munca prestata intr-o tara din Occident si platita cu bani frumosi l-a facut insa sa-si doreasca mai mult decit ceea ce avea deja in Romania. In plus, prietenul sau cel mai bun, Mihai, ajunsese deja in Spania si lucra la o firma de constructii. Povestindu-i despre avantaje, Liviu a inceput sa se gindeasca serios la posibilitatea de a-si urma prietenul inca din vara anului trecut. Abia in decembrie a reusit sa-si duca la indeplinire dorinta. De aici a inceput seria de coincidente care au prevestit in felul lor tragedia care avea sa se intimple. O verisoara stabilita de mai mult timp in Germania i-a facut chemare, asa ca obtinerea vizei nu a fost o problema. De sarbatori, si-a luat concediu de odihna pentru a se putea ocupa mai bine de plecare. S-a dus sa-si faca poze de pasaport, dar a „iesit“ incruntat si mai trist ca niciodata, el care era cunoscut ca un baiat care avea mai tot timpul zimbetul pe buze. Neavind bani de ajuns, a tot incercat sa se imprumute de la prieteni si de la diverse persoane. Ultimii bani de care avea nevoie a reusit sa-i obtina cu doar o ora inainte de plecare. „A plecat pe 20 decembrie, la ora 17.20, cu autocarul, iar de bani a facut rost in jurul orei 16.00. Cind a ajuns in Bucuresti a stat citeva ore pe la fratele lui si apoi a luat un alt autocar. El a luat ultimul bilet rezervat in acest autocar“, a spus mama sa, Maria Melnic. Ajuns in Germania, Liviu a telefonat acasa pentru a-i spune mamei sale ca nu s-a putut intilni cu verisoara sa deoarece aceasta locuia intr-o localitate mult prea indepartata. Dupa numai citeva ore, el a luat un alt autocar catre Spania, unde si-a incheiat calatoria in localitatea Saragosa. Acolo s-a intilnit cu prietenul sau, Mihai, si cu Bebe, un alt tinar din Slatina.

Doua masini i-au luat viata lui Liviu

Mama sa povesteste ca Liviu a reusit sa se angajeze la o firma de constructii, cu numai citeva zile inainte de a muri. Ea stie acest lucru pentru ca ultima data cind a vorbit cu el la telefon a fost duminica, 20 ianuarie, cind a sunat-o sa-i spuna ca lucreaza de trei zile. Tragicul accident de masina in care Liviu si-a pierdut viata s-a petrecut a doua zi dimineata, in jurul orei 7.30. „A coborit din autobuz si, in loc sa o ia prin fata, a trecut prin spate. L-a lovit o masina care mergea in spatele autobuzului si apoi l-a mai lovit inca una“, a povestit Maria Melnic. Ea a fost anuntata de moartea fiului ei pe ocolite, fiecaruia fiindu-i frica sa-i dea aceasta veste ingozitoare. Luni, 21 ianuarie, Bebe a sunat-o acasa pentru a-i cere numarul de telefon al fratelui mai mare, Valentin, intrucit avea un necaz si acesta ar fi putut sa-l ajute. Maria s-a gindit imediat ca s-a intimplat ceva, dar a crezut ca poate s-au certat, ori s-au batut. Atunci l-a intrebat de ce nu ia numarul direct de la Liviu, iar acesta i-a raspuns la repezeala ca nu-l are, ceea ce i-a ridicat si mai multe semne de intrebare. Dupa o conversatie fara nici o logica, Bebe a reusit pina la urma sa obtina numarul de telefon dorit. Gindurile negre au napadit-o insa imediat pe femeie si nu au mai lasat-o toata noaptea: „Nu am putut sa mai fac nimic toata seara, nici sa maninc, sa ma uit la televizor sau sa fac treaba prin casa. Toata seara nu am mai primit nici o veste. Am visat apoi ca era imbracat in ceva negru si se uita in oglinda.“ A doua zi dimineata, Maria s-a dus la serviciu. Ea este femeie de serviciu la Scoala nr. 10 din Slatina. Aici le-a impartasit gindurile negre colegelor de serviciu, dar acestea au linistit-o, incurajind-o ca are un baiat destept, mare cit usa si descurcaret. Pe la prinz insa, una dintre colege a strigat-o si i-a spus sa se duca acasa pentru ca i-a venit fiul de la Bucuresti. Presimtind vestea rea, Maria abia a reusit sa se tina pe picioare pina la intrarea in apartament, unde o astepta Valentin, cu figura deja schimonosita de durere si de atita plins. Presimtirile ei sumbre se adeverisera. Liviu era mort.

Zvonurile si lipsa fiului macina sufletul mamei indurerate

Maria Melnic spune ca are doua mihniri in privinta celor intimplate. In primul rind, modul in care Liviu a murit nu ii este foarte clar, intrucit tot ce stie este din auzite: „Nimeni nu-mi spune clar. Probabil nici Mihai si nici Bebe nu stiu prea bine pentru ca erau la lucru si nici nu i-au lasat sa-l vada apoi. Le-au aratat doar hainele si actele. Dar prietenul lui, Mihai, nu m-a sunat niciodata sa discute cu mine. Stiu din ce mi-a spus Valentin, prietena lui, Irina, si alti prieteni care au fost sunati de Mihai si Bebe.“ Cea mai mare durere este insa faptul ca nu are bani sa-si aduca fiul acasa: „M-au sunat de la pasapoarte si mi-au spus la inceput ca imi trebuie 20.000 de marci germane ca sa-i aduc corpul acasa. De la serviciu de la mine si prieteni de-ai lui au spus ca ma ajuta. Eu am un salariu de un milion si ceva. Chiar si asa, sint peste 280 de milioane de lei. De unde sa iau atitia bani? Liviu lucra aici la ALPROM, dar am primit niste hirtii acasa si cred ca i-au desfacut contractul de munca, asa ca nici o speranta din partea lor. Din Spania au spus ca ii tin corpul la morga de acolo o luna – o luna si jumatate si apoi, daca nu va fi repatriat, il incinereaza. Eu vreau insa sa-l am macar acasa, unde a crescut, si sa-l ingrop crestineste.“ Tatal lui Liviu, Gheorghe Melnic, nu poate face mai nimic pentru fiul sau. El are mari probleme de sanatate, fiind externat doar pentru citeva zile.

Asigurarea a expirat cu doar sapte ore inainte de moarte

Ceea ce a facut insa ca familia Melnic sa ajunga in situatia de a nu-si putea aduce acasa baiatul este tot o coincidenta nefericita. Liviu a avut platita asigurarea timp de o luna, din momentul in care a plecat din Romania, iar aceasta a expirat exact cu o zi inainte sa moara. In cazul in care accidentul s-ar fi produs cu doar sapte ore si jumatate inainte, statul german ar fi suportat toate cheltuielile de repatriere. Tot din zvonuri, Maria a aflat ca romanii aflati la munca in Spania ar face cheta pentru a stringe banii necesari, iar un alt zvon spune ca masina care l-a lovit pe Liviu ar apartine unei firme, care a decis sa suporte cheltuielile de repatriere. Mama indurerata nu a primit pina acum nici un telefon sau ceva scris care sa-i confirme zvonurile. Intrucit de la moartea lui Liviu se implineste duminica o saptamina, iar timpul trece foarte repede, Maria s-ar putea sa nu reuseasca sa faca rost de banii necesari pentru a-si aduce fiul acasa. Cei care doresc sa ajute aceasta familie o pot face prin intermediul contului deschis la BCR Slatina 459002612401.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS